Vrijeme čitanja: 5 minuta

13. – 27. tjedan trudnoće

13- 27 tjedan trudnoće

Nakon dvanestog tjedna trudnoće maternica nastavlja rasti te već počinje izlaziti iz male zdjelice, što će na pregledu omogućiti pipanje maternice preko trbuha. Trbuh će vam polako postajati zaobljen. Hormoni koji djeluju u tijelu mogu dovesti i do raznih promjena na koži. Jedna od najčešćih, koja se događa u 90 posto trudnica je tamnjenje kože. Tako ćete i vi vjerojatno primijetiti kako vam je koža na bradavicama i oko njih potamnila, a duž središnje linije trbuha može se pojaviti tamna crta (linea nigra). Tamna koža tijekom sunčanja ostaje još tamnija. No, nemojte se brinuti, ta zatamnjenja nestaju nakon poroda.

4. MJESEC TRUDNOĆE

Jedan od najvažnijih trenutaka za fetus jest da mu u ovom mjesecu počinje funkcionirati mozak. Na ultrazvuku osim standardnih mjerenja porasta promjera glavice, primjećuje se da su kosti i osnove za zube gušći, fetus se ponaša kao da mu je katkad i dosadno jer zijeva, stavlja palac u usta, rasteže se i pravi grimase. Vješt liječnik sada će vam moći odrediti i spol djeteta tako da ćete od tog trenutka moći razgovarati sa svojim djetetom u određenom rodu, pa i razmišljati o imenu. Ono što se standardnim ultrazvučnim pregledom ne vidi, a razvijeno je, jesu trepavice, obrve, nokti i kosa. Već od 15. do 19. tjedna trudnoće moguće je s velikom sigurnošću odrediti nosite li zdravo dijete, a test koji se u tu svrhu radi jest trostuki ili “triple” test. Prilikom svakog ginekološkog pregleda liječnik će od ovog mjeseca poslušati frekvenciju fetalnog srca pomoću aparata koji se naziva Doppler. Do kraja 16 tjedna (4 mjeseca) trudnoće vaše dijete je dugačko oko 16 cm, a teško oko 135 grama.

5. MJESEC TRUDNOĆE

Ako vam je ovo prva trudnoća, u dvadesetom ćete tjednu osjetiti prvo micanje djeteta. Ako ste već rađali prvo micanje čeda osjetit ćete s osamnaest tjedana. Najprije ćete osjetiti slabo treperenje poput mjehurića koji se dižu, no vrlo brzo će djetetovi pokreti postati jači te ćete primijetiti kako vam se miče koža trbuha. Dijete je sada već potpuno formirano i posteljica ga hrani. Tijekom idućih tjedana ono raste i sazrijeva kako bi bilo sposobno za samostalni život. Vaše dijete na licu i tijelu ima nježne, pahuljaste dlačice, poznate kao lanugo. Razvija se važan organ – fetalna pluća, koja će mu omogućiti život poslije rođenja, pa vidimo kako se njegov prsni koš pomiče, uvježbavajući pokrete disanja. Duljina djeteta sada je oko 25 cm, a težina oko 340 grama. Tijelo mu je obloženo verniksom, bijelom masnom tvari koja u plodnoj vodi štiti djetetovu kožu. Njegov je sluh sda već dobro razvijen te može čuti zvukove izvana. Stoga mu pričajte, planirajte kako ćete se družiti kada se rodi. Neka vam se u tom druženju priključi i vaš partner. Čini se povoljnim puštanje lagane glazbe jer su istraživanja pokazala kako djeca prije rođenja već imaju svoje omiljene skladatelje: više vole glazbu Vivaldija i Mozarta, nego neku drugu glazbu.

Zbog visoke razine hormona trudnoće neke žene imaju sjajniju kosu te ljepšu i zdraviju kožu. No, kod nekih će hormonska reakcija biti suprotna, pa će imati više problema s kosom i kožom. Neke će na koži primijetiti male crvene točkice, proširene krvne žilice, koje su prsnule zbog promijenjene cirkulacije. Možete imati i drugih tegoba. U trodnoći je često krvarenje desni jer su one postale mekanije i osjetljivije. Taloženje naslaga na zubno meso može dovesti do upala i krvarenja zubi, a to možete spriječiti ako ih redovito perete. Ovo je pravo vrijeme da, ukoliko to niste učinili ranije, posjetite svog stomatologa.

Ovo je razdoblje kada biste na težini trebali dobivati oko pola kilograma tjedno. Stoga pazite što i koliko jedete kako se ne biste previše udebljali. Neke trudnice će na prehranu morati paziti zbog probavnih tegoba – žgaravice i zatvora. Jedan od uzroka žgaravice je usporen rad cijelog probavnog sustava, a drugi je uvjetovan rastom maternice koja potiskuje želudac prema gore, te se sadržaj želuca vraća u jednjak. Savjetujemo vam da izbjegavate obilne obroke i začinjenu hranu. Prije spavanja popijte čašu topla mlijeka te podignite uzglavlje kreveta. Usporeni rad probavnog sustava te pritisak maternice na debelo crijevo može uzrokovati zatvor, a u kasnijoj trudnoći i pojavu hemeroida. Jedite lako probavljivu hranu te voće, povrće i žitarice jer su bogati vlaknima. Pijte što više tekućine, a pomoći će vam i vježbanje. Liječnik vam može prepisati blagi laksativ.

Strije, pucanje kože, javljaju se u oko 50 posto trudnica. Njihova pojava nije uvijek povezana s debljanjem, a vjeruje se da odlučujuću ulogu u njihovu nastajanju ima nasljeđe. Budući da nastaje duboko pod kožom u vezivnom tkivu, ne mogu se spriječiti kremama. No masaža kremom ih možete ublažiti, jer će koža tako biti elastičnija i vlažnija.

6. MJESEC TRUDNOĆE

S dvadesetčetri tjedna trudnoće više nema zablude – vaša trudnoća je očigledna. Vrijeme je da nabavite trudničku odjeću koja će omogućiti maternici da nesmetano raste, a vama da se osjećate ugodno. Kako se u trudnoći više znojite, nabavite laganu i široku odjeću od prirodnih materijala. Izbjegavajte sve što vas steže oko struku ili otežava dotok krvi u noge. Izbjegavajte cipele s visokom potpeticom, ali i posve ravne potplate. Nekoliko puta dnevno možete osjetiti kako se maternica steže, posebno ako duže sjedite. Relativno blagi grčevi i bolovi nisu razlog za zabrinutost. Ukoliko je bol jaka, odmah se javite liječniku. Do kraja 6. mjeseca ili 24. tjedna trudnoće koža djeteta postaje crvenkasta i lagano naborana. Na ultrazvuku možete uočiti kako dijete miče očima i otvara kapke. Kod svakog pokreta djeteta u utrobi, pojačava mu se frekvencija otkucaja srca, a ono što vi možete primjetiti jest da katkad štuca.

prof. dr. sc. Josip Djelmiš
prof. dr. sc. Marina Ivanišević
Danko Bljajić, dr. med.

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: