Vrijeme čitanja: 2 minute

1.- 12. tjedan trudnoće

1. do 12. tjedan trudnoće

1. MJESEC TRUDNOĆE

Oplođeno jajašce putem u maternicu raste i u trenutku usađivanje u sluznicu maternice formira gestacijsku vrećicu: okrugli prostor koji je ispunjen tekućinom koaj se kasnije naziva plodna voda. Plodna voda opkoljava rastući plod koji se u prvim tjednima naziva embrio. Usporedno s embrijem razvija se i posteljica, okrugli, plosnati organ koji služi za prijenos hranjivih tvari od majke k djetetu, a jednako tako za prijenos svega što plod ne treba u smjeru od ploda k majci.

Veličina malog ploda je na kraju prvog mjeseca trudnoće poput zrna riže. Nazire se lice unutar kojeg su dva tamna kruga na mjestu budućih očiju. Usta, donja čeljust i dišna cijev u razvoju su. Formiraju se crvena krvna zrnca i uskoro će se u malom plodu uspostaviti krvotok.

2. MJESEC TRUDNOĆE

Tijekom drugog mjeseca trudnoće lice vašeg djeteta nastavlja se razvijati. Uške se pojavljuju kao mali nabori kože na glavi. Razvijaju se “pupoljci” iz kojih će kasnije izrasti ruke i noge. Prsti na rukama, stopala i oči također se razvijaju već u ovom razdoblju trudnoće. Mozak, kičmena moždina i ostala tkiva živčanog sustava već su dobro formirani. Kost počinje nadomještati hrskavicu. Počinje razvoj probavnog traka i osjetilnih organa. Na ultrazvuku roditelji sada imaju priliku vidjeti dijete čija je jedna trećina duljine tijela zauzeta glavom.

Liječnik pregledava visoko osjetljivim sondama sve navedene organe i lako vam može priuštiti užitak da već u šestom tjednu trudnoće čujete prve otkucaje djetetova srca koje se još nije u cijelosti formiralo. To je od sada zvuk za kojim čeznete da ga do poroda što češće čujete. Mjere djeteta na kraju drugog mjeseca trudnoće jesu oko 2,5 cm od tjemena do trtice, kako se uobičajeno na ultrazvuku mjeri plod.

3. MJESEC TRUDNOĆE

U trećem mjesecu trudnoće veselit će vas informacija da je vaše dijete u potpunosti formirano. Ono ima ruke, šake, prste, stopala i nožne prste, otvara i zatvara šaku. Povremeno otvara i zatvara usta. Počinju se razvijati osnove za zube. Zasigurno ste znatiželjni kojeg je spola. Spol se već razvio iako pri ultrazvuku postoje teškoće da ga se sa sigurnošću razlikuje. U tijelu vašeg djeteta razvili su se bubrezi, cirkulacija je u potpunosti uspostavljena, a jetra proizvodi žuč. Na kraju trećeg mjeseca vaše dijete je dužine 6,5 cm, a težine 18 grama. Na ultrazvučnom pregledu sada se mjeri promjer glavice, opseg trbuščića, duljina natkoljenićne kosti, te frekvencija rada srca. Traže se svi ultrazvučni biljezi koji bi eventualno upozorili na genetsku anomaliju ploda, a to su: nabor kože na vratu, duljina nosne kosti, znak na crijevima i bubrezima, zatvorenost trbušne stjenke, razvoj mozga i kralježnice, te biljezi na pupkovini. U slučaju da postoji kakva sumnja na ultrazvuku (biljezima koji su nađeni kod fetusa) tada će se s vama i vašim partnerom obaviti razgovor o daljnjim postupcima jer to što je viđeno na pregledu još uvijek ne isključuje mogućnost rađanja živog i zdravog djeteta.

prof. dr. sc. Josip Djelmiš
prof. dr. sc. Marina Ivanišević
Danko Bljajić, dr. med.

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: