Kategorija: ,

Zdravstvena skrb u trudnoći

zdravstvena skrb u trudnoći

Prvi pregled

Nekim trudnicama prvi pregled u trudnoći ujedno je i prvi ginekološki pregled uopće. Stoga uvijek izaberite ginekologa koji je pristupačan, jednostavan, strpljiv i koji će za vas moći odvojiti onoliko vremena koliko vi želite. Prvi pregled nije važan samo zbog daljnjeg praćenja vaše trudnoće. Gotovo svim ženama on predstavlja nešto posebno – to je dan koji može promijeniti vaš život, jer sada znate da ćete postati mama. Prvi pregled ćete obaviti s dva, dva i pol mjeseca trudnoće. Njegovo trajanje je nešto dulje a uključuje: anamnezu, opći pregled, ginekološki pregled, određivanje termina porođaja, laboratorijske pretrage te planiranje sljedećih kontrola i pretraga. Pregled uključuje: mjerenje tjelesne visine i težine, krvnog tlaka i davanje uzorka mokraće. Ginekološkim pregledom utvrđuje se stanje vrata maternice, rodnice, jajnika, jajovoda i same maternice. Najvažnije je odrediti veličinu maternice te promjene na vratu maternice. Na prvom pregledu ćete saznati i termin porođaja.

Anamneza

Anamneza je uzimanje podataka o pacijentu. Ona nesvjesno počinje već trenutkom upoznavanja s vašim ginekologom. Dakle, prilikom vašeg prvog susreta, liječnik upisuje vaše ime i prezime, datum i godinu vašeg rođenja. U ugodnom razgovoru prisjetit ćete se raznih podataka o sebi i svojoj obitelji, tako da liječnik lako uoči postoje li kakvi rizični čimbenici za vas i vašu trudnoću.

Nakon prvog pregleda, ostali su obično kraći i na njima se uvijek prati vaše tjelesno i psihičko prilagođavanje na trudnoću te stanje djeteta. Učestalost pregleda ovisi o tome je li trudnoća uredna ili složenija.

Kod uredne trudnoće kalendar pregleda izgleda ovako:

  • do 28. tjedna trudnoće – jednom mjesečno, u tom razdoblju potrebno je učiniti dva do tri ultrazvučna pregleda u pravilnim razdobljima od 6 tjedana
  • od 29. do 36. tjedna trudnoće – svaka 3 tjedna, u tom razdoblju dovoljan je jedan ultrazvučni pregled,
  • od 37. do 40. tjedna trudnoće – jednom tjedno, potrebno je učiniti ultrazvuk da se odredi stav djeteta i izračuna porođajna težina,
  • od 40. tjedna do porođaja – dva puta tjedno.

Ukoliko liječnik utvrdi da postoje rizici za vas i dijete, tada će vam vjerojatno preporučiti učestalije kontrole.

Prilikom svake kontrole u ginekološkoj ordinaciji, obavit ćete niz pretraga: mjerenje težine, mjerenje krvnog tlaka, odredit će se ima li u mokraći nalaza bjelančevina ili(i) šećera, poslušat će se ili ultrazvučno prikazati srce čeda tako da ga i vi vidite ili čujete kako kuca. Svaki pregled i njegovi rezultati bit će zapisani u vašu trudničku knjižicu.

zdravstvena skrb u trudnoći

Posebne pretrage

Krvna slika se ponavlja u 1. i 3. tromjesečju.

Na početku trudnoće određuje se krvna grupa i Rh faktor.

U drugoj polovici trudnoće OGTT (oralni test tolerancije glukoze = test opterećenja šećerom) zbog otkrivanja šećerne bolesti u trudnoći.

Laboratorijski testovi iz urina mogu ukazati na pojavu šećera, bjelančevina ili bakterija u urinu, a kulturom urina može se izolirati i uzročnik infekcije.

Papanicolaou test (PAPA test) koji se uzima s vrata maternice i rodnice prilikom pregleda, u najranijoj fazi može otkriti infekciju ili zloćudne promjene na tom dijelu maternice.

Bakteriološke pretrage (bris vrata maternice) na spolno prenosive bolesti.

Dio genetskog testiranja: određivanjem hormona u krvi trudnica i prema njihovoj razini (korionski gonadotropin, alfa fetoprotein i estradiol, tzv. “triple test”) procjenjuje se rizik od rađanja mongoloidnog djeteta.

Analiza plodove vode koja se dobije punkcijom (amniocentezom) u ranoj trudnoći, od 12. do ¬20. tjedna trudnoće kod trudnica starijih od 37 godina ili onih koje imaju opterećenu obiteljsku ili osobnu anamnezu na vrijeme se može otkriti genetska malformacija čeda i na taj način spriječiti rađanje djeteta s kromosomskom bolešću. Genetsko ispitivanje može se provesti i ranije, od 6. do 11. tjedna trudnoće, uzimanjem tkiva buduće posteljice: biopsija korionskih resica ili kasnije, od 20. tjedna trudnoće uzimanjem dijela posteljice ili direktno krvi čeda punkcijom krvi pupkovine.

Ostale indikacije za amniocentezu jesu:

1) određivanje stanja ploda u raznim patološkim trudnoćama,

2) određivanje zrelosti ploda također u raznim patološkim trudnoćama.

Amnioskopija je optička metoda kojom se procjenjuje izgled plodnih ovoja i plodne vode u posljednjim tjednima trudnoće. Postupak je jednostavan, neagresivan, a može se izvoditi ambulantno. Za izvođenje je potrebno imati tubus, kao i izvor hladnog svjetla kojim se osvjetljavaju plodovi ovoji i plodna voda. Prema izgledu plodne vode može se približno odrediti trajanje trudnoće, dokazati ili isključiti prenošenje, kao i ugroženost djeteta u slučaju kada je plodova voda mekonijska, odnosno zeleno obojena. Nedostatak plodne vode nalazi se u raznim patološkim stanjima, a najčešće kod kronične placentne insuficijencije, hipertenzivne bolesti majke ili prenošenosti trudnoće.

prof. dr. sc. Josip Djelmiš
prof. dr. sc. Marina Ivanišević
Danko Bljajić, dr. med.

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: