logo mamino sunce
Kategorija: ,
Vrijeme čitanja: 3 minute

Ultrazvučna dijagnostika u ginekologiji i porodništvu

ultrazvuk u trudnoći

Uz klinički pregled (anamneza, inspekcija i palpacija organa) koji je uvijek osnova svake dijagnoze u kliničkoj medicini, ultrazvuk je dodatna pretraga koja njeno postavljanje bitno olakšava. UZV je jedina slikovna metoda koja omogućuje ponovljeni pregled djeteta tijekom trudnoće. UZV je subjektivna metoda pa kvaliteta nalaza jako ovisi o poznavanju kliničkog nalaza, motiviranosti pregledavatelja, kvaliteti UZV uređaja, pravilnom odabiru sonde kojom se pregled obavlja i znanju i iskustvu liječnika koji obavlja pregled. Idealno je kad isti liječnik koji obavlja klinički pregled istodobno obavlja i pregled genitalnih organa ili djeteta UZV-om.

To je metoda kojom se bezopasno pregledavaju genitalni organi (maternica, jajnici, drugi organi u maloj zdjelici) i kojom se prati napredovanje trudnoće i razvoj djeteta. Ultrazvuk je dijagnostička metoda. Kod ultrazvučnog pregleda koristimo ultrazvučni aparat, ultrazvučnu sondu i posebni gel koji olakšava stvaranje slike.

Vrlo često si žene postavljaju pitanje boli li pregled ultrazvukom? Ne! UZV je bezbolna pretraga.

Kako nastaje UZV slika i koje metode stvaranja slike postoje?

Koristeći valove zvuka visokih valnih dužina koji se dijelom odbijaju, a dijelom propuštaju, ovisno o gustoći tkiva kroz koji prolaze, stvaraju se slike unutrašnjih organa. Prilikom ultrazvučnog pregleda nema straha od zračenja jer ne koristi ionizirajuće zračenje. Slike se stvaraju sada, u realnom vremenu. Ultrazvukom se može prikazati struktura, ali i gibanje unutarnjih organa te protok krvi u krvnim žilama (to je obojeni UZV ili color dopler). Osnovna slika koju stvara uređaj je dvodimenzionalna slika (2D UZV). Danas je moguće stvoriti i fiksne trodimenzionalne slike organa (3D UZV), a može se stvoriti i trodimenzionalna slika gibanja (4D UZV). Posebnom organizacijom već napravljenih dvodimenzionalnih slika, aparat može stvoriti i točno određene, zadane presjeke nekih organa (5D UZV). 3D, 4D i 5D UZV imaju određene indikacije, no za kvalitetnu dijagnostiku i u ginekologiji i u porodništvu dovoljna je kvalitetna 2D UZV slika i dovoljno iskustvo liječnika koji obavlja pregled.

Tehnika pregleda:

  • Pregled traje nekih 15-20 minuta, u određenim situacijama i dulje
  • Izvodi se ultrazvučnom sondom prislonjenom uz kožu ili uvedenom u rodnicu
  • Pacijentica obično leži na krevetu s blago podignutom glavom, a kod vaginalne pretrage mora imati podignutu zdjelicu
  • Pregledavani dio tijela namaže se gelom, a vaginalna sonda oblaže sterilnim kondomom u koji se prije presvlačenja sonde stavi malo gela 
  • Liječnik pomiče sondu preko namazanog dijela tijela  ili u rodnicu uvodi vaginalnu sondu
  • Nakon što se pregled obavi, gel se briše, a s obzirom da nije mastan, ne ostavlja tragove ili mrlje

Treba li za pregled UZV-om posebna priprema?

Za većinu UZV pretraga u ginekologiji ili porodništvu nije potrebna posebna priprema. Međutim, kao što je preporučljivo i za druge vrste pregleda, potrebno je nositi što udobniju odjeću. Zbog sonde potrebno je ukloniti svu odjeću i nakit kako bi se pregledani dio tijela mogao najbolje pregledati.

Može li se prilikom ginekološkog UZV pregleda obaviti i pregled crijeva?

Ultrazvuk nije idealna metoda za pregled crijeva, odnosno organa koji su ispunjeni zrakom ili plinom jer upravo zrak ili plin prekida ultrazvučne valove.

Smeta li pretrazi debljina?

Vrlo je teško dobro obaviti ultrazvuk kod adipoznih žena jer mast apsorbira UZV valove i stvara slabi kontrast.  Što je debljina potkožnog tkiva veća to je, na žalost, UZV slika slabije kvalitete.

U Poliklinici GinOps radimo sve vrste pregleda UZV-om u ginekologiji i porodništvu i s veseljem ćemo obaviti i vaš pregled.

Prof. dr. sc. Snježana Škrablin
GinOps d.o.o.
Poliklinika za ginekologiju, porodništvo, humanu reprodukciju i bolesti dojke
Zagreb, Korčulanska 3f
ginops@ginops.hr,
01 6180 955
ginops.hr

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: