logo mamino sunce
Kategorija: ,
Vrijeme čitanja: 2 minute

Proširene vene u trudnoći

proširene vene u trudnoći

Proširene vene su uobičajena pojava u trudnoći, posebno u donjim ekstremitetima. Trudnoća može uzrokovati promjene u tijelu koje povećavaju rizik od proširenih vena. Kada se maternica povećava, povećava se i pritisak na krvne žile u zdjelici i nogama, što može uzrokovati stagnaciju krvi u venama. Osim toga, hormoni tijekom trudnoće mogu oslabiti stijenke vena, što također može dovesti do proširenja.

Simptomi proširenih vena uključuju oticanje, bol, peckanje i umor u nogama. Proširene vene u trudnoći obično se pogoršavaju u drugom i trećem tromjesečju trudnoće, kada se maternica najviše povećava.

Postoje neke mjere koje trudnice mogu poduzeti kako bi smanjile rizik od proširenih vena. To uključuje redovito vježbanje, nošenje kompresijskih čarapa, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja ili stajanja te podizanje nogu na povišenu površinu kad sjede ili leže.

U nekim slučajevima, proširene vene mogu zahtijevati medicinski tretman. Liječenje može uključivati skleroterapiju, lasersku terapiju ili kirurško uklanjanje pogođenih vena.

Važno je obratiti pažnju na simptome proširenih vena i konzultirati se s liječnikom ako primijetite bilo kakve promjene. Redovito praćenje stanja može pomoći u sprječavanju komplikacija, kao što su tromboza ili tromboflebitis.

Ukratko, proširene vene u trudnoći su česta pojava i mogu biti neugodne. Međutim, poduzimanjem određenih mjera za smanjenje rizika i praćenjem stanja uz pomoć liječnika, moguće je ublažiti simptome i spriječiti komplikacije.

Kako smanjiti rizik od proširenih vena

Kako bi se smanjio rizik od proširenih vena u trudnoći, važno je povećati tjelesnu aktivnost. Redovita tjelesna aktivnost može poboljšati cirkulaciju krvi u tijelu i smanjiti rizik od proširenih vena. Preporučuje se umjereno vježbanje, poput šetnje, plivanja ili vožnje bicikla, što može pomoći u održavanju zdravog protoka krvi.

Nošenje kompresijskih čarapa također može biti korisno u prevenciji proširenih vena. Kompresijske čarape pružaju potporu venama i poboljšavaju cirkulaciju krvi. One se mogu kupiti u specijaliziranim trgovinama medicinske opreme i obično se nose tijekom cijelog dana.

Izbjegavanje dugotrajnog sjedenja ili stajanja može pomoći u smanjenju rizika od proširenih vena. Ako radite posao koji uključuje dugotrajno sjedenje ili stajanje, preporučuje se redovito ustajanje i hodanje kako bi se poboljšala cirkulacija krvi.

U nekim slučajevima, proširene vene mogu zahtijevati medicinski tretman. Skleroterapija je učinkovita procedura u kojoj se u zahvaćene vene ubrizgava posebna tekućina koja ih zatvara. Laserska terapija se također može koristiti za zatvaranje proširenih vena. U težim slučajevima, kirurško uklanjanje pogođenih vena može biti potrebno.

Zaključak

Uz pravilnu njegu i praćenje stanja, proširene vene u trudnoći mogu se držati pod kontrolom. Važno je redovito pratiti simptome i konzultirati se s liječnikom ako primijetite bilo kakve promjene ili ako imate bilo kakve brige u vezi sa svojim stanjem.

Pročitajte i ovaj tekst o Venama u trudnoći

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: