logo mamino sunce
Kategorija: ,
Vrijeme čitanja: 6 minuta

Vene u trudnoći

vene u trudnoći

Trudnoća je stanje koje izaziva niz promjena na vašem tijelu od kojih vam se neće sve svidjeti. Pored uobičajenih tegoba na koje ste navikli poput jutarnje mučnine, pojavit će vam se na pojedinim djelovima tijela proširene vene, posebice na nogama, a kod nekih žena i na vulvi. Zašto?  U trudnoći je povećana razina hormona koji relaksira stjenku  krvnih žila pa neke izlaze na površinu.

Neke trudnice zbog vena ne osjećaju nikakve tegobe, dok neke imaju osjećaj težine, umora, bola, posebice na kraju dana, ako ste dugo stajali na nogama.  Možete osjećati pečenje, žarenje, svrbež kože oko proširenih vena.

Vene su krvne žile koje vode krv iz tkiva prema srcu zahvaljujući radu njihovih zalistaka. Dok stojite uspravno, venski potisak svladava silu gravitacije. Ako se vene prošire (zalisci se ne mogu širiti) postaju prepunjene krvlju koju ne mogu poslati k srcu. Pored toga, količina krvi u trudnoći se povećava. Sve to rezultira preopterećenim venama koje onda počinju “ izlaziti“ ispod kože.

Proširene vene su nasljedne i ukoliko ih imaju vaši roditelji, veća je vjerojatnost da ćete ih imati i vi. Češće se javljaju kod žena nego muškaraca. Često se pogoršavaju sa svakom novom trudnoćom i naravno s godinama. Debljina, blizanci te dugotrajno stajanje na poslu su dodatni faktori rizika za proširene vene.

Ipak, da vas malo razveselim, čim rodite, vene će se potpuno ili djelomično povući, zavisno od vašeg genetskog ustroja. Ako ostanu, danas postoje kvalitetni načini za uklanjanje vena. Možda ste primjetili i da su vam se pojavile male krvne žilice ispod kože na gležnjevima, nogama, licu. Zovemo ih paučinaste vene (u žargonu kapilare) jer izgledaju poput pauka kod kojeg male grančice izlaze iz centra. Ponekad izgledaju kao grane krošnje drveta ili su jednostavno nepravilne. One ne prave tegobe i nestaju nakon porođaja.

Kako prevenirati pojavu proširenih vena ili je smanjiti:

  1. Održavajte tjelesnu težinu u preporučenom rasponu za vaš stupanj trudnoće.
  2. Nemojte dugo nepomično stajati ili sjediti, a ako baš morate, onda povremeno prošećite.
  3. Šećite pa makar to bilo samo po vašem kvartu. Time ćete poboljšati cirkulaciju – kolanje krvi (iako taj pojam cirkulacija ne volim, jer su izrazi dobra ili loša cirkulacija vjerojatno najnepreciznije korišteni pojmovi u kliničkoj medicini. Ali to je već druga tema).
  4. Nemojte sjediti ukriženih nogu.
  5. Podignite noge kad god možete. Dok sjedite stavite noge na drugu stolicu ili na jastuk dok ležite. To ste već isprobali i osjetili blagotvoran učinak, naime vene se isprazne i krv ide k srcu.
  6. Spavajte na lijevoj strani tako da postavite jastuk iza leđa i noge podignite drugim jastukom. Ovim položajem se smanjuje pritisak ne donju šuplju venu koja je anatomski desno od kralježnice i time se smanjuje pritisak na vene vaših nogu.
  7. Nosite posebne elastične čarape koje su uske na gležnjevima i smanjuju pritisak prema gore. Tako olakšavate protok krvi k srcu. Pomoću njih ćete spriječiti oticanje gležnjeva i neće se pogoršavati stanje proširenih vena.  Možete ih nabaviti u specijaliziranim dućanima ili ljekarnama.

Kako biste spriječili oticanje, stavite čarape dok ste još u krevetu ujutro i nosite ih cijeli dan. Elastične čarape nisu uvijek udobne, posebice ljeti, ali proširene vene i njihovi simptomi su još neugodniji.

vene u trudnoći

Jesu li proširene vene ozbiljan problem u trudnoći ili ne?

Proširene vene vas mogu svrbiti, boljeti, sigurno nisu lijepe za vidjeti, ali su uglavnom bezazlen problem u trudnoći. Zato ih se ne liječi u trudnoći, nego, ako zaostanu, nakon porođaja.

Kod malog broja trudnica pojave se krvni ugrušci (trombi) u proširenim venama. Prepoznajemo ih kao tvrde kuglice ili tvrdi „konopac“ pod kožom koja je obično zacrvenjena, bolna. Ako su veći, osjećate ih kao pritisak u nogama, bole prilikom pokreta noge. To stanje zovemo površna venska tromboza. Obično nije opasna, ali je mora liječiti kompetentan liječnik. Naglašavam kompetentan, jer trudnice često izađu iz ordinacije s brojnim lijekovima za površnu vensku trombozu od kojih su neki nepotrebni, a neki i štetni. Obično je dovoljno staviti elastičan zavoj oko tromboziranog područja,  primjeniti učestalo heparinsku mast (kremu, gel, zavisno o tipu kože). Vrlo rijetko su potrebni antibiotici, nikad Andol ili Aspirin. Ako je tromboza visoko, blizu ušća vanjske vene u duboku koje se nalazi u preponi ili koljenskoj jami potrebna je i primjena injekcija heparina koje rastapaju ugrušak. Međutim, danas se prečesto propisuju injekcije heparina kod površnih tromboza ili kod samih proširenih vena kao prevencija tromboze. Liječnici ih prečesto propisuju, iako i one katkad mogu izazvati nuspojave. Mislim da ne trebam ni naglašavati da je neophodan pregled vena color doplerom u slučaju svake sumnje na trombozu jer se samo tako može utvrditi lokacija tromba i njegova proširenost to jest zahvaća li duboke vene, da li je blizu ušća, itd.

Ozbiljna bolest koja se može pojaviti u trudnoći jest duboka venska tromboza (DVT). Ugrušak nastaje u dubokim venama zdjelice ili nogu. Javlja se približno jedan slučaj na 1000 trudnoća. Stanja koja doprinose nastanku ugruška su duže ležanje u krevetu zbog neke druge bolesti te posebno trombofilija (sklonost k stvaranju ugrušaka). Trombofilija je pojam koji bi svatko trebao poznavati zbog vrlo visoke učestalosti kod ljudi, ali interpretaciju nalaza i daljnje postupke treba prepustiti liječniku.

Krv, odnosno njezinu cirkulaciju, održavaju dva međusobno povezana sustava u našem organizmu. Jedan ima niz spojeva koji krv održavaju tekućom (antikogulantni sustav), a drugi pokušava krv zgrušati  (prokoagulantni, i on je također životno važan, spašava nas kod krvarenja). Koncentracija svih tih spojeva oba sustava se danas može lako izmjeriti u svakom većem laboratoriju. Nju inače određuje naš genetski sustav, ali i vanjski čimbenici. Koncentracije svih ovih spojeva su u ravnoteži kod zdravog čovjeka. U svakoj  trudnoći su normalno blago povišeni neki spojevi prokoagulantnog sustava i sniženi antikoaulantnog sustava zbog čega trudnice imaju nešto viši rizik da nastane venski ugrušak.

Ako imamo genetske promjene (trombofilija)  u ova dva sustava, tada nekih spojeva ima manje, a nekih više zbog čega se gubi ravnoteža i nastaje ugrušak.To znači da ljudi koji imaju trombofiliju imaju nešto veći rizik od nastanka tromba tijekom života, posebice u stanjima koje pogoduju nastanku ugruška kao što su trudnoća, dugotrajno ležanje u krevetu zbog bolesti, trauma itd. Danas možemo određivanjem koagulograma izmjeriti koncentracije svih bitnih spojeva te genetskom analizom jedostavno odrediti ima li netko trombofiliju.

Ove genetske promjene su vrlo česte (npr, promjene faktora V) i nalaze se u oko 10% ljudi. Neće svi koji imaju ovu genetsku promjenu, dobiti trombozu. Zato nije opravdano određivati faktore koagulacije kod zdravih trudnica jer bi to dovelo do nepotrebne panike i velike primjene heparina (injekcija za otapanje ugruška) kod velikog broja žena, što nije bez svojih rizika. Ali ukoliko mlada osoba ili trudnica dobije trombozu neophodno je odrediti ima li trombofiliju ili ne, jer to utječe na tijek i dužinu liječenja. Važan podatak koji upućuje na postojanje trombofilije jest pojava duboke venske tromboze kod srodnika.

Duboka venska tromboza može se pojaviti kao oticanje noge, bol u nozi, kod pomicanja stopala prema gore se može pojaviti bol u listu. Ponekad tromboza može imitirati upalu i pojaviti se s povišenom temperaturom i leukocitima u krvi (tad je obično tromb u zdjelici). Naravno, kod sumnje na duboku vensku trombozu morate odmah ići liječniku da se napravi color dopler kojim se vidi ima li ugruška ili ne. Ako imate ugrušak, liječit ćete se u bolnici injekcijama heparina koje će otopiti ugrušak. Poznato vam je da ako se ugrušak ne liječi, može se otkinuti i otići u pluća te tako izazvati i potencijalno smrtonosnu plućnu emboliju. Na emboliju se sumnja ako vam naglo ponestane zraka, imate bol kod disanja, ubrzan puls, itd.

Ipak je sve to vrlo rijetko, a ako se pojavi, može se učinkovito liječiti.

Da se u zaključku vratim na proširene vene: one će nestati obično nekoliko mjeseci nakon porođaja. Ako se pak ne povuku, danas postoje izvrsni načini uklanjanja vena.

U međuvremenu, nosite elastične čarape, vježbajte, nemojte dugo sjediti ili stajati i uživajte u svojem blagoslovljenom stanju.

prim.dr.sc. Nikša Vučić, dr.med.

Pročitajte i ovaj tekst o Proširenim venama utrudnoći

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: