Kategorija: ,

Očekuješ bebu? Neka tvoja trudnoća bude bezbrižna i mirna

očekuješ bebu

Vijest o trudnoći je jedna od najljepših i najuzbudljivijih spoznaja u životu svake žene. Pročitaj što sve možeš napraviti kako bi do poroda iščekivanje bilo bez stresa i briga!

Trudnoća: sreća i odgovornost ruku pod ruku

Dok je trbuh još jednak kao prije, u svakoj se trudnici počinju postavljati različita pitanja. Hoću li biti dobra mama? Kako ćemo ju nazvati, kave boje oči će imati? Kako ću je odgajati?

Prvi ginekološki pregled je za svaku trudnicu poseban trenutak, tu se ustanovljuje je li trudnoća jedno ili višeplodna, ginekolog daje prve naputke i određuje se okvirni datum poroda. Svaka bi trudnica rado saznala što više o zdravlja svoje bebe i tako proživjela trudnoću sa što manje briga.

U prvom tromjesečju se odlučujete za prenatalni test

U ranoj fazi trudnoće imaš na izbor nekoliko testova i pregleda koji ti mogu otkriti dragocjene informacije o zdravlja bebe koju očekuješ.

Pomoću pregleda nunhalnog nabora koji tvoj ginekolog može napraviti sa točnošću od 60 – 70 %, procjenjuje se rizik za neke od najčešćih genetskih bolesti. Uz ultrazvuk možeš napraviti i analizu krvi.

Svaka majka želi što pouzdanije informacije, tako se velika većina odlučuje za neinvazivni prenatalni Nifty test. Pouzdanost mu je 99% u detekciji najčešćih trisomija, možeš ga  napraviti već od 10. tjedna trudnoće. Kod mjerenja nunhalnog nabora, koji testira najčešće trisomije, Nifty test testira više od 60 genetskih nepravilnosti.

Visoku pouzdanost osigurava upotreba najnovije tehnologije genetskog sekvenciranja. Do sada je test napravilo više od 5 milijuna trudnica diljem svijeta, postupak traje svega nekoliko minuta, iznimno je jednostavan i siguran. Rezultate čekaš od šest do deset dana, u odnosu na ostale prenatalne testove to je izuzetno brzo.

Pravovremeno se pobrini za svu potrebnu dokumentaciju

Većinu dokumentacije (dječji doplatak, porodiljni za majke ili očeve) možeš u današnje vrijeme napraviti online. Infromirajte se kako možete posložiti papire prije poroda, kako biste imali čim manje brige po porodu.

Kako bi i muški dio obitelji uživao prve trenutke sa novorđenčetom , saznajte koliko rodiljnog dopusta mu pripada rođenjem djeteta. U Sloveniji je to 30 dana, možete ih iskoristiti odjednom ili ih podijeliti na dvaput po petnaest dana.

Pripremite svoje misli

Naši stari su govorili: “Mirna trudnoća znači mirnu bebu.” Razmišljaj o trudnoći i promjenama koje ona čini tvojem tijelu. Pročitaj koju kvalitetnu knjigu, razgovaraj sa drugim trudnicama i majkama, ostani tjelesno aktivna. Posavjetuj se sa svojim ginekologom oko poroda, pitaj sve što te brine i leži na duši.

Pripremi svoj dom

Napravite temeljitu akciju čišćenja. Kada stignete kući dojenče će oduzimati većinu tvoje pozornosti. Biti ćeš puno mirnija ako su ti prozori oprani, obrisan pod, posteljina promijenjena i slično.

Kako bi maknula sa uma pitanje što danas ručati, možeš unaprijed pripremiti nekoliko obroka. Neka variva, juhe, tjestenine i druga jela možeš imati unaprijed pripremljena u većim količinama, zamrznuta, možeš ih koristiti kada ti bude trebalo.

Uživaj u građenju gnijezda za svojeg mališana, od prve odjeće do dječjih kolica, stolića za previjanje i drugih potrepština. Nemoj zaboraviti kako tvoja beba ne treba najskuplje  i najbolje materijalne stvari već tvoju nepodijeljenu nježnost, pozornost i strpljenje.

Pripremi brata, sestru i kućne ljubimce

Očekuješ drugu bebu? Vjerojatno se pitaš kako ćeš svojem prvorođencu predstaviti novog člana obitelji, kako da ih navikneš na neposrednu blizinu i među njima uspostaviš bezuvjetno savezništvo.

Ključ uspjeha je u komunikaciji. Objasni mu da zbog brata ili sestre neće biti ništa manje vrijedan ljubavi ili pozornosti. Daj mu na znanje kakvu ima ulogu – uključi ga u pripreme na bebu, izbor imena, radite planove za budućnost. Neka pripremi igračke sa kojim će se zajedno igrati i stvari koje će naučiti sestru ili brata.

Velika većina majki brine kako će se njihov kućni ljubimac ponašati prema novom članu obitelji. Već prije poroda možete ga početi navikavati na dječje glasanje i neugodne dodire. Pobrinite se također da se kućni ljubimac ne osjeti zapostavljenim zbog dolaska novog člana, da se njegova rutina šetnji, hrane i prisnog odnosa drastično ne promijeni. Dozvolite mu da upozna i zavoli bebu na svoj način. Dozvolite psu da ponjuši bebu. Također ako ga poliže neće mu biti ništa!

Počnite uživati u svakom danu koji je pred vama, jer svaki trenutak je jedinstven!

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: