Kategorija: ,

Njega zubi i usta u trudnoći

Njega zubi i usta u trudnoći

U trudnoći se događaju velike promjene na tijelu i u metabolizmu trudnice. Uzrokovane su promjenama u lučenju spolnih hormona (prestanak mjesečnice, povećanje tjelesne mase, bujanje grudi i laktacija, ponekad se javljaju i mučnine čak i vrlo učestale i sa spazmima gastro intestinalnog trakta, preosjetljivost na mirise, mijenjaju se prehrambene navike itd). Osim svih tih ali i drugih vidljivih promjena pojavljuju se i promjene na mikrorazini. njega zubi i usta u trudnoći

Često puta u trudnoći ili nakon poroda stomatologu dolaze pacijentice te se žale kako su im se u trudnoći raspali zubi uvjerene kako im je kalcij iz zuba nestao za potrebe njihovog djeteta. Istina je sasvim drukčija. Zbog hormonskih promjena kod nekih trudnica uz pomoć mikroorganizama iz usta dolazi do hiperplazije gingive. Ta gingiva je upaljena, natečena i krvari i na najmanji dodir, ponekad toliko hipertrofira da gotovo u potpunosti prekrije zube.

Razlog toga, krije se često i u neadekvatnoj higijeni i prehrani. Takva natečena, hipertrofirana i upaljena sluznica ispod sebe a na površinama zubi zadržava puno više hrane i bakterija koje je teško odstraniti, nego zdrava gingiva. Tu uz gotovo idealne uvjete za razvoj mikroorganizama stvaraju se kiseline koje izvlače kalcij iz cakline koja postaje porozna i sklona stvaranju karioznih lezija, a kod obilnije dekalcifikacije i pucanja cakline. To povećava dalju retenciju hrane i proces ubrzano napreduje. Kod trudnica koje učestalo povraćaju dekalcifikaciju povećava i kiselina iz želuca.

Ako pak već od prije postoje pokvareni zubi to dodatno ubrzava gore spomenut proces. Stoga je veoma važno bez obzira na trudnoću voditi brigu o svojim zubima i redovito ih bar jednom godišnje sve popraviti. Na taj način trudnica ulazi u trudnoću s jednim bitnim rizikom manje. Sljedeće vrlo bitno jest održavati oralnu higijenu (prati zube poslije svakog jela, prije spavanja i ujutro). To naročito vrijedi ako su se pojavile upalne promjene. Pri tom koristite mekše četkice kako ne biste dodatno ozlijedili sluznicu. Iako sluznica kod pranja krvari, treba svakako nastojati koliko je to moguće, zube i sluznicu očistiti od ostataka hrane. Katkad gingivu možete nježno izmasirati prstom kako bi se istisnule meke naslage i sekret ispod iste.

Ako su upale i dalje uporne, postoje vode za ispiranje usta koje sadrže neke aktivne supstance koje mogu pomoći (mogu se kupiti u ljekarnama). Iz domaće radinosti pomaže čaj od žalfije ili kamilice za ispiranje usta.

I na kraju uvijek vam je na raspolaganju vaš stomatolog. No zapamtite, rezultat najviše ovisi o vama i vašim higijenskim i prehrambenim navikama. Beba je kod ovih promjena nevina – osim što je uzrok drugom stanju (trudnoći). Svi manji zahvati kod normalno vođene trudnoće su praktički bezopasni za plod (popravci, vađenje zuba, liječenje upalnih promjena lokalnom terapijom itd).

Vjekoslav Andrić

njega zubi i usta u trudnoći

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: