logo mamino sunce
Vrijeme čitanja: 10 minuta

Prvo tromjesečje – trudnoća po tjednima

trudnoća po tjednima

Trudnoća po tjednima uključuje razne promjene u tijelu žene te fascinantan razvoj djeteta što ćete moći pročitati u nastavku.

Razdoblje trudnoće je posebno i čarobno vrijeme za vas, vaše dijete i čitavu obitelj. Vi ćete kao buduća majka prolaziti kroz razne promjene, kako fizičke tako i emocionalne. Vaše tijelo će se mijenjati i prilagođavati novom životu koji u njemu raste.

Glavni cilj ovog teksta – vodiča kroz tjedne trudnoće je pomoći vam da se pripremite na promjene koje vas čekaju, ali i pratite razvoj svoga djeteta koje će se velikom brzinom mijenjati i razvijati.

PRVO TROMJESEČJE

1. TJEDAN TRUDNOĆE

Ovo je tjedan vaše posljednje menstruacije. Iako tehnički još niste trudni, to vrijeme se uzima kao početak trudnoće, bez obzira na to što se oplodnja događa tek oko dva tjedna nakon početka menstruacije. Razlog takvog računanja je taj što ne možemo točno znati kada se začeće dogodilo, ali vi možete točno navesti datum svoje posljednje menstruacije. Od tog datuma započinje četrdesetotjedno brojanje vaše trudnoće. Tijekom ovog vremena, vaše tijelo se priprema za moguću koncepciju (začeće).

DIJETE: Još nije začeto.

VI: S obzirom da imate menstruaciju, možete se osjećati sasvim normalno, ali i imati simptome kao što su bolovi u zdjelici, sniženo raspoloženje i umor.

2. TJEDAN TRUDNOĆE

Krajem ovog tjedna dogodit će se oplodnja i vaše dijete će biti začeto.

Na početku svakog vašeg mjesečnog menstruacijskog ciklusa u jajniku počinje rasti 3-10 jajnih stanica. Sve one prolaze proces sazrijevanja, ali naposljetku samo jedna od njih potpuno sazrije i bude izbačena u jajovod. To se zove ovulacija. Ako vaš ciklus traje 28 dana, ona se obično događa oko 14. dana, odnosno dva tjedna nakon početka menstruacije. 36 do 48 sati nakon tog događaja, ako se jajna stanica susretne sa spermijem, dogodit će se oplodnja. Tada je već određeno hoće li vaše dijete biti muškog ili ženskog spola, ovisno kojeg je kromosoma (x ili y) bio spermij. To znači da spol djeteta ovisi isključivo o ocu. Oplođena jajna stanica sada se zove zigota.

Maternica je u tom periodu također prošla proces sazrijevanja – njezina sluznica je zadebljana i ona postaje prokrvljenija. Sve je spremno za prihvaćanje oplođene jajne stanice.

DIJETE: Približava se vrijeme začeća.

VI: Menstruacija je završila, a koncentracija se hormona u vašem organizmu povećava. Tijelo se priprema na moguću oplodnju, ali vi vjerojatno ne osjećate nikakve simptome. U vrijeme ovulacije, mijenja se konzistencija iscjetka iz rodnice koji postaje prozirniji i rastezljiviji. Ako planirate trudnoću, ovo je idealno vrijeme za pokušaj.

3. TJEDAN TRUDNOĆE

Ako je oplodnja bila uspješna, vaše dijete je začeto. Čestitamo!

DIJETE: Oplođena jajna stanica (zigota) se 24 sata nakon oplodnje počinje dijeliti i istovremeno putovati iz jajovoda prema maternici gdje će u sigurnom okruženju provesti ostatak trudnoće. Tri dana nakon oplodnje, zametak se sastoji od 16 stanica i zove se morula. Stanice brzo rastu i preraspodjeljuju se.

VI: Ne primjećujete nikakve specifične promjene na svom tijelu. Menstruacija još nije izostala.

4. TJEDAN TRUDNOĆE

U ovom tjednu događa se implantacija – zametak se ugrađuje u sluznicu maternice (endometrij).

DIJETE: U ovom stadiju zove se blastocista. Iz njezinog unutrašnjeg dijela će se razviti embrij, a iz vanjskog dijela posteljica. Blastocista je doputovala do maternice i primila se za njezinu sluznicu. S obzirom da se maternica pripremala za taj potencijalni dolazak, ona je puna hranjivih tvari potrebnih za daljnji rast i razvoj zametka.

VI: U ovom tjednu očekujete menstruaciju. Ako se ona ne pojavi, to bi mogao biti jedan od prvih znakova trudnoće. Zašto vam je menstruacija izostala? Odmah nakon što se ugradi u sluznicu maternice, blastocista brzo počinje proizvoditi velike količine hormona zvanog humani korionski gonadotropin (HCG) koji se otpušta u vaš krvotok. Taj hormon sprječava pojavu menstrualnog krvarenja. On se lako može detektirati u krvi ili mokraći i upravo je to princip djelovanja testova za trudnoću.

Može se pojaviti i točkasto krvarenje iz rodnice koje nastaje zbog implantacije zametka u maternicu. Ono je oskudno i traje 1-2 dana.

5. TJEDAN TRUDNOĆE

U ovom stadiju počinju se formirati osnove za razvoj organa.

DIJETE: Embrij se sastoji od tri sloja – endoderma (unutrašnjeg), mezoderma (središnjeg) i ektoderma (vanjskog sloja). Iz endoderma će se razviti koža, živčani sustav, oči i unutarnje uho. Iz mezoderma će se razviti srce i krvožilni sustav, kosti, hrskavica, mišići i ligamenti, bubrezi te veći dio spolnog sustava. Iz endoderma će se razviti pluća i probavni sustav vašeg djeteta.

U petom tjednu se počinje oblikovati i neuralna cijev – osnova za razvoj mozga i kralježnične moždine.

Posteljica se također razvija i priprema za funkciju prehrane i zaštite vašeg djeteta.

Krajem ovog tjedna, vaše dijete je dugačko tek nekoliko milimetara i jako brzo raste.

VI: Mogu se javiti rani simptomi trudnoće, a to su nadutost, mučnina, osjećaj punine i bolnost u grudima, umor i iscrpljenost. Ukoliko u ovom periodu napravite test na trudnoću, pokazat će pozitivan rezultat.

6. TJEDAN TRUDNOĆE

U ovom tjednu, vaše se dijete razvija vrlo brzo i počinje mu kucati srce, otprilike dvostruko većom frekvencijom nego vaše. Dugo je oko 8 milimetara, kao zrno grožđice i poprima oblik slova C.

DIJETE: Uspostavlja se primitivna cirkulacija i nastaje srce čiji se otkucaji već mogu čuti ultrazvukom. Razvijaju se temelji za oči i uši. Postranično na trupu nastaju mali pupoljci iz kojih će se razviti ruke. Formira se pupkovina, a posteljica nastavlja sa svojim razvojem.

VI: Vjerojatno osjećate umor i iscrpljenost koji nastaju jer brzi rast vašeg djeteta zahtijeva puno energije, ali i zbog hormonalnih promjena. Možete osjećati umjerenu glavobolju. Javljaju se i mučnine koje se mogu pojaviti u bilo koje doba dana, ali su osobito česte ujutro. Grudi su osjetljive i bolne. Trbuh može biti malo povećan zbog nadutosti.

7. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaše dijete je sada veličine 10-13 milimetara, kao borovnica.

DIJETE: Počinje zatvaranje neuralne cijevi i počinju se razvijati mozak i leđna moždina. Zbog intenzivnog rasta i razvoja mozga, glava postaje veća u odnosu na ostatak tijela. Oblikuje se lice – oči i uši se nastavljaju formirati, razvijaju se nosnice i usna šupljina. Počinju se oblikovati donji postranični pupoljci koji će postati noge. Ruke rastu, izduljuju se i poprimaju oblik malog vesla. Razvijaju se osnove za prstiće.

VI: I dalje možete osjećati iscrpljenost i umor, koji su karakteristični za prvo tromjesečje. Mučnina je sve jača i često dovodi do povraćanja. Savjetujemo uzimanje češćih, ali manjih obroka i izbjegavanje hrane koja vam smeta. Česte su promjene raspoloženja.

Simptomi variraju od osobe do osobe, a katkad se događa da trudnice u ovim tjednima nemaju nikakvih značajnijih simptoma.

8. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaše dijete je sada veličine 14-18 milimetara, kao zrno graha.

DIJETE: Ruke i noge se dalje razvijaju i nastaju prstići. Embrij se počinje kretati u maternici iako vi to još ne osjetite. Oči i uši se i dalje oblikuju i postaju dobro vidljivi. Vjeđe polako počinju prekrivati oči. Razvio se nosić, isto tako i usne. U usnoj šupljini nastaju osnove za zube. Vrat i trup se počinju uspravljati. Trbušna stijenka još nije u potpunosti zatvorena, a dio crijeva je u predjelu pupkovine.

VI: Slabost i umor su često i dalje jako izraženi, kao i mučnine. Pojačan je osjet njuha, a može se pojaviti i zatvor. Savjetujemo povećavanje udjela namirnica bogatih vlaknima u vašoj prehrani, kao što su bademi, zobene pahuljice, leća, slanutak, cikla i brokula. Zbog širenja maternice možete osjećati lagane grčeve koji su sasvim normalni u trudnoći. Međutim, ako se oni pojačaju ili ako primijetite krvarenje, važno je javiti se liječniku.

9. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaše dijete je sada veličine kikirikija, oko 20 milimetara. Od ovog tjedna se zove fetusom.

DIJETE: Ruke se izduljuju i formiraju se laktovi. Oblikuju se zapešća i gležnjevi, a prstići na rukama i nogama su jasno vidljivi. Noge se također izduljuju. Uši su jasnije oblikovane, oči nastavljaju razvoj.

Posteljica se razvila i polako preuzima ulogu prehrane i opskrbe fetusa.

VI: Uz dosadašnje simptome – slabost, umor, mučnine i probavne smetnje, mogu se javiti i promjene apetita – od neodoljive želje za određenom vrstom hrane do osjećaja gađenja. Mokrenje postaje učestalo zbog pritiska maternice na mokraćni mjehur.

10. TJEDAN TRUDNOĆE

U ovom tjednu, vaše dijete je veličine manje masline, oko 30 milimetara.

DIJETE: Udovi su dobro formirani i pokretni, a mišići dobro razvijeni. Glava je zaokruženija, uši su jasno vidljive, a oči prekrivene vjeđama. Fetus je pokretan, miče rukama i nogama i dodiruje svoje lice. Razvijaju se i spolni organi, iako se na ultrazvuku još uvijek ne vide.

VI: Možete primijetiti da vam struk postaje širi, a hlače se teže zakopčavaju. Donji dio trbuha postaje čvršći i zategnutiji. Neki simptomi, kao što su umor i pospanost mogu se poboljšati. Možete osjećati i vrtoglavicu. Grudi su vam teže i punije.

11. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaše dijete je sada veličine 35 milimetara, kao manja jagoda.

DIJETE: Razvijene su strukture lica i profil postaje oblikovaniji. Na jeziku se razvijaju okusni pupoljci, a fetus počinje gutati plodnu vodu. Srce je gotovo u potpunosti razvijeno i kuca frekvencijom od oko 180 otkucaja u minuti. I dalje se razvijaju spolni organi, ali se još uvijek jasno ne vide na ultrazvuku. Dijete se aktivno pokreće.

VI: Još uvijek možete imati mučninu. Osjećaj iscrpljenosti je i dalje prisutan, ali s vremenom počinjete imati više energije. Vaša kosa i nokti brže rastu, a koža postaje masnija kao posljedica hormonalnih promjena. Mogu se pojaviti i akne. Trbuh polako raste, ali često još nije uočljiv. Grudi su značajno narasle i mogu biti osjetljive i bolne.

12. TJEDAN TRUDNOĆE

Fetus je sada veličine oko 6,5 centimetara, kao šljiva.

DIJETE: Razvija se osnova za kosu, kao i noktići na prstima. Oči se približavaju, usta su gotovo u potpunosti oblikovana, a uši rastu. Dijete otvara i zatvara šake, hvata pupkovinu i siše palac. Bubrezi započinju s izlučivanjem mokraće. Crijeva su sad smještena unutar trbuha.

VI: Simptomi iscrpljenosti i umora počinju se značajno poboljšavati. Počinjete dobivati na težini. Promjene apetita i mučnine još uvijek mogu biti prisutne. Učestalo mokrenje je normalno, a čest je i pojačan vaginalni iscjedak. To je normalna pojava u trudnoći, ali ako primijetite promjenu boje ili mirisa iscjetka, važno je odmah se javiti ginekologu. Trbuh postaje uočljiv.

Završetkom dvanaestog tjedna trudnoće završava prvo tromjesečje koje je najosjetljivije razvojno razdoblje vašeg djeteta. Tada je plod najosjetljiviji na štetne izvanjske faktore koji mogu poremetiti njegov pravilan rast i razvoj. Upravo zbog toga važno je što ranije, čim doznate za trudnoću, započeti sa zdravim načinom života, usvojiti zdrave navike i riješiti se onih štetnih.

Navest ćemo neke savjete koji će vam pomoći da održite zdravu i pravilnu trudnoću:

– prestanite s pušenjem

– ne konzumirajte alkohol

– smanjite konzumaciju kave

– jedite raznovrsno i uravnoteženo, u manjim, ali češćim obrocima

– izbjegavajte prezačinjenu i masnu hranu te onu koja vam izaziva mučninu

– nemojte se prejedati! Suprotno popularnim uvjerenjima, u trudnoći ne trebate količinski jesti mnogo više nego inače. Kalorijski su dovoljni jedan jogurt i jabuka dnevno kao dodatni obrok kako bi podmirili sve energetske potrebe za razvoj djeteta

– budite aktivni i krećite se, lagano i umjereno vježbanje u trudnoći je dopušteno i preporučljivo

Također, važno je posjetiti ginekologa i napraviti prvi pregled što prije nakon potvrđivanja trudnoće, svakako prije početka drugog tromjesečja. Ginekolog će odrediti termin porođaja, napraviti ginekološki pregled i dodatne potrebne pretrage te vam, po potrebi, propisati dodatke prehrani kao što su folna kiselina, željezo ili drugi prenatalni vitamini i minerali. Svakako je važno napomenuti da ne uzimate preparate na svoju ruku nego samo u konzultaciji s liječnikom.

U razdoblju od 10. do 14. tjedna trudnoće važno je napraviti prvi ultrazvučni pregled kojim se može procijeniti urednost trudnoće te procijeniti rizik za neke fetalne anomalije. Sukladno vašim željama može se napraviti i kombinirani probir na najčešće fetalne kromosomopatije, kao što je Downov sindrom.

Autor: Dr. Tihana Mazalin, u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.
www.plivazdravlje.hr, www.mayoclinic.org, www.webmd.com, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/,www.thebump.com, www.healthline.com, my.clevelandclinic.org

Poliklinika Mazalin
01/2442 133
098 517230
info@poliklinika-mazalin.hr
www.poliklinika-mazalin.hr
www.facebook.com/Poliklinika-Mazalin-176112842434347
www.instagram.com/poliklinika_mazalin/

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: