Kategorija: ,
Vrijeme čitanja: 2 minute

Dozvoljeno i zabranjeno u trudnoći

zabranjeno u trudnoći

zabranjeno u trudnoći

Trudnoća je razdoblje velikih promjena u vašem tijelu, ali to ne znači da ćete iz temelja morati promijeniti svoj životni stil. No, nekih navika biste se trebali posve odreći.

tapkanje za trdnice

Pušenje

Bilo bi mudro da trudnoća bude povod da prekinete s tom navikom. Naime, istraživanja su pokazala da su pobačaji dva puta češći u pušačica nego u nepušačica. Novorođenčad majki koje puše u prosjeku su za 200 g lakša od djece čije majke ne puše. Već i udisanje duhanskog dima, dakle, pasivno pušenje može biti štetno za dijete.

Alkohol

Iako jedno piće, vjerojatno, ne predstavlja opasnost, neprekidno pijenje sigurno jest opasnost.

Lijekovi

Treba znati da mnogi lijekovi mogu biti štetni u trudnoći, posebice ukoliko se uzimaju u ranoj trudnoći. Zbog toga je potrebno posavjetovati se s liječnikom prije uzimanja lijeka.

Rad, sport i putovanje

U našoj zemlji je zabranjen svaki rad koji ugrožava život i zdravlje majke ili djeteta, posebice težak fizički rad, kao i djelatnost pri kojoj se može očekivati štetno djelovanje zračenja, otrovnih plinova, prašine, hladnoće, toplote i dr. Zdrava trudnica smije nastaviti sa športskim aktivnostima ali bi trebala izostaviti natjecanja kao i sve vrste športova koji su povezani s izuzetno velikim naporima.

Fizička aktivnost tijekom trudnoće pokazala se zdravom za trudnice. Za trudnice bez komplikacija trudnoće preporuča se tjelovježba u trajanju 20 minuta tri puta tjedno. Šetnje, plivanje, organizirane vježbe za trudnice dobar su izbor. Sportove kao što su skijanje, planinarenje, jahanje treba izbjegavati. Iako nema razloga zabraniti putovanje trudnicama, treba biti oprezan. Obično se ne brani putovanje do 35. tjedna trudnoće. Trudnici se ne preporuča da bude vozač motornog vozila. Trudnicama se dopušta putovanje zrakoplovom do 36. tjedna trudnoće, a nakon toga zbog povećane vjerojatnosti nastupa poroda zrakoplovne tvrtke neće primati trudnice u zrakoplov.

prof. dr. sc. Josip Djelmiš
prof. dr. sc. Marina Ivanišević
Danko Bljajić, dr. med.

zabranjeno u trudnoći

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: