logo mamino sunce
Vrijeme čitanja: 4 minute

28. – 40. tjedan trudnoće

tjedan trudnoće

Posljednja tri mjeseca trudnoće, tri su mjeseca koja se pamte cijeli život. Ovo je razdoblje gotovo uvijek ispunjeno pojačanim uzbuđenjem jer kraj je blizu. Svoje dijete osjećate češće i jače nego do sada. Vaše tijelo se priprema za porod. Razmišljate i sanjate o porodu, djetetu, budućnosti.

7. MJESEC TRUDNOĆE

Tijekom sedmog mjeseca trudnoće vaš uterus intezivno raste. Fundus uterusa se nalazi na sredini između vrha prsne kosti i pupka. Vaš uterus potiskuje unutrašnje organe posebice crijeva, želudac i dijafragmu. Rezultat toga može biti žgaravica, lošiji apetit i otežano disanje. Zbog svega toga je potrebno češće i manje jesti i izbjegavati začinjenu hranu. jedite što više voća i povrća, što će vam pomoći da ne dođe do opstipacije (zatvora). nakon jela nemojte ležati na leđima jer će uterus pritiskivati na vaš pun želudac, što će vam izazvati neugodu. Mnoge trudnice se udobnije osjećaju kada se nakon jela odmaraju u ugodnoj fotelji. Razina hormona, posebice estrogena i progesterona raste, što dovodi do promjena u vašem tijelu. U ovo doba javlja se iscjedak iz dojki. Riječ je o kolostrumu, rijetkoj mutnoj tvari koja je preteča mlijeka. Samo ga obrišite papirnatim ručnikom, ne pokušavajte ga istisnuti u većoj količini. Kako se koža na predjelu trbuh rasteže i napinje, postaje sve više suha, što izaziva svrbež. Mažite kožu vlažnim remama kako biste otklonili tu nelagodu. Visoka razina estrogena i progesterona razlogom su vašeg dobrog fizičkog i emocionalnog stanja. Međutim, u istom trenutku već se javlja i osjećaj zabrinutosti zbog poroda, i ponavlja se pitanje da li će vam dijete biti zdravo.

u 28. tjednu trudnoće (7. mjesec trudnoće) vaše dijete je dužine 33 cm, a težine 900 do 1000 grama. Sada mu se naglo razvija dio mozga odgovoran za misaone procese, koji postaje veći i složeniji. Dijete staro sedam mjeseci osjeća bol i na njega reagira gotovo kao sazrela: potrebno je stoga da počnu lučiti tvar surfaktant, koja sprečava njihovo kolabiranje između udisaja.

8. MJESEC TRUDNOĆE

Prema osmom mjesecu trudnoće hormoni trudnoće nastavljaju svoj utjecaj. Dolazi do razmekšanja zglobova zdjelice, pa se zbog toga glava djeteta spušta u zdjelicu. U većine trudnica javljaju se blaži edemi, zbog retencije vode i to u predjelu skočnih zglobova i potkoljenice. Ležanje na lijevom boku omogućit će nestajanje edema. Zbog nastanka edema nema potreba ograničiti unos soli. u ovim tjednima trudnoće ne rjetko se javljaju i grčevi mišića nogu. Dovoljan unos kalcija spriječiti će grčeve mišića nogu. mnoge trudnice u ovim tjednima trudnoće pate od nesanice. Lakše vježbe tijekom dana, posebice šetnje, pomoći će boljem snu trudnica.

Možda, poput većine trudnica, osjećate kako nemate dovoljno zraka. To vam se događa jer vaše dijete pritišće ošit, širok plosnati mišić koji se nalazi ispod pluća, te otežano dišete. Pravilno držanje tijela olakšat će vam disanje. Poduprite leđa jastucima dok spavate. U 32. tjednu trudnoće vaše dijete izgleda gotovo kao novorođenče, samo je još sitno. Teško je oko 1600 grama, a dugačko 40 cm. No, ispod kože mu se taloži masno tkivo, kojeg će se do kraja trudnoće još nataložiti pa će beba dobiti one simpatične ”jastučiće“ na obrazima, rukama i nogama. Budući da u maternici ima manje prostora, već se vjerojatno okrenulo glavom nadolje, i spremno je za porođaj. No, vjerujemo, na taj ćete sretni događaj još malo pričekati.

9. MJESEC TRUDNOĆE

U 36. tjednu vaše dijete je dugačko 46 cm, a teško 25 kg. Zauzima sav prostor u maternici, tako da udara nogama ili šakama, a ne pomiče više čitavo tijelo. Ako ste prvi puta trudni, vaše dijete će početi tražiti najpovoljniji položaj glavice i utiskivati se u zdjelicu te se pripremati za porođaj. Od tog će vam se trenutka smanjiti žgaravica, probavne smetnje i rjeđe ćete ostajati bez daha. No, zato ćete možda ponovno mokriti jer dijete sada pritišće mokraćni mjehur.

u 40. tjednu vaše je dijete potpuno razvijeno i spremno za odlazak na ovaj svijet. Dugačko je 50 cm i teško 3,5 kg. Veći dio lanugo dlačica je nestao, iako ih ima još malo po rukama, ramenima i nogama. Dijete može biti prekriveno verniksom ili imati ostatke verniksa u naborima kože. Veliki trbuh sada već doista smeta i većina trudnica jedva čeka da rodi. Strah od porođaja, koji vas je pratio tijekom trudnoće, sada je često slabiji jer jednostavno “želite roditi”. Iako vi to ne opažate, na vratu maternice počinju značajne promjene koje prethode početku porođaja. On postaje kraći, mekši, otvara se, ukratko – priprema se za odlazak vaše bebe.

prof. dr. sc. Josip Djelmiš
prof. dr. sc. Marina Ivanišević
Danko Bljajić, dr. med.

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: