logo mamino sunce
Kategorija: ,
Vrijeme čitanja: 5 minuta

Lažni trudovi

lažni trudnovi

Mnoge su se trudnice, naročito pred kraj trudnoće, našle u nedoumici imaju li trudove ili ne. Mnoge su i krenule na pregled, a nakon pregleda bile bi otpuštene kući jer  nisu imale prave trudove i bile su zatvorene.

Ginekolozi u dežurstvu zbog mnogo posla i nemaju vremena rastumačiti trudnici što su pravi trudovi, a što tzv. lažne kontrakcije maternice pa žene često zbunjene odlaze kući.
Ipak i kada je trudna žena dobro informirana ili je već rodila pa zna razlikovati prave trudove od lažnih, bolje je, ukoliko nije sigurna, da potraži pomoć i savjet.

Kako bismo mogli pojasniti što je lažni trud valja svakako prvo opisati karakteristike pravoga truda tj. prave kontrakcije maternice i same maternice.
Maternica je građena od glatkih mišićnih vlakana i vezivnoga tkiva. U trupu maternice ima najviše mišićnoga tkiva, dok ga u vratu maternice ima manje. U trudnoći se maternica poveća i desetak puta i to zbog množenja mišićnih vlakana (hiperplazija), ali i zbog rastezanja koje uzrokuje rast ploda. Sam mišić maternice organiziran je u dva spiralna sustava koji počinju u rogovima maternice i spuštaju se prema vratu kojega, kada se mišić maternice kontrahira i rastežu (“otvaranje”). Maternica posjeduje i svoje vlastite centre vodiče u blizini rogova (“pace maker”). Obično jedan od njih šalje impuls koji za oko 15 sekundi aktivira cijeli mišićni maternični sustav.
Sama je kontrakcija maternice tj. trud elektromehanički fenomen koji dovodi do skraćenja vlakana miometrija. Ukoliko se mjeri intrauterini tlak tada je tonus mišića (tzv. bazalni tonus) oko 10 mmHg, a kada  tonus prijeđe 25 mmHg trudnica osjeća bol a kontrakciju možemo napipati. Na početku porođaja uobičajena su 3-4 truda u 10 minuta, potom u tzv. drugome porođajnom dobu i 5 trudova u 10 minuta. Trudovi traju oko 80-110 sekundi s intenzitetom od oko 80 mmHg. Tako trudove na početku porođaja zovemo prethodnim i pripravnim trudovima. Oni dovode do pravilnoga smještaja vodeće česti (najčešće glavice) na ulaz u zdjelicu i do otvaranja vrata maternice. Ovi su, dakle, trudovi slabiji, rjeđi i kratkotrajni, a kada postanu jači i češći, slijedi sam izgon djeteta tj. porođaj. Maternica proizvodi kontrakcije tj. trudove i nakon porođaja, oni su tada rjeđi i slabijeg intenziteta.
Normalni porođaj karakteriziraju pravilne tj. koordinirane kontrakcije maternice koje lako i efikasno šire vrat maternice. Za normalni porođaj potrebno je oko 200 trudova, a sam porođaj u prvorotkinje traje oko 12 sati, a u višerotkinje 5-8 sati.

Lažni trudovi

Posebno u posljednja četiri tjedna trudnoće, aktivnost mišićnoga tkiva maternice postaje sve jača i sve osjetljivija na hormone koji utječu na miometrij. Takvi hormoni su estrogeni, oksitocin – hormon koji proizvodi dio mozga – hipotalamus,  prostaglandini – tkivni hormoni koji nastaju u maternici, ali i neki drugi spojevi slični hormonima. Krajem trudnoće aktivnost mišića maternice sve je pravilnija tj. sve koordiniranija. Stoga se već četiri tjedna prije porođaja, a u nekih žena i nešto ranije, mogu zamijetiti kontrakcije maternice koje su nepravilne, asinkrone, niske amplitude pa nisu bolne. Ovakve kontrakcije mogu biti nešto češće i pravilnije, a doprinose razmekšavanju vrata maternice i njegovoj  pripremi za porođaj. Zovemo ih i Braxton-Hicksove kontrakcije Kako ovakve kontrakcije ipak u nekih žena mogu dovesti do prijevremenoga otvaranja, valja, kao što sam naglasila u uvodu, biti na oprezu i radije poći na kontrolni pregled.
Osim toga valja znati da postoje mnoga stanja koja uzrokuju bolove u trbuhu pa ih, naročito neiskusne trudnice ne mogu razlučiti od kontrakcija maternice bilo pravih ili lažnih. O tome uvijek valja voditi računa pa su stoga bolovi u trudnice, bez obzira kakvi bili i na kojemu dijelu tijela se javili, uvijek dobrim razlogom za posjet ginekologu.
Tako je npr. u trudnica početkom trudnoće čest osjećaj nelagode pa i bolova zbog nagloga rasta maternice, a to je stanje koje ne zahtjeva nikakvo liječenje već samo savjet i malo mirovanja.
Bolove u donjem trbuhu može imati i trudnica koja ima kakvu infekciju. Infekcija katkad može biti pogubna za daljnji tijek trudnoće tj. za samo zdravlje i život ploda. Stoga, naročito ukoliko postoji i kakav pojačani i promijenjeni iscjedak iz rodnice valja što prije reagirati i nakon pregleda započeti liječenje uzročnika upale.
Nadalje i razne upale mokraćnih putova uz smetnje s mokrenjem mogu uzrokovati bolove, potom i kamenci u urotraktu ili npr. žučni kamenci, potom problemi sa stolicom (zatvor), ali i druge gastroenterološke tegobe. Trudnice nisu pošteđene niti upala crvuljka (apendicitis) stanja koje zbog promijenjene uobičajene slike sredinom i pred kraj trudnoće može predstavljati i kirurzima i porodničarima veliki problem.
Jake bolove mogu uzrokovati i tzv. torkvirane ciste jajnika (jajnik povećan zbog ciste okrene se oko samoga sebe pa može doći do odumiranja takvog tkiva), a tada kirurški zahvat spašava i zdravlje, ali i život.
I na kraju dragim budućim mamama – nešto iz moga osobnoga iskustva u vezi s trudovima (rodila  sam prije 30 godina vaginalno) i uvijek se mogu prisjetiti intenziteta boli koja zapravo karakterizira pravi trud. Kako se maternica stvrdne osjeća se strahovita bol poput menstrualne samo što je takva bol u području čitavoga trbuha tj. maternice (neke žene osjećaju jaču bol u križima). Ova vas bol tjera da se prihvatite za nešto, da  se barem naslonite, čučnete ili legnete, dok ste uz prethodne i pripremne trudove imali  snage i pripremiti sve za porođaj i uljepšati se iako ste znali da vam se nešto događa. Ipak, trud ne traje dugo, bol koja ga prati ima smisla jer će uslijediti porođaj, ali ipak je davanje sredstava protiv bolova pri porođaju i načini porođaja koji porođaj skraćuju i smanjuju bolove danas nezaobilazan civilizacijski doseg i morao bi biti dostupan svakoj ženi koja rađa.

dr.sc. Jasenka Grujić Koračin

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: