logo mamino sunce
Vrijeme čitanja: 7 minuta

Treće tromjesečje – trudnoća po tjednima

trudnoća po tromjesečjimia

Ušli ste u treće tromjesečje, posljednje razdoblje vaše trudnoće. Vaše dijete počinje značajnije dobivati na težini, zbog čega možete imati tegobe kao što su pritisak u trbuhu, bolovi u leđima, učestalo mokrenje i probavne smetnje. Trbuh će vam sve više rasti pa pokušajte pronaći položaje koji su vam udobni. Opustite se, odmarajte i uživajte u ovom razdoblju – vaše dijete će uskoro stići na svijet.

28. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaše dijete je sada dugo oko 37 centimetara, a teško oko 1 kilogram.

DIJETE: Vaše dijete sad često štuca, što ponekad možete i osjetiti. Količina masnog tkiva se povećava i izravnava kožne nabore. Mišići jačaju i oblikuju tijelo fetusa. Živčani sustav se i dalje intezivno razvija.

VI: Bolovi u tijelu mogu postati izraženiji, što je posljedica promjene koncentracije hormona. Povremeno se pojavljuju pripremne kontrakcije koje su bezbolne i nestaju kad promijenite položaj. Iz dojki povremeno može poteći malo mlijeka, odnosno kolostruma – djetetove prve hrane.

29. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaše dijete je sada dugo oko 38 centimetara, a teži oko 1100 grama.

DIJETE: Slobodno pomiče oči i glavom slijedi izvor svjetla. Boja očiju je sada plava, ali ona se može promijeniti do 6 mjeseci nakon rođenja. Vaše dijete je jako aktivno i stalno miče rukama i nogama, što i osjetite.

VI: Zbog pritiska kojeg dijete stvara na vaš probavni sustav, mogu se javiti konstipacija, hemoroidi i nelagoda u želucu. Zbog pritiska na mokraćni mjehur, često mokrite. Bolovi u leđima, kukovima i nogama su i dalje prisutni. Povremeno istezanje i šetnje bi trebali ublažiti ove simptome.

30. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaše dijete je sada dugo oko 40 centimetara, a teško oko 1,4 kilograma.

DIJETE: Povećava svoju tjelesnu masu i počinje samo regulirati tjelesnu temperaturu. Koža postaje glatka i gube se nabori. Vaše dijete se zabavlja – igra se rukama i nogama, hvata pupkovinu, okreće se i radi kolute.

VI: Noge vam i dalje otiču, za olakšanje ih postavite u povišeni položaj. Probavne smetnje i bolovi u leđima i dalje mogu biti prisutni. Možete imati i problema sa spavanjem – preporučujemo laganu dnevnu aktivnost, mnogo tekućine, izbjegavanje kofeina i potporne jastuke za spavanje.

31. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaše dijete je sad dugo oko 42 centimetra, a teško oko 1,6 kilograma.

DIJETE: Dišni i probavni sustav su gotovo u potpunosti razvijeni. Ostali organski sustavi su oblikovani i nastavljaju sa svojim razvojem. Dijete dobiva na težini, raste mišićna masa i povećava se količina masnog tkiva. Rast u duljinu usporava. Pokreti su i dalje intezivni.

VI: Osjećaj kratkoće daha je sve izraženiji u ovom stadiju trudnoće. Važno je ne naprezati se ako osjetite slabost i odmarati koliko vam je potrebno. Lagana istezanja mogu ublažiti bolove u leđima. Učestalo mokrenje je i dalje prisutno kao normalna pojava.

32. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaše dijete je sad dugo oko 43 centimetra, a teži oko 1,8 kilograma.

DIJETE: Od sada pa nadalje dijete će se manje pomicati u maternici zbog manjka prostora. Većinu vremena spava, a kada je budno možete osjetiti lagane pokrete.

VI: Slabije osjećate pokrete djeteta, što je sasvim normalno. Područje bradavica na grudima postaje tamnije, a povremeno može iscuriti i nešto kolostruma. Kontrakcije su sve češće, maternica se priprema na porođaj. Vjerojatno osjećate nelagodu i teško vam je namještati se da vam bude udobno. Olakšajte si podizanjem nogu i korištenjem dodatnih jastuka za potporu.

33. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaše dijete je sada dugo oko 44 centimetra, a teško oko 2 kilograma.

DIJETE: Lanugo dlačice koje prekrivaju fetalnu kožu sada polako otpadaju i pojavljuju se prave dlačice. Dijete se priprema za vanjski svijet i vježba disanje udisanjem i izdisanjem plodne vode. I dalje se slabije kreće zbog manjka prostora.

VI: Zbog povećanog metabolizma, možete osjećati navale vrućine. Glavobolje su česte u ovom periodu i ponekad nastaju zbog dehidracije pa preporučujemo da pijete puno tekućine. Odmarajte se i relaksirajte.

34. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaše dijete je sada dugo oko 46 centimetara, a teži oko 2,4 kilograma.

DIJETE: U većine trudnica dijete je sada postavljeno u stavu glavicom, odnosno glavica je usmjerena prema dolje. Količina masnog tkiva se i dalje povećava te dijete dobiva na masi. Polako se namješta i priprema za skori porođaj.

VI: Gležnjevi i stopala su vam vjerojatno i dalje natečeni, sjednite i podignite noge u povišeni položaj za olakšanje. Osjećate veliki pritisak u području trbuha, dijete sve jače pritišće na mokraćni mjehur pa je mokrenje još učestalije. Kontrakcije su sve češće, ali kratkotrajne i prolazne. Ako se produlje ili postanu jako bolne, obavezno se javite liječniku. Zbog pritiska na pluća možete i otežano disati.

35. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaše dijete je sad dugo oko 47 centimetara, a teško oko 2,7 kilograma.

DIJETE: Djetetovi refleksi su uredni i ono dobro odgovara na sve zvučne, svjetlosne i taktilne podražaje. Miče rukama i nogama, hvata šakama i pomiče glavu, ali u manjem opsegu nego prije.

VI: Vjerojatno se osjećate iscrpljeno, što je sasvim normalno za ovaj stadij trudnoće. Vaše tijelo se priprema za porođaj – kontrakcije su sve češće, a osjećate i nelagodu i bolove u području zdjelice i kukova. Preporučujemo odmaranje i opuštanje. Mokrenje i dalje jako učestalo. Možda imate problema i sa zatvorom, što je također sasvim normalno. Uvrstite veću količinu vlakana u svoju prehranu, to bi vam trebalo pomoći. Ako ne, konzultirajte se sa svojim liječnikom o eventualnom uzimanju dodataka za prehranu.

36. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaše dijete je sada dugo oko 48 centimetara, a teško oko 2,7 kilograma.

DIJETE: Postavljeno je u konačni stav za porođaj, najčešće glavicom, a rjeđe zatkom, odnosno guzom ili poprečno. Pluća još uvijek dozrijevaju, ali je dijete spremno za porođaj.

VI: Dijete se polako spušta prema porođajnom kanalu, ulazi u zdjelicu, a vi zbog toga osjećate manji pritisak na pluća i lakše dišete. Pritisak na zdjelicu je u ovom stadiju snažan, pratite kontrakcije i obratite pažnju na njihovu učestalost i trajanje. Pojačava se i iscjedak iz rodnice – vaš termin se približava.

37. TJEDAN TRUDNOĆE

Od ovog pa do 42. tjedna trudnoća je terminska i porođaj može započeti u bilo kojem trenutku.

Vaše dijete je sada dugo oko 50 centimetara, a teško oko 3 kilograma.

DIJETE: Postavljeno je u konačni položaj i spremno za porođaj.

VI: Možete osjećati mučninu i nelagodu u želucu. Pritisak u trbuhu i zdjelici se pojačava, a samim time i bolovi i potreba za mokrenjem. Braxton-Hicksove kontrakcije su učestale, vaša maternica se priprema za prave trudove. One prestaju ako promijenite položaj (sjednete ili legnete) pa obratite pažnju na to – ako ne prestaju, možda su to terminski trudovi.

38. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaše dijete je trenutno dugo oko 51 centimetar, a teži više od 3 kilograma. Normalne vrijednosti težine su između 2,7 i 4 kilograma.

DIJETE: Verniks postupno iščezava s kože i daje mliječnu boju plodnoj vodi. Pluća su se razvila i dijete je u potpunosti spremno na život izvan maternice.

VI: Možda se osjećate malo tjeskobno ili uznemireno, ali to je sasvim normalno, pripremate se na djetetov dolazak. Vaginalni iscjedak je pojačan, najčešće je guste konzistencije i posljedica je širenja i pripremanja vrata maternice na porođaj. Gležnjevi i stopala još uvijek mogu biti otečeni, ali ne brinite, to će brzo proći nakon porođaja. Obratite pažnju na kontrakcije – ako nisu bolne i prestaju kad promijenite položaj, to su onda pripremne kontrakcije, a ne pravi trudovi.

39. TJEDAN TRUDNOĆE

DIJETE: Ruke su prekrižene na prsima, noge savijene u kukovima i koljenima, a glava je prislonjena na prsni koš. Vaše dijete čeka izlazak u vanjski svijet.

VI: Pritisak i nelagoda u području zdjelice su sve izraženiji. Kontrakcije postaju konstantne. Vaginalni iscjedak je i dalje pojačan, najčešće gust s mogućim malim primjesama krvi. Odmarajte i opustite se koliko možete, vaše dijete ubrzo stiže na svijet.

40. TJEDAN TRUDNOĆE

DIJETE: Porađa se.

VI: Kontrakcije su postale jače, bolnije i pravilnijeg razmaka. Ulazite u razdoblje porođaja.

Ako ste došli do četrdesetog tjedna, a još niste rodili, to je sasvim normalno – terminska trudnoća je od 37. do 42. tjedna. Opustite se i odmarajte, vaše dijete će se ubrzo roditi.

Čestitamo, postali ste majka! Ovo je bilo dugo putovanje za vas i vaše dijete. Iznijeli ste trudnoću do kraja, pripremili se na djetetov dolazak i sada počinje novo, uzbudljivo razdoblje za vašu obitelj. I dalje vodite zdravi stil života i brinite se o svom zdravlju i zdravlju vašeg djeteta.

Želimo vam svu sreću!

Autor: Dr. Tihana Mazalin, u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.
www.plivazdravlje.hr, www.mayoclinic.org, www.webmd.com, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/,www.thebump.com, www.healthline.com, my.clevelandclinic.org

Poliklinika Mazalin
01/2442 133
098 517230
info@poliklinika-mazalin.hr
www.poliklinika-mazalin.hr
www.facebook.com/Poliklinika-Mazalin-176112842434347
www.instagram.com/poliklinika_mazalin/

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: