Drugo tromjesečje – trudnoća po tjednima

Sada ulazite u drugo tromjesečje, razdoblje ubrzanog rasta fetusa. Počinjete imati više energije, neke tegobe nestaju, a vi ćete po prvi put osjetiti pokrete svog djeteta.

13. TJEDAN TRUDNOĆE

Fetus je sada dug oko 8 centimetara, veličine je limuna.

DIJETE: Djetetove kosti postaju tvrđe, hrskavicu zamjenjuje kost. Koža je tanka i transparentna, kroz nju se vide krvne žile. Fetus se često miče i aktivno guta plodnu vodu. Polako se formiraju vanjski spolni organi. Djetetova glava je još uvijek veća od ostatka tijela.

VI: Maternica u potpunosti ispunjava zdjelicu i možete osjetiti čvrstu loptastu tvorbu pod dlanovima. Trbuh je uočljiv i raste. Počinjete značajnije dobivati na težini. Mučnina se znatno poboljšava i imate više energije. Mogu se pojaviti vidljive plavičaste vene na koži zbog povećanog protoka krvi.

14. TJEDAN TRUDNOĆE

Dijete je sada dugo oko 8,5-9 cm, otprilike veličine breskve.

DIJETE: Djetetovu kožu sada prekrivaju fine, tzv. lanugo dlačice koje ostaju prisutne do kraja trudnoće, a prije rođenja većinom otpadnu. Njihova funkcija je zaštita djetetove kože. Pojavljuju se kosa i obrve, a lice se sve jasnije profilira. Spolni organi su u daljnjem razvoju i već sad ili u narednim tjednima će biti moguće vidjeti spol djeteta na ultrazvuku. Djetetovi pokreti postaju sve koordiniraniji i usklađeniji.

VI: Maternica polako prelazi iz zdjelice u trbušnu šupljinu, smanjuje pritisak na mokraćni mjehur te zbog toga imate manju potrebu za mokrenjem nego prije. Apetit i libido su povećani. Možete osjetiti lagane grčeve u području zdjelice zbog rastezanja mišića i ligamenata. Povremeno možete osjetiti iscrpljenost i tada svakako preporučujemo da odmarate.

15. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaše dijete je sada veličine oko 10 cm, kao jabuka.

DIJETE: Noge rastu i produljuju se te postaju duže od ruku. Mišići se razvijaju i treniraju pokretima, a kosti jačaju. Dišni sustav se sve više razvija, a tome značajno pridonose pokreti udisanja i izdisanja plodove vode. Polako se razvija i sluh.

VI: Česte su probavne smetnje i nelagoda u želucu. Savjetujemo da jedete laganu nezačinjenu hranu u manjim obrocima. Ako su smetnje jake, konzultirajte se s liječnikom oko uzimanja preparata za želučane tegobe. Možete primijetiti osjetljivost, oticanje i krvarenje desni. Povećava se količina iscjetka iz rodnice. Do ovog perioda vjerojatno ste dobili nekoliko kilograma, što je sasvim normalno.

16. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaše dijete je sada veliko oko 12 cm, kao naranča.

DIJETE: Aktivno se pokreće u maternici, udara nogama, stišće rukama, okreće se te izmjenjuje razne položaje. Mišići lica su sada dobro razvijeni i omogućuju fetusu da izvodi razne grimase. Glava mu je uspravljena, a može i pomicati očima ispod vjeđa.

VI: Mogu se javiti bolovi u leđima koje možete olakšati svakodnevnim istezanjem. Preporučujemo i laganu aktivnost te kretanje. Zatvor je jako česta pojava u ovom razdoblju, zbog čega je dobro u prehranu uvrstiti više namirnica bogatih vlaknima. Također možete primijetiti zaboravljivost i manjak koncentracije, što je sve posljedica hormonalnih promjena.

17. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaše dijete je sada dugo oko 14 cm, veličine manjeg šipka. U posljednja dva tjedna mu se udvostručila tjelesna težina, koja sad iznosi oko 150 grama.

DIJETE: Ispod tanke kože nakuplja se masno tkivo koje predstavlja rezervoar energije. Dijete aktivno guta i mokri amnionsku tekućinu (plodnu vodu), čak i do jedne litre na dan. Oči postaju osjetljive na svjetlo, ali su još uvijek zatvorene. Kosa i obrve se popunjavaju.

VI: Mogu se pojaviti lagani pokreti djeteta koje osjećate kao mišićne trzaje. Zbog rastezanja kože u području trbuha i grudi često se pojavljuje svrbež, a mogu se pojaviti i strije. Simptome možete ublažiti primjenom losiona ili ulja za kožu iako savjetujemo da losion ili ulje koristite od početka, kao prevenciju. U ovom periodu brzo dobivate na težini.

18. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaše dijete je sada dugo oko 15 cm i teško oko 200 grama, veličine artičoke.

DIJETE: U ovom periodu vaše dijete počinje čuti. Čuje otkucaje vašeg srca, disanje, probavu u crijevima, čak i mumljanje vašeg glasa. Na koži se stvara sirasta naslaga verniks koji zajedno s lanugo dlačicama štiti fetalnu kožu. Formirane su i glasnice, ali fetus ne može ispuštati zvuk jer su mu pluća ispunjena tekućinom.

VI: Pojavljuje se oticanje nogu i ruku. Te simptome možete ublažiti podizanjem udova u povišeni položaj. Mogu se javiti i proširene vene na nogama. Možda još jasno ne osjećate djetetove pokrete, ali treperenje i trzaji su često prisutni. Povremeni osjećaj iscrpljenosti je sasvim normalna pojava.

19. TJEDAN TRUDNOĆE

Fetus je sada dugačak oko 17 centimetra i težak oko 250 grama, veličine manga.

DIJETE: Djetetov spol se sada može jasno utvrditi na ultrazvučnom pregledu. Ruke i noge su proporcionalne s ostatkom tijela. U mozgu se specijaliziraju područja za njuh, sluh, okus, dodir i vid. Vaše je dijete aktivno i u stalnom pokretu.

VI: Česti su bolovi u leđima, kukovima i nelagoda u području trbuha zbog istezanja mišića. Preporučujemo svakodnevno istezanje i laganu tjelovježbu. Može se javiti i vrtoglavica te povremene glavobolje. Probavne smetnje su i dalje prisutne. Pokušajte pronaći hranu koja vam najviše odgovara, a izbjegavajte prezačinjena i masna jela.

20. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaše dijete je sada dugo oko 18 centimetra i teško oko 300 grama, veličine banane.

DIJETE: Dijete čuje i prepoznaje vaš glas, ali reagira i na ostale zvukove iz okoline. Ako su preglasni, rukama pokriva uši. Koža postaje deblja, nokti i dlačice rastu. Aktivno se kreće i istražuje svoju okolinu.

VI: Maternica koja se širi i raste može pritiskati pluća i zbog toga se često javlja kratkoća daha, odnosno osjećaj da ne možete duboko udahnuti. Noge često otiču, a možete si olakšati postavljanjem nogu u povišeni položaj. Probavne smetnje su često i dalje prisutne. Fetalne pokrete u ovo vrijeme često počinjete jasno osjećati.

21. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaš fetus je sada dug oko 27 centimetra i težak oko 350 grama, veličine mrkve.

DIJETE: Koštana srž počinje proizvoditi krvne stanice umjesto jetre i slezene koje su to činile do sada.  Započinje rad probavnog sustava koji se uvježbava djetetovim gutanjem plodne vode. Kod dječaka se testisi iz trbušne šupljine počinju spuštati u prepone.

VI: Povremeno možete osjetiti stezanja maternice koja se zovu Braxton-Hicksove kontrakcije. One služe za jačanje maternice i pripremanje za porođaj. One su sasvim normalna pojava i kratkog su trajanja, bezbolne i prestaju kad promijenite položaj (sjednete ili legnete). Istezanje kože može dovesti do osjetljivosti i osjećaja iritiranosti, što možete ublažiti primjenom losiona ili ulja za kožu.

22. TJEDAN TRUDNOĆE

Dijete je sada dugo oko 28 centimetra i teško oko 500 grama, veličine kokosa.

DIJETE: Mekonij, koji će nakon rođenja biti djetetova prva stolica, počinje se formirati u crijevima. Kosa i obrve postaju jasno vidljive. Dijete ima pravilan ritam budnosti i spavanja. I dalje se aktivno pokreće i pokretima reagira na podražaje.

VI: Stopala i šake mogu još uvijek biti otečeni kao posljedica zadržavanja tekućine u organizmu. Zbog dodatnog pritiska i težine djeteta, bolovi u donjem dijelu leđa su učestali. Možete primijetiti i pojačan rast dlaka svugdje po tijelu. Pojavljuje se i pojačan vaginalni iscjedak.

23. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaše dijete je sada dugo oko 28 centimetra i teško oko 550 grama, veličine grejpa.

DIJETE: Zbog dobro razvijenog unutarnjeg uha koji je organ ravnoteže, dijete počinje dobro razlikovati različite položaje. Jako dobro reagira na sve zvukove iz okoline – glasove, glazbu i buku. Koža mu je naborana jer još mora dobiti na težini, a u koži se razvija pigment melanin koji je odgovoran za njezinu boju. Formiraju se otisci prstiju.

VI: Simptomi poput otečenih nogu, bolova u leđima i povremenog osjećaja stezanja u području trbuha su i dalje prisutni. Pokrete djeteta jasno osjećate i ako obratite pažnju, po učestalosti kretnji znat ćete kad dijete spava, a kad je budno.

24. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaše dijete je sada dugo oko 30 centimetra i teško oko 600 grama, veličine kukuruza.

DIJETE: Razvija se dišni sustav i nastaju stanice koje su odgovorne za proizvodnju surfaktanta – molekule koja je ključna za normalni mehanizam disanja. Ako dijete ima dovoljnu količinu surfaktanta u plućima, ono će moći nakon rođenja samostalno udahnuti i započeti sa disanjem. U maternici se dijete trenira za disanje udišući i izdišući male količine plodove vode. I dalje je se aktivno kreće.

VI: Uz otečene noge i bolove u leđima, često se pojavljuju i grčevi u nogama. Krećite se, šetajte i povremeno istežite mišiće nogu. Zbog rastezanja kože mogu se pojaviti strije u području trbuha i grudi.

25. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaše dijete je sada dugačko oko 34 centimetra i teško oko 700 grama, veličine tikvice.

DIJETE: U ovom periodu, vaše dijete aktivno istražuje svoju okolinu u maternici, a pokreti su mu sve usklađeniji. Na nagle podražaje reagira trzajima i udarcima. Dobro čuje sve zvukove iz vanjskog svijeta, prepoznaje i pamti vaš glas.

VI: Zbog pritiska na mokraćni mjehur, sve učestalije mokrite. Konstipacija (zatvor) je česta, kao i osjećaj nelagode u želucu te nadutost. Ako te simptome ne možete ublažiti promjenom ishrane, obratite se liječniku za propisivanje dodataka prehrani koji vam mogu pomoći. Mogu se javiti i hemoroidi. Djetetov sluh je sada jako dobro razvijen i ono dobro čuje i prepoznaje vaš glas. Upravo zbog toga preporučujemo da razgovarate sa svojim djetetom i komunicirate dodirom preko trbuha. Znanstveno je dokazano da to umirujuće djeluje na dijete.

26. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaše dijete je sada dugo oko 35 centimetara i teško oko 750 grama, veličine patlidžana.

DIJETE: Okusni pupoljci su u potpunosti razvijeni i dijete može reagirati mrštenjem ako pojedete nešto kiselo ili gorko i smješkanjem ako mu je okus ugodan. Osjet za dodir je također dobro razvijen i dijete može reagirati na dodir preko trbušne stijenke. I dalje je vrlo aktivno.

VI: Sve češće se pojavljuju nasumične kontrakcije i stezanja. Mogu se javiti i problemi sa spavanjem, glavobolje i blaga vrtoglavica. Važno je da odmarate kad osjetite potrebu i pijete puno tekućine.

27. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaše dijete je sada dugo oko 36 centimetara i teško oko 870 grama.

DIJETE: U ovom tjednu dijete otvara oči i počinje gledati. Već sada dosta nalikuje na novorođenče. Mozak se i dalje brzo razvija, a raspored spavanja i budnosti je jako pravilan. Dijete može i sanjati.

VI: Možete osjećati glavobolje, konstipaciju te bolove u leđima i nogama. Može vam se dogoditi povremeno bježanje mokraće, osobito kad kišete ili se jako naprežete, što je sasvim normalna pojava u ovom stadiju trudnoće.

Završetkom dvadeset i sedmog tjedna završava drugo tromjesečje vaše trudnoće. Ovo je za mnoge trudnice najljepše razdoblje trudnoće jer nestaje većina neugodnih simptoma iz prvog dijela trudnoće i sve se jače osjete djetetovi pokreti. Važno je i dalje voditi zdrav način života, uz pravilnu ishranu, kretanje i brigu o zdravlju. Također je bitno pridržavati se svih liječničkih uputa i redovito dolaziti na ginekološke preglede kako bi se održavala zdrava i sigurna trudnoća te na vrijeme uočile neke potencijalne komplikacije.

Autor: Dr. Tihana Mazalin, u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.
www.plivazdravlje.hr, www.mayoclinic.org, www.webmd.com, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/,www.thebump.com, www.healthline.com, my.clevelandclinic.org

Poliklinika Mazalin
01/2442 133
098 517230
info@poliklinika-mazalin.hr
www.poliklinika-mazalin.hr
www.facebook.com/Poliklinika-Mazalin-176112842434347
www.instagram.com/poliklinika_mazalin/

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: