Vrijeme čitanja: 2 minute

Razvoj ploda – drugi dio

razvoj ploda

Period od kraja trećeg mjeseca do kraja intrauterinog života se naziva fetalno razdoblje. Fetalno razdoblje je karakterizirano maturacijom i sazrijevanjem tkiva i organa te rapidnom rastu fetusa.

TREĆI MJESEC

Za vrijeme trećeg mjeseca lice poprima humani izgled. Oči koje su u početku trudnoće smještene lateralno, sada se lociraju ventralno, a uši dobivaju svoju definitivnu poziciju. U 12. tjednu razvijaju se vanjski genitalni organi te se tada ultrazvukom može vidjeti djetetov spol. Na kraju trećeg mjeseca počinje muskularna aktivnost djeteta, ali su ti pokreti slabi tako da ih majka ne osjeća.

ČETVRTI MJESEC

Za vrijeme četvrtog mjeseca fetus raste u duljinu. Težina fetusa se neznatno povećava tijekom ovog perioda, a fetus brzo dobiva na težini zadnjih dva mjeseca gestacije. Fetus je u ovom razdoblju prekriven lanugo dlačicama, a trepavice i kosa su također vidljivi.

PETI MJESEC

Glavna karakteristika petog mjeseca jest da majka u tom razdoblju počinje osjećati pokrete fetusa. Dolazi do daljnjeg rasta i razvoja svih unutrašnjih organa. Na kraju petog mjeseca težina fetusa je oko 500 grama.

ŠESTI MJESEC

Za vrijeme šestog mjeseca koža fetusa je crvena i naborana zbog manjka vezivnog tkiva. Fetus rođen u šestom ili početkom sedmog mjeseca ima poteškoće u preživljavanju. Iako su unutrašnji organi donekle razvijeni, nisu dovoljno razvijeni respiratorni sustav i mozak.

med. Edina Berberović
prof. dr. sc. Josip Đelmiš

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: