Kategorija: ,
Vrijeme čitanja: 2 minute

Vodene kozice – najčešća dječja zarazna bolest

vodene kozice

Najčešća dječja zarazna bolest koju susrećemo u ordinacijama, dječjim kolektivima i drugim mjestima druženja djece su vodene kozice.

To je bolest koja se javlja u epidemijama (više djece obolijeva) jednom u životu (ostavlja trajni imunitet ili zaštitu) i većinom je blagog tijeka kod male djece.

Uzročnik bolesti je virus iz skupine herpes virusa koji se u početku bolesti nalazi u dišnim putovima, zatim putem krvi dolazi do kože i tu stvara karakteristične promjene – vodene mjehuriće.

Izvor zaraze je bolesno dijete koje kapljicama ili sekrecijom iz kožnih promjena direktno ili indirektno prenosi bolest. Najjača zaraznost postoji neposredno prije pojavljivanja vodenih mjehurića i za vrijeme izbijanja istih. Kraste koje nastaju sušenjem mjehurića nisu zarazne.

Klinička slika bolesti

Kod vodenih kozica postoji nekoliko stadija bolesti.

Inkubacija je vrijeme od kontakta s virusom do pojave bolesti i traje oko 14 dana.

Prodromalni stadij je stadij prije pojave karakterističnog osipa, traje dan – dva s lagano povišenom temperaturom ili pojavom mrljastog osipa.

Eruptivni stadij je stadij izbijanja karakterističnog osipa: mjehurića ispunjenih vodom po trupu, licu, vratu, vlasištu, rukama, nogama, na sluznici usta, oka… Osip izbija u mahovima 4-5 dana. Uz osip se javlja svrbež na mjestima izbijanja, a katkad i povišena temperatura. Nakon izbijanja dolazi do sušenja mjehurića i pojavljivanja krastica koje postepeno same otpadaju.

Liječenje vodenih kozica

Izolacija oboljelog djeteta je važna iz dva razloga: da se smanji širenje bolesti te da se izbjegnu komplikacije bolesti. Zbog svrbeža kože može doći do inficiranja kožnih promjena te se koža maže blagom otopinom hipermangana. Tako se i brže suše promjene. Ukoliko je jače izražen svrbež savjetujemo i lijekove protiv svrbeža.

Tijek bolesti. Kod djece bolest je većinom blagog tijeka.

Kod neke djece kao i kod odraslih moguća je pojava teških komplikacija kao što su: virusna upala pluća, upala srednjeg uha, upala srčanog mišića ili meningitis.

Mirovanje je važan dio terapije. Tako se izbjegavaju komplikacije.

Cijepljenje protiv vodenih kozica preporučuje se rizičnoj skupini djece i odraslim osobama.

Vesna Perić Matošević, spec. ped.

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: