logo mamino sunce
Kategorija: ,
Vrijeme čitanja: 5 minuta

Tvrda stolica kod djece – kako pomoći kod zatvora

Tvrda stolica ili zatvor često pogađa mlađu djecu, a najčešće se javlja između druge i četvrte godine života. Istraživanja govore da će se 3 do 5 posto djece vjerojatno susresti sa zatvorom.

Stoga, glavna zadaća roditelja jest na vrijeme prepoznati znakove zatvora kod djece kako bi ga mogli pravovremeno i uspješno regulirati.

Kako prepoznati zatvor kod djece?

Kao i svaki odrastao čovjek, tako je i svako dijete individua za sebe. Što je dijete starije tako i njegova stolica iz kašastih oblika prelazi u tvrđu konzistenciju.

Koliko je normalno i u kojim razmacima da dijete ima stolicu? Ne postoji pravi odgovor na ovo pitanje. Dok će neko dijete imati stolicu svaki dan, drugo će je možda imati svaka dva do tri dana. Treće dijete moglo bi imati i nekoliko stolica dnevno.

O zatvoru govorimo kada dijete nije imalo stolicu više od četiri dana, a jednom kada je dijete ostvari ona je tvrda i suha te većeg volumena, a cijeli proces obično je popraćen i bolovima. Europsko gastroenterološko društvo smatra da je u slučaju neostvarene stolice dva tjedna stanje kritično i treba reagirati odmah.

Znakovi zatvora kod djece:

  • tvrda stolica
  • teško i bolno izbacivanje stolice
  • nadutost
  • nedostatak apetita
  • “lažni proljev” – naizmjenično pojavljivanje tvrde i meke stolice
  • manji volumen stolice

Kako biste pomogli djetetu, prepoznajte znakove zatvora na vrijeme i reagirajte odmah, prije nego što stanje zatvora postane kronično. 

Zašto dolazi do zatvora kod djece

Za roditelje je jako važno da razlikuju organski od funkcionalnog zatvora. Naime, organski zatvor kod djece jako je rijedak. Obično se javlja kod 5 posto djece, a tada je riječ o simptomu neke bolesti koju treba liječiti.

U ostalim slučajevima zatvor je funkcionalni, odnosno može biti povezan s promjenama u rutini djeteta, stresnim situacijama kojima je možda izloženo, ali i nedovoljnom unosu vode, nepravilnoj prehrani i nedovoljnom kretanju.

Kako pomoći djetetu kod zatvora

Postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti kod zatvora, a u nastavku donosimo one koje ćete najlakše provesti i koji će dati rezultate.

Povećajte unos vlakana u prehrani djeteta

Za pomoć djetetu kod zatvora osigurajte mu dovoljan unos vlakana uz kombinaciju dovoljne količine tekućine. Obogatite prehranu žitaricama, voćem i povrćem te zdravim sjemenkama.

Unos vlakana prema smjernicama Europskog društva za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu djeteta ovisi o godinama djeteta. Tako djetetu do treće godine treba osigurati do 19 grama vlakana dnevno, djetetu između četvrte i osme godine i do 25 grama vlakana, onom starijem od osam godina i do 30 grama vlakana.

Ograničite djetetu unos slatkiša, zašećerenih sokova i hrane bogate mastima, a kod zatvora izbjegavajte mu nuditi mlijeko i mliječne proizvode te mu ponudite kao zamjenu nezaslađene biljne čajeve.

Pobrinite se da unosi dovoljno tekućine

Unos vlakana ima smisla jedino u slučaju ako dijete kod tvrde stolice uzima dovoljne količine tekućine. Djetetu do osme godine savjetuje se unositi četiri do šest čaša vode dnevno, dok onom nakon osme godine šest do osam čaša vode na dan.

Tjelesna aktivnost utječe na rad crijeva

Tjelesna aktivnost potiče rad crijeva, a uz to utječe i na zdravlje djeteta te pravilan rast i razvoj. Potaknite ga na bavljenje sportom i sportskim aktivnostima, a kako bi ih s veseljem obavljao neka sam odabere onu aktivnost kojom se želi baviti.

Naučite ga rutini odlaska na toalet

Imajte na umu da djeca obično obavljaju nuždu nakon većih obroka. Pokušajte dijete potaknuti da stvori rutinu odlaska na toalet tako što ćete ga nakon obroka podsjetiti da je vrijeme za toalet. Manju djecu posjednite na wc školjku, a ako ono rezultira pojavom stolice, nagradite ga. S vremenom će dijete obavljati nuždu približno u isto vrijeme što će biti odlično za praćenje vaših ostalih dnevnih rasporeda.

Odaberite prvu pomoć kod zatvora

Ako ništa od navedenog nije brzo urodilo plodom, ne odustajte. Stvorite svoju rutinu i pomozite djetetu dugoročno.

No, već kod prvih problema sa zatvorom, primjenom Nutripharm® Laksola koji sadrži makrogol 3350, možete pomoći zdravstvenom stanju djeteta. Nutripharm® Laksol vrećice namijenjene su djeci od dvije godine, a za djecu od šest mjeseci tu je Nutripharm® Laksol Baby.

Nutripharm® Laksol medicinski je proizvod laksativnog učinka koji regulira rad crijeva na prirodan način. Ne izaziva iritacije sluznice, ne fermentira se ni apsorbira te se eliminira iz crijeva sa stolicom.

Odličan je izbor kod kronične konstipacije i zatvora te kod povremeno nepravilnog rada crijeva. Njegova glavna zvijezda jest makrogol 3350 koji omekšava stolicu i olakšava pražnjenje crijeva bez grčeva, boli ili hitnih stanja.

Korisno je naglasiti da ne izaziva navikavanje, te se ne smanjuje ni njegova učinkovitost tijekom dužeg korištenja.

Preuzmite stručnu literaturu za pomoć djetetu kod zatvora

Predstavljamo vam novi Priručnik za roditelje o opstipaciji kod djece pod nazivom “Kako da moje dijete lakše kaka?” koji potpisuje dr. sc. Ana Močić Pavić, specijalist pedijatar te autorica smjernica za dijagnostiku i liječenje opstipacije kod djece Hrvatskog društva za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu.  

Liječnica je na poučan način opisala kako roditelji mogu pomoći djetetu kod zatvora, kako točno izgleda stolica kod zatvora i u kojim slučajevima se možda treba zabrinuti. Odgovore na još mnoga pitanja na koja možda niste obraćali pažnju, a mogu pomoći u prevenciji zatvora, možete pronaći u detaljnom priručniku. Također, na kraju priručnika nalazi se dnevnik stolice za roditelje kojim će lako kontrolirati stolicu kod djeteta budući da omogućuje detaljno vođenje broja stolica i njihovu konzistenciju po danima.

Važno je prepoznati tvrdu stolicu ili zatvor kod djece na vrijeme kako biste pravovremenim i provjerenim pristupom mogli pomoći vašem djetetu. U slučaju da zatvor potraje kroz duže razdoblje, javite se pedijatru kako bi ustanovio jesu li potrebne dodatne pretrage.

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: