Vrijeme čitanja: 2 minute

Adenoviroze

adenoviroze

Iva Palčić, spec.pedijatar

Što su to adenoviroze?

Adenoviroze su virusne bolesti uzrokovane adenovirusima. Postoji više od 50 različitih vrsta adenovirusa s velikim brojem podvrsta. Klinički se bolest, ovisno o tipu adenovirusa, najčešće očituje kao infekcija dišnog sustava i sluznice oka, ali i kao crijevna infekcija i upala mokraćnog mjehura.

Kada se javljaju?

Adenoviroze se javljaju sporadično tijekom cijele godine. Međutim, epidemije infekcija dišnih puteva najčešće su tijekom jeseni i zime, a crijevnih infekcija tijekom cijele godine.

Kako se šire infekcije uzrokovane adenovirusima?

Adenovirusi se šire kapljično, prljavim rukama, zaraženim predmetima, ručnicima, igračkama, katkad putem vode (bazeni). Širenju virusa pogoduju zatvoreni prostori i visoka temperatura.

Kako se dijagnosticira adenoviroza?

Dijagnoza se postavlja najčešće temeljem kliničke slike. Virus se kod respiratornih infekcija može dokazati brzim testom iz obriska vestibuluma nosa gdje se detektiraju njegovi antigeni te serološkim pretragama krvi što se rijetko radi u kliničkoj praksi. Ako se radi o crijevnoj infekciji adenovirus se može dokazati u stolici brzim testom također detekcijom njegovih antigena.

Koji su simptomi adenoviroza?

Adenoviroze uzrokuju curenje iz nosa, grebanje u grlu, suzenje i pečenje očiju, kihanje i kašljanje, često uz povišenu tjelesnu temperaturu što zna potrajati i do desetak dana. Kašalj je prvo suh, zatim produktivan, a curenje bistrog sekreta iz nosa može se pretvoriti u gustu, žutu sluz. Često su uvećani limfni čvorovi vrata.

U slučaju zahvaćenosti probavnog trakta simptomi su bolovi u trbuhu i proljev što može biti popraćeno povišenom tjelesnom temperaturom.

Upale mokraćnog mjehura uzrokovane adenovirusom očituju se učestalim mokrenjem uz dizuriju i bolove u donjem dijelu trbuha s često prisutnom krvi u mokraći.

Kako se liječi adenovirusna bolest?

Adenoviroze se liječe simptomatski snižavanjem povišene tjelesne temperature, mirovanjem i uzimanjem dovoljno tekućine. Uslijed prisustva respiratornih simptoma bitna je toaleta nosa izotonim i hipertonim otopinama morske vode te prema potrebi dekongestivima. Kod kašlja se primjenjuju sirupi za ublažavanje kašlja, a kada kašalj postane produktivan sirupi za iskašljavanje. U slučaju jače upale očiju katkad su potrebne kapi i masti za oči. Ako se simptomi adenovirusa očituju u vidu crijevnog infekta s velikim brojem proljevastih stolica promjenuju se oralne rehidracijske otopine, a rijetko je potrebna intravenska nadoknada tekućine.  

Koja dobna skupina je najugroženija?

Najugroženija dobna skupina su djeca vrtićke dobi, ali i starije osobe te osobe s oslabljenim imunitetom zbog mogućih komplikacija bolesti.Bolest može biti fatalna ako se desi tijekom novorođenačke dobi.

Postoje li mogućnosti komplikacija?

Moguće komplikacije adenoviroza su infekcije donjih dišnih putova u vidu upale pluća, zatim upale uha kod djece te kod osoba oslabljenog imuniteta upale srčanog mišića, jetre i moždanih ovojnica. Kao komplikacija se također može dogoditi bakterijska superinfekcija uslijed pada imuniteta kada je potrebno primijeniti antibiotike.

Koje su bitne preventivne mjere u suzbijanju širenja bolesti?

Bitne preventivne mjere u suzbijanju širenja adenoviroza su: redovito pranje ruku, stalno provjetravanje zatvorenih prostorija i boravak na svježemu zraku. Također je bitno u prehrani imati dovoljno vitamina i minerala.

Iva Palčić, spec.pedijatar

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: