logo mamino sunce
Kategorija: ,
Vrijeme čitanja: 3 minute

Dolazak kući iz rodilišta

Dolazak kući iz rodilišta

U prvih mjesec dana života beba je najosjetljivija na djelovanje okoline stoga se treba pripremiti za dolazak novorođenčeta u dom. Prostor treba prilagoditi djetetu, osigurati mu mir i što je još važnije, primjerene higijenske uvjete.

Djetetu je potrebna prozračna, svijetla prostorija i njegov vlastiti kutak: krevetić, nosiljka ili kolica. Nosiljka ili kolica mogu biti od pomoći na početku jer ih dijete brzo preraste.

Sve potrebno za dolazak prinove trebalo bi pripremiti prije poroda, već početkom trećeg tromjesečja trudnoće dok vam trbuh još dopušta lakše kretanje,a nerijetko mališani nenajavljeno urane nekoliko tjedana.

Dolazak kući iz rodilišta i što je sve potrebno bebi?

Pribor za higijenu

Za njegu u prvim danima pedijatri preporučuju samo vodu s kamilicom i blagi, neutralni dječji sapun. Za guzu i sve ostale probleme s kožom, u početku se preporučuje Pavlovićeva mast koju možete nabaviti u ljekarnama. Može se koristiti i parafinsko ili obično baby ulje kojim se poslije kupanja njeguje koža i vlasište. Byvacin prašak, sterilne komprese i alkohol potrebni su za njegu pupka. Zatim vata, gazice, češalj i štapići za uši. Kadica za kupanje (najbolje obična, ne anatomska) i dva ručnika s kapuljačom u uglu.

Odjeća za dijete

Obične pelene potrebne su za široko previjanje, brisanje i dobro ih je uvijek imati pri ruci jer su praktične za različite potrebe. Od odjeće su potrebne pamučne benkice, body na kopčanje, pamučne kapice, čarapice, štramplice ili jednodjelna odjelca. Odjelca s kopčanjem između nogu praktična su da se dijete može previti bez svlačenja što je važno jer je novorođenčad sklona brzom gubitku topline. Svu kupljenu ili posuđenu bijelu odjeću, pelene i ručnike za bebu potebno je oprati na 95º C bez stavljanja omekšivača te nakon sušenja izglačati na višoj temperaturi.

Ostala oprema

Zgodno je imati podlogu za presvlačenje te prostor za boravak djeteta i prostor za spavanje. Ležaljka je praktična kao prostor za boravak jer je naslon malo izdignut pa iz nje dijete može promatrati okolinu. Odvajanjem prostora gdje dijete boravi i gdje spava ono će lakše usnivati i mirnije spavati te brže uspostaviti vlastiti ritam sna i budnosti. Tako je manja vjerojatnost da će noć zamijeniti za dan što se nerjetko događa i mamama zadaje brojne poteškoće.

Njega novorođenčeta

Prije svakog previjanja, kupanja ili hranjenja dobro operite ruke. Posebnu pažnju posvetite njezi pupka dok ne otpadne te dok ranica potpuno ne zaraste. Njegu treba provoditi dva puta dnevno te po potrebi (ako se kompresa zaprljala ili navlažila urinom) i češće. Rub pelene koji dolazi na trbuh bebe trebalo bi presavinuti da se nalazi ispod pupka da bi se spriječilo vlaženje pupka urinom.

Dijete treba prati svaki dan. Najbolje uvečer radi opuštanja i lakšeg usnivanja. Dok pupčana ranica ne zaraste, beba se ne kupa u kadici, već se lagano pere trljačicom namočenom u toploj vodi. Najprije se pere glava pa se redom briše vrat, prsa, trbuh ruke, leđa, noge i na kraju spolni organi. Lice, oči, nos i uške se prebrišu vatom natopljenom u toplu vodu s kamilicom. Po završetku kupanja može se vata namočiti u parafinsko ulje ili obično ulje za bebe te se namažu pregibni dijelovi na tijelu djeteta.

Novorođenče je najbolje obući u pamučnu benkicu. Nakon što obučete benkicu, stavite pelenu i navucite štramplice. Dolazak kući iz rodilišta

Obično je potrebno previti dijete 6-8 puta na dan. Previjanje se preporučuje učiniti prije nego svog mališana stavite na prsa. Položite ga na podlogu za presvlačenje na leđa, razmotajte, uhvatite za nožice te vatom namočenom u toplu vodu očistite nečistoće i to uvijek u smijeru od naprijed prema guzi, stavite ispod novu pelenu, namažite kremom pregibne dijelove i guzu te zalijepite pelenu.

Nikica Ljubas, dr. med.
prof.dr.sc. Marina Ivanišević

Dolazak kući iz rodilišta Dolazak kući iz rodilišta

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: