Kategorija: ,
Vrijeme čitanja: 4 minute

Bebe i problemi sa spavanjem

bebe problemi sa spavanjem

Kako uopće znati da beba ima problema sa spavanjem?

Beba se skoro svaku noć budi tri ili više puta. Treba joj više od pola sata da se umiri i zaspi. Preko dana je nervozna.

Također je dobro znati i koliko bebi treba sna u određenom periodu života te kako izgleda raspored spavanja.

Spavanje po mjesecima:

0 – 3 mjeseca

U ovoj fazi beba tek uči razlikovati dan i noć te se ritam spavanja tek treba razviti. Uglavnom spava između 16 do 20 sati dnevno, ali rascjepkano u intervale od 2 do 4 sata. Razlog tome je vrlo mali trubuščić. Beba stara jedan dan ima trbuščić veličine trešnje, dok je s mjesec dana velik poput kokošjeg jajeta. Odnosno, vrlo je mali i u njega ne može puno stati pa beba treba češće jesti kako bi zadovoljila svoje potrebe za kalorijama.

3 – 6 mjeseci

Beba sada spava između 10 do 18 sati te se i dalje često budi zbog hranjenja. U ovoj fazi spavanje se počinje poprilično razlikovati od bebe do bebe, ali je za većinu značajno da imaju tri dnevna spavanja.

6 – 12 mjeseci

Beba u ovom razdoblju spava oko 14 sati. Dnevno spavanje traje između 1 i 2 sata, ali isto tako veliki broj djece spava manje od jednog sata. Također dolazi do izostajanja jednog dnevnog spavanja. Kada se govori o noćnom spavanju, većina pokazuje prve znakove umora između 18 i 22 sata. Uspavljivanje traje odprilike oko 30 minuta te se beba budi po noći i potrebna joj je pomoć roditelja kako bi mogla ponovo zaspati.

Promjene navika

Sada kada smo utvrdili okvire oko spavanja koji su značajni za većinu beba, možemo se pozabaviti s problemima, odnosno riješenjima. Da bi se problem riješio, treba ustvrditi što ometa san. Da li se radi o lošim navikama (uspavljivanje uz nošenje i dojenje), gladi ili bebi nešto smeta (zubi, probava)? Tu pomaže vođenje dnevnika. Nakon otprilike tjedan dana, moći ćete uvidjeti koji je raspored vaše bebe i što bi trebalo mijenjati.

Promjena navika oko spavanja od roditelja će iziskivati puuuuno strpljenja. Međutim, ako to riješite sada, kasnije će vam biti lakše. Kroz tjedan do deset dana beba će se naviknuti na novu rutinu. Naravno da će se u početku buniti i odbijati suradnju, jer baš kao i mi odrasli, čak i onda kada znamo da baš nije najbolja, niti bebe ne žele mijenjati svoju rutinu.

bebe problemi sa spavanjem

Već prvih dana bebinog života možete primjenjivati rutinu spavanje – buđenje. Iako se to protivi svim našim roditeljskim instinktima, ova rutina pomaže bebi da se nauči sama uspavati. Znači, kada se beba uspava nošenjem ili dojenjem, treba ju lagano razbuditi (mažnja po licu, škakljanje stopala) prije nego je se stavi u krevetić. Na taj način će biti dovoljno budna da uvidi promjenu, a opet dovoljno pospana da nastavi dalje spavati. Ako se skroz razbudi, treba je ponovo uspavati, ali i opet lagano razbuditi prije stavljanja u krevetić.

Za dulje noćno spavanje s manje buđenja, pomažu dodatni podoji od 16 sati pa do spavanja. To posebno vrijedi za bebe kada navrše 6 mjeseci. One su tada već poprilično aktivne i počinju jesti krutu hranu. Međutim, zaboravljamo da voće i povrće koje tada jedu nije ni blizu hranjivosti majčinog mlijeka. Upravo je glad glavni uzrok buđenja kod tih beba.

Uz sve to vrlo je važna i pravilna rutina prije spavanja. To znači da sat do dva prije spavanja nema televizije, kompjutera ili pametnih telefona. Oni ometaju proizvodnju naše prirode tablete za spavanje, melatonina. Ono što rutina treba obuhvaćati je prigušivanje svjetla, stišavanje zvukova, puštanje opuštajućih zvukova, mirnija igra, kupanje, dojenje, puno, puno mažnje i nošenja bebe kako bi osjetila roditeljsku ljubav i toplinu. Nakon takve procedure, svaka beba će slađe spavati.

Iva Brčić  mag. soc./fil., je praktičar terapijskih vještina i tehnika Instituta D.O.M. i europske krovne udruge za dječju i adolescentnu psihoterapiju, praktičar rada s asocijativnim kartama i Happiest Baby edukatorica. Već godinama provodi edukacije o baby handlingu, odgoju, nenasilnoj komunikaciji s djecom i prevenciji obiteljskog nasilja nad djecom. Kroz udrugu provodi i radionice Stop bullyingu koje su namjenjene djeci. Iva je osmislila i program za buduće majke – Holističko majčinstvo. Surađuje s Učiteljskom akademijom, Dramskom  Akademijom i Fakultetom političkih znanosti, te vrtićima i školama na kojima održava predavanja na temu odgoja, prevencije obiteljskog i međuvršnjačkog nasilja, utjecaja medija i ovisnosti o novim tehnologijama. Iva vodi udrugu Najsretnija beba Hrvatska koja provodi program The Happiest Baby koji je pokrenuo dr. Harvey Karp.

https://www.facebook.com/najsretnijabeba

https://najsretnijabeba.webs.com/

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: