Kategorija: ,

Prvi pregled novorođenčeta

Prvi pregled novorođenčeta

Prema praksi većine rodilišta pedijatar – neonatolog pregleda novorođenče neposredno poslije poroda. Prvim pregledom procjenjuje se prilagodba novorođenčeta na izvanmaternični život, isključuju se veće malformacije koje zahtijevaju hitnu kiruršku intervenciju te se traže eventualne ozljede pri porodu. Prvi pregled novorođenčeta

No, briga za novorođenče počinje već dolaskom majke u rađaonicu. U sklopu pripreme majke za porod ginekolog-porodničar poslušat će otkucaje djetetova srca te staviti majku pod trajni CTG nadzor. To je uređaj koji trajno bilježi djetetove otkucaje u odnosu na pojavu trudova. Njegova je vrijednost u tome što pruža dobar uvid u kliničko stanje djeteta. Prvi pregled novorođenčeta

Porodom glavice potrebno je nježno aspirirati nosnu i usnu šupljinu djeteta da bi se spriječila eventualna aspiracija porodnog sadržaja u donje dišne putove. Neposredno poslije poroda novorođenčetu i majci stavlja se narukvica s brojem i novorođenče se pokaže majci. Trend je da se dijete neposredno po porodu ostavlja majci na prsima. Međutim, mnoga rodilišta još uvijek nemaju uvjete za takav pristup pa se dijete odnosi u dječju sobu gdje slijedi kupanje, vaganje, mjerenje dužine i opsega glavice. Dežurni pedijatar tada će učiniti prvi pregled.

Ukoliko je sve u redu, slijedi prvo cijepljenje protiv hepatitisa B i davanje vitamina K. Sustavno, u svim rodilištima, novorođenčad se cijepi protiv hepatitisa B, tuberkuloze te osim toga svi dobiju injekciju vitamina K. Vitamin K je bitan za proces zgrušavanja krvi. Nedostatak tog vitamina zamijećen je kod sve novorođenčadi i može dovesti do većih krvarenja pa se zbog toga svima preventivno daje vitamin K. Do otpusta iz rodilišta učinit će se i krvna pretraga (screening) na dvije metaboličke bolesti, feniketonuriju i hipotireozu te pregled sluha novorođenčeta.

Na novorođenče se, za vrijeme prolaska kroz porođajni kanal, mogu naseliti bakterije pa se svima kapa antibiotik u oko da bi se spriječio razvoj konjuktivitisa. Pupčani bataljak se napraši antiseptičkim praškom i zamota u sterilnu gazu. Prvi pregled novorođenčeta

Novorođenče neobično brzo gubi toplinu zato je potrebno što prije utopliti ga i po mogućnosti staviti na grijani krevetić tzv. baby-term.

Boravkom u rodilištu dijete je pod stalnim nadzorom educiranog osoblja.

Drugi, detaljni pregled učinit će se ovisno o praksi rodilišta, najčešće drugi dan djetetova života kad je kod majke uspostavljena laktacija i dijete bi već trebalo biti svaki obrok na prsima.

Smisao drugog pregleda jest procijeniti je li uspostavljena prehrana na prsima, napreduje li dijete na težini, procijeniti prilagodbu djeteta na izvanmaternični život te isključiti veće prirođene anomalije.

Kako bi se čim bolje i čim prije uspostavila čvrsta emotivna veza između majke i djeteta pokušava se preurediti dosadašnji pristup zdravstvenih ustanova prema majci i djetetu. Neke bolnice u našoj zemlji već duže vrijeme imaju „rooming in“ koji omogućuje 24-satni boravak djeteta s majkom, no mnogima uvjeti to ne dozvoljavaju. Takav pristup ima brojne prednosti pa je današnja težnja svih zdravstvenih ustanova što prije omogućiti rodiljama i djeci takav komoditet.

dr.med. Nikica Ljubas

pregled novorođenčeta

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: