Kategorija: ,
Vrijeme čitanja: 2 minute

Proljev

proljev kod djece

Proljev je simptom poremećaja prehrane. To je pojava „rijetkih“, vodenastih stolica, to jest stolica manje gustoće.

Proljev nastaje postepeno ili naglo, traje kratko ili dulje vrijeme. Često se javlja kao jedini simptom, ali može biti praćen i drugim znakovima bolesti.

Može biti beznačajna probavna smetnja kod djece hranjene majčinim mlijekom uslijed prehranjivanja ili promjene u sastavu majčina mlijeka. Ukoliko dijete uz proljev lijepo napreduje, spava, jede, pokazuje zadovoljstvo i napredak, proljev treba zanemariti.

Proljev je također prolazna probavna smetnja kod djece koja se osjećaju dobro, a reagiraju na određenu hranu brzom i vodenom stolicom.

Dojenoj djeci savjetujemo nastavak dojenja, a kod veće djece koja se osjetljive na određenu hranu izbacivanje ISTE iz prehrane.

Znači jedna do tri stolice dnevno bez ponavljanja uz dobro osjećanje djeteta mogu biti beznačajne.

Više stolica uz gubitak tekućine i pojavu drugih znakova bolesti, zahtijevaju pomoć liječnika. Prevelik broj kašastih i vodenih stolica mogu dovesti do gubitka tjelesne tekućine i do dehidracije tijela.

LIJEČENJE

  1. Zbog nadoknade izgubljene tekućine savjetujemo Rehidracijsku tekućinu koja je otopina glukoze i elektrolita i to u količini 50 do 200 ml (ovisno o dobi djeteta i broju stolica).
  2. Savjetujemo davanje manjih, ali češćih obroka lakše probave.
  3. Dojenu djecu treba dalje dojiti.
  4. Dojenčad na adaptiranom mlijeku treba hraniti dijetalnim formulama.
  5. Starijoj djeci ponuditi dijetalne mliječne formule ili mlijeko s minimalnim količinama mliječne masti uz kuhano povrće bez začina, rižu, rižine pahuljice, prepečeni kruh ili dvopek.

U liječenju treba osigurati lakše probavljive tvari zbog nadražaja i bolnosti probavnog sustava. U toplim ljetnim danima savjetujemo izbjegavanje najčešćih uzročnika proljeva:

  • jela od mljevenog mesa,
  • piletinu,
  • jaja,
  • sladoled.

OTKRIVANJE UZROČNIKA

Mikrobiološki pregled stolice na bakterije i viruse – otkriva nam uzročnika i adekvatnu terapiju.

SPRJEČAVANJE

Higijenske mjere pri pripremi hrane, pranje ruku, konzumiranje svježe pripremljene hrane te izbjegavanje „rizične hrane“ u ljetno doba godine.

Vesna Perić Matošević, spec. pedijatar

proljev

Sharing is caring

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Možda će vas zanimati: