Kategorija: ,
Vrijeme čitanja: 2 minute

Uši u kosi

uši u kosi

Uši – što je to? uši u kosi

Uši su insekti bez krila koji izazivaju svrbež po tjemenu. One se hrane ljudskom krvlju tako što žive i liježu jaja (gnjide) na kosi stražnjeg dijela glave, vrata i iza ušiju. Većina osoba postane alergična na uši i gnjide što izaziva svrbež. Od češanja se koža upali (postane crvena, ljubičasta ili smeđa), procuri i okori.

Sve osobe ne postanu alergične tako da mogu imati uši bez svrbeža ili drugog znaka njihove nazočnosti. Uši se najviše javljaju kod školske, predškolske ili djece u vrtićima. Bebe ih rijetko dobiju. Dijagnosticiraju se tako što pronađete ili uši ili gnjide u kosi blizu tjemena. Gnjide se ne mogu iščešljati iz kose normalnim češljem kao perut. Uši žive na tjemenu, a liježu jaja na kosi. One su veličine otprilike kao vršak igle, a većina osoba imaju samo 8-10 ušiju na tjemenu tako da ih je teško uočiti.

Nasuprot tome, može biti na stotine gnjida priljubljenih na kosu, a koje je lakše pronaći. Uši se prenose s osobe na osobu kontaktom glava, uporabom iste kape, gumice za kosu ili češlja. Uši ne mogu živjeti bez ljudskog tijela duže od nekoliko minuta.

Kako se sprječava?

Svi članovi obitelji trebaju se podvrgnuti tretmanu kako bi se spriječilo dalje širenje zaraze u obitelji. Ne treba dijeliti češljeve, četke i stvari za kosu. Četke i češljeve treba oprati u vrućoj vodi i pažljivo posušiti.

Kako se liječi?

Proizvodi protiv ušiju trebaju se upotrebljavati samo ako vidite uši ili gnjide u kosi djeteta. Da biste to provjerili upotrebljavajte obični omekšivač za kosu i češalj za uši. To je metoda koja može služiti i kao tretman. Da biste se ovom metodom služili i za tretman, stavite omekšivač na suhu kosu, a zatim ga iščešljavajte češljem za uši tako što ćete ići od tjemena do kraja dlake. Prolazite kroz kosu dio po dio i maramicom skidajte omekšivač s češlja kako biste odstranili sve uši i gnjide. Kroz svaki dio kose potrebno je proći češljem najmanje pet puta. Kada na češlju više ne bude ušiju ili gnjida, isperite kosu toplom vodom. Ako samo jedna živa gnjida preostane u kosi, moguće je da će se problem ponovo pojaviti. Služeći se ovom metodom, dijete treba provjeravati svakog tjedna. U ljekarnama se može nabaviti nekoliko vrsta losiona i šampona protiv ušiju. Mala djeca i trudnice ne smiju upotrebljavati svaki od njih tako da to trebate pažljivo provjeriti s ljekarnikom. Svrbež po glavi se može nastaviti i do tjedan dana nakon što su uši odstranjene. Češanje može izazvati infekciju i curenje iz kože, oticanje žlijezda i blagu vrućicu. Ako se ovo dogodi, obratite se svom liječniku. Još uvijek je važno da 2-3 tjedna nakon upotrebe insekticida provjeravate dijete metodom “Omekšivača i češlja” kako biste zasigurno ustanovili da je tretman bio djelotvoran. uši u kosi uši u kosi uši u kosi

dr.spec.ped. Dubravka Brekalo-Tomić

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: