Kategorija:
Vrijeme čitanja: 2 minute

Bljuckanje kod beba i kako ga smanjiti

Svakodnevno se susrećemo s pitanjima roditelja vezanih uz prehranu njihovih beba. Majke se trude, doje, uživaju u dojenju i nisu sigurne koliko majčinog mlijeka bebe pojedu. Dovoljno? Malo? I kad se javi bljuckanje nastaje panika i neizvjesnost. Što se događa?
Skoro sve bebe bljuckaju. To je izbacivanje – slijevanje hrane kroz usta bebe nakon obroka.
Bljuckanje se javlja i kod dojenih beba i kod beba na adaptiranom mlijeku. Na svu sreću bljuckanje je jedino higijenski problem.
Nakon obroka beba izbaci posisanu hranu pomiješanu sa slinicom usne šupljine. Količina izbačene hrane je mala – za majku je to velika količina. Bljuckanje se odvija bez napora i postoji više uzroka bebinog bljuckanja.
Neke bebe se prejedu – nemaju mjeru, sišu, sišu i prepune želučić i onda višak hrane izlazi van bez napora na usta.
Kod podrigivanja dolazi do potiskivanja hrane prema jednjaku i ustima.
Bebe koje brzo i halapljivo jedu nagutaju se uz majčino mlijeko i zraka, sadržaj je veći – i dolazi do bljuckanja.
Ukoliko majka dojilja uzima neke lijekove – može doći do bljuckanja.
Bljuckanje se češće javlja kod prijevremeno rođenih beba radi nezrelosti probavnog trakta.

Pitamo se kako dugo traje bljuckanje?

Bljuckanje se događa neposredno uz hranjenje ili unutar jedan sat nakon hranjenja.
Najčešće se javlja u dobi od 2-4 mjeseca starosti bebe.
Može biti uz jedan ili više obroka dnevno.
Većina bljuckanja prestaje oko 7-8 mjeseca starosti iako se može protezati kroz cijelu prvu godinu života.
Učestalost bljuckanja se smanjuje uvođenjem zgusnute hrane.
Sadržaj koji izlazi iz bebinih usta sastoji se od malo majčinog mlijeka, sline usne šupljine i može biti želučanih sokova.

Zašto se javlja bljuckanje?

Zbog slabosti mišića koji povezuje jednjak i želudac. Taj se mišić zatvara nakon uzimanja hrane i sprječava vraćanje hrane iz želuca u jednjak i u usta. Kod beba nije dovoljno razvijen i dolazi do povrata hrane.

Prejedanje – dijete uzima više hrane nego mu treba – hranjenje djeteta čim zaplače, hranjenje djetata čim stavlja ručice u usta i majka misli da je dijete gladno i hrani ga, a želučić je pun. Dijete jede iako nije gladno – refleksno sisanje.

Znači: bljuckanje je izlijevanje neprobavljene hrane u malim količinama. Hrana se izbacuje bez napora. Djeca i uz bljuckanje dobro napreduju.

Djeca su zadovoljna, lijepo napreduju, guču, spavaju, jedu i pomalo bljuckaju.Nemaju znakova bolesti.

Kako smanjti pojavu bljuckanja?

Majkama koje doje se savjetuje prekid dojenja – podići dijete u povišeni položaj, malo ga lupkati po leđima i nakon par minuta nastaviti s dojenjem.

Kod beba na adaptiranom mlijeku postoje formule koje imaju gušću hranu i na taj način smanjuju izlijevanje sadržaja nakon hranjenja.

Za razliku od bljuckanja – povraćanje je snažno izbacivanje hrane, događa se više puta i dovodi do pojave dehidracije. Povraćanje je vezano uz bolest. Povraćanje je vezano uz stenoze, gastroezofagealni refluks, uz visoke crijevne opstrukcije, metaboličke bolesti, infekcije, to je bolest i dovodi do nenapredovanja i dehidracije.

Vesna Perić Matošević, spec. ped.

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: