Kategorija: ,
Vrijeme čitanja: 2 minute

Prvi dani u obitelji

prvi dani u obitelji

Treći do peti dan po porođaju napuštamo rodilište i tada počinju naši dani.

Malo nježno dijete je samo s nama. U našem domu bebi smo pripremili krevetić s tvrdim madracem presvučenim zategnutom plahticom. Krevetić je bez jastuka u blizini prozora zbog dnevnog svjetla, ali zaštićen od mogućeg propuha. Tu je i stolić za prematanje i bebina odjeća.

I majčin krevet je tu. Soba treba biti svijetla i prozračna. Trebamo izbjegavati razne mirise, jake dezodoranse i druga aerozagađenja zbog mogućih alergijskih reakcija.

Beba je vrlo nježna i savitljiva. Potrebno je i pametno prvi mjesec dana dijete držati u jastučiću i tako čuvati njegovo tijelo.

Volimo životinje i mnogi imamo kućne ljubimce, ali u stanu gdje boravi naša beba, nema mjesta za kućnog ljubimca.

Naša beba ovisi o nama. Mi je moramo njegovati, hraniti, učiti, kupati i čuvati jer je volimo.

Dojenje smo „naučili“ u rodilištu, ali… kako dojiti?

Na zahtjev djeteta, s tim da svaki pokret usnica naše bebe ne znači glad. Pri hranjenju je najbolji sjedeći položaj majke. Dijete trebamo držati u što uspravnijem položaju jer tako najlakše siše i najmanje guta zraka a to znači da će manje povraćati i imati manje grčeva. Primjetit ćemo da je zahtjev za hranjenjem svaka dva-tri sata.

Neke majke drže dijete „non-stop“ na grudima. I što time dobivaju? Umor i iscrpljenost. A dijete ne jede nego spava. I dojke se pune te se javljaju mastitis i ragade bradavica.

Sređen život, pomoć u prvim danima, odmor, prehrana kao i dobar san omogućuju dojenje kroz dulje vrijeme. Prvih sedam do deset dana potrebno je majku i dijete zaštititi od posjeta. Njih dvoje se trebaju upoznati i naći svoj ritam hranjenja, sna i njege.

Majka je većinom emotivno nestabilna, plašljiva i brižna. Često je nespretna pri uzimanju svojeg djeteta u ruke. Boji se da ga ne ozlijedi. Boji se okupati dijete. Pupak je posebna zona straha. Majka se uzbudi kad beba bljucne – to je za nju povraćanje i zove pedijatra. Ako mirno spava prilazi bebi i provjerava da li diše. Dječji plač je majci prvi znak bolesti.

A beba plače kad je mokra, kad joj je vruće ili hladno, kad je gladna ili kad želi naš zagrljaj. Samo neutješan plač, plač koji traje zahtjeva pregled pedijatra. prvi dani u obitelji

Patronažna služba dobiva obavijest rodilišta o rođenju djece i dolazi u posjet te savjetima i praktično pomaže majci u ophođenju s bebom. prvi dani u obitelji

Patronažna sestra:

  • pregledava novorođenče i utvrđuje promjene na koži i sluznicama – izgled bebe
  • provodi kompletnu njegu djeteta te pokazuje: kako kupati bebu, kako premotati bebu, kako je odjenuti
  • savjetuje o higijenskim mjerama u okolini majke i bebe. Trudi se da se dojenje provodi. Savjetuje prehranu majke za što bolje dojenje jer je majčino mlijeko najbolja hrana.

Vesna Perić Matošević, spec.ped.

prvi dani u obitelji

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: