Kategorija: ,
Vrijeme čitanja: 2 minute

Temperatura

temperatura

Temperatura tijela je jedna od osnovnih karakteristika ljudskog tijela.

Normalna tjelesna temperatura kreće se u rasponu od oko 36ºC.

Temperatura mjerena rektalno (u guzi) je za 0,5ºC veća od vrijednosti dobivene mjerenjem pod pazuhom ili u ustima. Općenito: normalna tjelesna temperatura je 37ºC mjerena pod pazuhom. Tjelesna temperatura varira i ovisi o više faktora: o mišićnom radu, o temperaturi okoline, o prisutnosti virusne ili bakterijske infekcije, o unosu tekućine, stanju kože i potkožnog tkiva.

Porast tjelesne temperature najčešće je znak bolesti, a nastaje zbog djelovanja toksičnih tvari na centre za regulaciju temperature.

Nagli porast temperature na 39º-40ºC izaziva osjećaj zimice: koža je hladna zbog suženja krvnih žila i tijelo se trese zbog drhtavice. Zimica traje dok se temperatura ne povisi na razinu na koju je podešen „termostat u hipotalamusu“. Porast tjelesne temperature iznad normale zahtijeva poduzimanje neke mjere i praćenje djeteta. Do 38ºC treba davati tekućinu, laganije obući dijete i na taj način omogućiti pad temperature putem kože. Preko 38º-40ºC uz pijenje tekućine, kupanje u mlakoj vodi ili umatanje u mokri pa suhi ručnik, treba dati i antipiretik to jest sredstvo za skidanje povišene temperature. Postoje čepići, sirupi i tablete, a mogu se primjenjivati na određeno vrijeme (svakih 4 sata do 8 sati) ovisno o visini temperature.

 

Dolazi toplo vrijeme. Temperatura okoline također utječe na temperaturu tijela. Izloženost velikim vrućinama uz nedovoljno uzimanje tekućine može dovesti do sunčanice. Poželjno je izbjegavati izloženost sunčevim zrakama od 11-16 sati. Dulji boravak na suncu može biti opasan i uzrokovati opekline kože kao i sunčanicu.

Za mjerenje temperature tijela postoje različiti oblici toplomjera, od klasičnog na živu do digitalnog za mjerenje u uhu.

Važno je primijetiti da se s djetetovom tjelesnom temperaturom „nešto događa“, izmjeriti temperaturu te je pokušati snižavati i posjetiti liječnika.

Svaka obitelj treba imati toplomjer i lijek za skidanje povišene tjelesne temperature. Visoke temperature ponekad mogu uzrokovati oštećenja – dječje grčeve ili konvulzije.

 

Vesna Perić Matošević, spec. pedijatar

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: