Kategorija: ,

Anemija u trudnoći

anemija u trudnići

Najčešća anemija u trudnoći je sideropenična anemija, koja nastaje zbog manjka željeza u organizmu. Željezo je bitno za izgradnju hemoglobina, bjelančevine koja se nalazi u eritrocitima (crvenim krvnim stanicama) i bitna je za prijenos kisika u tijelu. Osim što je željezo važno u izgradnji eritrocita, ono čini sastavni dio velikog broja staničnih enzima. U trudnoći su potrebe za željezom povećane. Tijekom trudnoće ukupne potrebe za željezom iznose oko 900 mg, od čega 300 mg uzima dijete za svoj rast i razvoj, 150 mg maternica i posteljica, a 450 mg je potrebno za povećani broj eritrocita u trudnoći. Potrebe za željezom u trudnoći se udvostručuju. U trudnoći se povećava volumen krvi (za oko 45%), od čega veći dio otpada na povećanje volumena plazme (tekućeg dijela krvi), a manji dio na povećanje volumena eritrocita. Taj nesrazmjer u povećanju uzrokuje pad koncentracije hemoglobina. Sve su to dodatni zahtjevi za željezom, koje organizam namiruje iz adekvatne prehrane ili iz svojih depoa. Ukoliko zahtjevi premašuju ponuđeno, dolazi do razvoja sideropenične anemije.

tapkanje za trdnice

Kako posumnjati da imate anemiju?

Možete primijetiti da se pretjerano umarate i imate osjećaj slabosti, ponekad vrtoglavice i nesvjestice, osjećaj ubrzanog lupanja srca, smanjenu otpornost prema infekcijama. Anemija se dijagnosticira iz krvi, utvrđivanjem razine hemoglobina. U trudnoći se anemija najčešće razvija nakon dvadesetog tjedna kada započinje intenzivniji rast djeteta, a time i potreba za željezom. Ukoliko anemija nije ranije detektirana, to je najčešće vrijeme kada se i prepisuju preparati željeza kako bi se prevenirao njen razvoj. Katkad preparati željeza mogu biti teže podnošljivi te izazivati želučane tegobe pa ih stoga savjetujemo uzimati dva sata nakon obroka. Mogu izazvati i konstipaciju te tamniji izgled stolice. Preparate željeza treba uzimati tijekom trudnoće, ali nastaviti i nakon poroda, posebno ako dojite.

Svojom prehranom također možete utjecati na povećani unos željeza. Ima ga u hrani životinjskog i biljnog podrijetla, a prednost se daje hrani životinjskog podrijetla jer se bolje apsorbira u tijelu.

Nalazimo ga u ribi, govedini, teletini, svinjetini, piletini, puretini, mahunarkama (grah, leća, grašak), špinatu, orasima, lješnjacima, bademu, grožđicama…Treba uzimati i hranu bogatu vitaminom C koji poboljšava apsorpciju željeza (agrumi, rajčica, bobičasto voće…)

Osim sideropenične anemije, ostali razlozi za anemiju u trudnoći mogu biti povećani gubitak krvi, kronične bolesti (infekcije, bolesti bubrega) te manjak folne kiseline. Sve su to rjeđi uzroci pa se naglasak u trudnoći stavlja na sideropeničnu anemiju. anemija u trudnoći

Nataša Mihelčić Labura, spec. ginekologije i opstetricije
Zdravko Jeleković, spec. ginekologije i opstetricije

Anemija u trudnoći

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: