logo mamino sunce
Kategorija: ,
Vrijeme čitanja: 5 minuta

BABINJE – Kako stvarno izgleda vrijeme nakon porođaja?

Babinje je naziv za period koji traje otprilike 6-8 tjedana nakon porođaja i u kojem se ponovo događaju velike tjelesne i hormonalne promjene. To je period u kojem se maternica steže i vraća na veličinu od prije porođaja, rana maternice zacijeljuje izlučivanjem lohije, a ukoliko se žena odluči dojiti tada je to period paralelnog uspostavljanja laktacije. U ovom periodu dešava se nagla promjena hormonalne slike, jer više nisu potrebni hormoni koji su održavali trudnoću, a izlučuju se novi hormoni potrebni za dojenje. Stoga se još jednom i tijelo i glava moraju prilagoditi turbulentnim promjenama.

Osim mogućih komplikacija vezanih uz lohije, stanje maternice, zarastanje međice ako je bilo rezova ili puknuća, odnosno zarastanja trbušne rane ako je porođaj dovršen carskim rezom, moguća komplikacija je postporođajna depresija.

Neke mame uslijed hormonalnih promjena dožive ekspanziju “sretnih” hormona i osjećaju da lebde u euforiji i blaženoj sreći. No nekima nagla promjena hormona uzrokuje puno teže osjećaje tuge, nemoći i drugih negativnih refleksija s kojima započinju život nove mame. Oba slučaja su posve normalna i dešavaju se u manjem postotku od onih kojima promjena donese od svega pomalo. Važno je znati da je u većini slučajeva baby blues uobičajena pojava, kao i da je neminovno da ćete nekakvu reakciju na promjenu, novu ulogu, novu situaciju u kućanstvu, svoje fizičko stanje i zahtjeve bebe, imati. Također očekujte da će imati i vaš partner. A uz sve to, imat će je i vaša beba. Ponekad svi u isto vrijeme, ponekad naizmjence.

U tom zahtjevnom periodu za ženu, tata doživljava realnost rođenja djeteta i svih promjena koje ono donosi u odnos. Beba se također navikava na novi dom, nove uvjete i nov način hranjenja. U tom periodu spava se manje nego ikada prije, čast izuzetcima pa umor značajno doprinosi fizičkom i psihičkom stanju i osjećanju cijele obitelji. No ima jedna zanimljiva stvar, kasnije kada hormoni novopečene mame popuste, shvatit ćete koliko su oni zapravo doprinijeli da sve to preživite. Bez njih, nitko ne bi mogao funkcionirati s toliko malo sna. I koliko god umorne bile, bauljale pola svog budnog vremena, mame su i dalje budne i to je čudo prirode! Baš kao i sve što će u idućih mjeseci i godina moći i učiniti za svoju bebu.

Prvo kupanje

No ima nekoliko stvari koje nam nitko ne kaže. Nakon porođaja, ženino tijelo mora izlučiti sav višak tekućine nakupljen tijekom trudnoće, a to izlučivanje se dešava na sve dostupne načine, dakle osim učestalog mokrenja tu je i obilno znojenje. Ako je žena imala rez ili puknuće međice, neće moći sjediti nekoliko tjedana, a na seks neće pomisliti još i duže, koliko traje osjećaj nelagode na mjestu rane. Ako doji, i puno duže. Grčeve maternice nekoliko dana nakon porođaja većina prvorotkinja ne osjeti, no žene koje su već rađale će ih često vrlo bolno osjetiti.

Dojenje neke mame i bebe uspostave brzo i lako, dok neke bebe jednostavno ne vuku ili ne hvataju bradavicu dobro, neke mame ne otpuštaju mlijeko lako, a sve to nema veze s veličinom niti oblikom dojki. Ima veze sa žlijezdama, mliječnim kanalima, hormonima koji su zaduženi za otpuštanje mlijeka (i osjetljivi na sva raspoloženja mame) te ima veze s time koliko revno, budno i spretno beba prione sisanju. Stoga ovo iskustvo može biti vrlo frustrirajuće za oboje. No čak i ako je dojenje krenulo bez poteškoća, poteškoće i frustracije su dio višemjesečnog procesa, svih razvojnih skokova i promjena koje prolaze mama i beba.

Neke mame ne žele ili ne mogu dojiti. Time nisu bolje ili gore od onih koje žele ili mogu. To je samo jedan od prvih odabira koji rade za sebe, svoju bebu i svoju obitelj i početak  preuzimanja roditeljske odgovornosti. Ništa na tom putu nije lako, jer svaki odabir ima prednosti i mane i svaki nosi suočavanje s mišljenjima okoline. Važno je da je naš, u skladu s našim mogućnostima, željama i vrijednostima te da nađemo snage živjeti s tuđim neodobravanjima kojih će biti uvijek i za svaki naš odabir idućih godina.

Ukoliko ne doji, žena će prvu menstruaciju vjerojatno dobiti kada završe lohije. Ako doji, prvu menstruaciju može dobiti nakon nekoliko mjeseci pa sve do skoro godinu dana, razlike su znatne. Prva menstruacija se često dogodi dok žena još doji, negdje u periodu smanjivanja količine mlijeka radi uvođenja nadohrane. To znači da ne možete znati kada će biti prva ovulacija te da možete ostati trudne dok dojite pa to nije dovoljna zaštita od trudnoće ukoliko niste spremni na mali razmak između starijeg i mlađeg djeteta.

Razdoblje babinja žena ne bi trebala prolaziti sama, a najčešće ga nažalost prolazi. Zahtjevan fizički oporavak i zahtjevi bebe koja ne može čekati i postaje 24/7 posao za mamu teško se mogu kombinirati s održavanjem kućanstva i kuhanjem. Drugi članovi obitelji morali bi preuzeti sve poslove oko čišćenja, nabavke, kuhanja te pomoći mami kako bi ona mogla brinuti o sebi i bebi. Imati svoju mamu, svekrvu, susjedu, prijateljicu ili bilo koga tko vam je spreman pomoći u prvim danima i mjesecima s bebom, velika je prednost. Svi se iznenadimo kada na vlastitoj koži iskusimo što znači izreka da je potrebno selo da bi podiglo jedno dijete. Mnoge mame ne žele tuđu pomoć iz želje da sve naprave same kako najbolje znaju i žele ili iz razloga što im osoba dostupna za pomoć ne odgovara na osobnoj razini. Istina je i da mama treba mirnog vremena sama sa svojom bebom. No ako imate mogućnost dobiti kuhani obrok ili vrijeme za tuširanje – ne odbijajte! I čim prije se pomirite sa svim nesavršenostima oko sebe. Možda nam je svima to najteži dio.

Vrijeme babinja je i vrijeme njege pupka, prvog kupanja, prvih uspavljivanja, prvih grčeva koje imaju neke bebe. prvog izlaska s bebom, prvih strahova za bebu, kao i prvih pregleda. To je vrijeme prvih posjeta mami i bebi. Za razliku od razdoblja trudnoće kada su svi bili fokusirani na trudnicu, taj se fokus neopravdano gubi u ovom razdoblju koje je ženi najzahtjevnije. Posjetitelji su čest izvor frustracije jer dodiruju ili podižu bebu kako roditelji ne žele, dolaze prije nego je nova obitelj za to spremna, ne donose ručak i ne spremaju, već ispijaju kave i remete mir i ritam koje mama i beba imaju ili tek uspostavljaju. Slobodno postavite svoja pravila i svoje granice, jer mnogi gosti to sami neće učiniti.

Sretno i dobro došle mame i bebe!

Ivana Habuš Kraljević

www.klubko.hr

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: