Kategorija: ,
Vrijeme čitanja: 4 minute

Kupanje i njega kože

kupanje i njega kože

Koža je najveći organ našeg tijela izložena vanjskom svijetu koji nas okružuje. Samo zdrava koža može zadovoljiti sve funkcije koje se od nje očekuju, a to je mehanička zaštita, termoizolacija i osjetilna funkcija. Skoro svaki djelić kože sadrži krvne žile, živce, osjetilna tjelešca, žlijezde lojnice i znojnice. Svi elementi kože prisutni su kod rođenja, ali funkcionalno koža je još nezrela i proći će i nekoliko godina dok se potpuno osposobi za svoju ulogu. Stoga je pravilna njega kože od rođenja vrlo bitna kako bi se sačuvalo njeno zdravlje i omogućio pravilan razvoj.

Koža se sastoji od tri osnova sloja. Najdublji sloj kože je potkožno masno tkivo. Iznad njega nalazi se dermis koji ima dva sloja, dublji retikularni i površniji papilarni dermis. Unutar dermisa smješteni su živci, krvne žile, žlijezde lojnice i znojnice, elastična i kolagena vlakna. Površinski sloj kože nazivamo epidermis, a također je sastavljen od nekoliko dijelova. Unutrašnji dio epidermisa sačinjavaju žive stanice, keratinociti koji se umnožavaju, dok se u najpovršnijem sloju kože nalaze mrtve stanice, stratum corneum. Stanice na površini kože uronjene su u lipidni sloj poput ciglica. One sprječavaju isušivanje i dehidraciju kože te predstavljaju i prvu liniju obrane kože protiv mikrobijelnih čimbenika. U tome najvažniju ulogu ima upravo zaštitni lipidni sloj. Stoga je zaštita lipidnog sloja, pravilnom njegom novorođenačke kože ključni faktor za zdravlje kože.

Površina kože je blago kisela, pH iznosi oko 5,5. Upravo taj kiseli zaštitni sloj onemogućava razmnožavanje štetnih bakterija i gljiva na površini kože. Isto tako blago kiseli pH kože pospješuje barijernu funkciju kože stabilizirajući lipide u koži koji tako sprječavaju gubitak vode (transepidermal watter loss) i prodor mikroba u kožu. Promjena pH kože čini je osjetljivijom na dehidraciju, infekcije, iritacije i alergije. Čak svakodnevna njega kože može oštetiti njezinu zaštitnu barijeru, pogotovo ako se ne primjenjuju proizvodi koji su namijenjeni dječjoj koži i koji imaju pH vrijednost oko 5,5. Ta se oznaka nažalost nalazi i na mnogim proizvodima koji to nisu.

Kupanje bebe

Prvo kupanje novorođenčeta kod kuće je događaj koji ćete vjerojatno pamtiti čitav život. To su trenuci ispunjeni radošću, uzbuđenjem, a istovremeno i strepnjom kako će se kupka koju ste brižno pripremali svidjeti malom biću. Kupanje je bitno ne samo za higijenu već i za razvoj osjetilnih sposobnosti bebe i međusobno zbližavanje. Stoga se pripremite kako treba. Zagrijte prostoriju u kojoj ćete kupati bebu na otprilike 22 do 24 stupnja Celzijusa, a temperatura vode neka ne bude viša od 36 do 37 stupnjeva Celzijusa. Danas postoje toplomjeri za vodu koji kasnije mogu poslužiti i kao igračka. Pazite da količina vode ne bude prevelika i osigurajte dno gazom protiv sklizanja. Glavicu novorođenčeta držite uvijek iznad vode. Kada dijete izvadite iz vode pazite da ga odmah možete posušiti, a prostorija u kojoj će beba nakon toga boraviti neka bude između 20 i 22 stupnja Celzijusa. Do četvrtog mjeseca života savjetuje se svakodnevno kupanje i pranje vlasišta kako bi se izbjegla pojava tjemenice. Za kupanje možete upotrebljavati čistu vodu, ali i niz komercijalnih, posebno prilagođenih preparata za njegu novorođenačke kože. Najbolje je savjetovati se s vašim dermatologom jer nije svaka koža ista i neke bebe trebaju pojačanu njegu. To se posebice odnosi na pojedine bolesti kože gdje se uz kupku treba provoditi i terapija.

Mijenjanje pelena

Mijenjanje pelena u početku treba biti vrlo često. Primjenom novih apsorptivnih pelena danas je znatno umanjena pojava teških oblika pelenskog iritativnog dermatitisa, ali u manjeg broja beba upale kože se ipak pojavljuju. Iritativni dermatitis najizraženiji je na izbočenim predjelima kože dojenčeta, dok su pregibi u početku pošteđeni. Amonijak iz urina nema direktno iritativno djelovanje, već snižavanjem kiselosti pelenske regije aktivira enzime stolice (proteaze,lipaze) koji direktno oštećuju kožu. Ako se tome još doda i mehaničko trenje pelenama te kemijski utjecaj preparata za njegu guze, vidljivo je koliko je pelenska regija osjetljivo područje, sklono upalama. U liječenju lakših oblika primjenjuju se oblozi fiziološke otopine, zaštitne kreme s cinkom i često mijenjanje pelena. Važno je pelensku regiju držati suhom.

Neke će bebe dobro podnijeti svaku vrstu pelena pa i čišćenje vlažnim higijenskim maramicama, dok druge neće u početku tolerirati ništa osim čiste vode. Nemojte žuriti i ponašajte se u skladu s time kakva je koža baš vaše bebe. Na putovanju umjesto čiste vode možete upotrijebiti termalne vode u spreju za njegu guze. Vlažne maramice nikako ne smiju sadržavati alkohol i mirise koji iritiraju kožu.

Ukoliko se uz svu vašu njegu ipak pojavi upala kože pelenske regije koja ne prolazi za nekoliko dana, pogotovo ako su vidljive ranice, krastice, točkasta krvarenja ili prateće promjene na ostalim dijelovima kože obavezno se javite dermatologu.

Vesna Magdić-Jelavić, dr. med. spec. dermatovenerolog

kupanje

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: