Kategorija: ,
Vrijeme čitanja: 4 minute

Razvoj motorike u 2. godini života

razvoj motorike u 2. godini

HOD

Beba koja je tek prohodala ima proširenu bazu oslonca, što znači da su joj nožice malo šire, „hoda poširoko“ te da ima manjkavu ravnotežu hoda, tako da u prva dva do tri mjeseca i lako padne. Prvi koraci djeteta su kratki i nepravilni i nije neobično da se mališan kada mu se „žuri“ spusti u četveronožni položaj i brzo otpuzi prema onome što ga zanima. Hodanje je bebi velika zabava. Ono s veseljem ide u istraživanje svijeta.

Prva polovina druge godine

U prvoj polovini druge godine dolazi do poboljšanja kontrole položaja tako da dijete postaje sve sigurnije i spretnije u hodu. Tako se u dobi od 14 mjeseci može sagnuti da dohvati igračku i nositi je preko sobe. S 15 mjeseci penje se na rukama i koljenima uz stepenice, a silazi puzanjem i sklizanjem. Voli gurati i vući razne igračke pri hodu. Zanimljive su igračke na kotačićima, koje proizvode zvukove, svjetlucaju ili ako je to primjerice. ptica pa još maše krilima uzbuđenje je veliko, a samim tim i poticaj za kretanje.

16 mjeseci

S 16 mjeseci pokušava udariti loptu, no umjesto toga staje na nju. Zna hodati unatrag.

S godinu i pol dijete se uz pomoć u uspravnom stavu penje stepenicama, u to vrijeme već uz male poteškoće sjeda na stolicu visoku do koljena. Ova radnja zahtijeva orijentaciju tijela prema stolici. Ono zdušno gura stolicu po sobi, dohvaća loptu čak i s nešto povišene površine i može je šutirati prema naprijed.

Nestabilnost tjelesne ravnoteže tijekom ranih faza hoda bila je kompenzirana „hvatanjem ravnoteže“ rukama i proširenom bazom oslonca no razvojem stabilnosti hoda to iščezava i smanjuje se razmak između njegovih stopala, tako da zapravo drži stopala skupa kada hoda. Hod postaje lakši i brži, korak se produžuje, a ručice su relativno opružene uz tijelo i kreću se nasuprot nogama.

Daljnji vid napredovanja u sigurnosti uspravnog stava pokazuje činjenica da u devetnaestom mjesecu dijete počinje trčati, prvo pomalo ukočeno a zatim pravilno, slobodno. To je značajno dostignuće koje zahtjeva brzu i točnu kontrolu pokreta tijela i udova. To je vrijeme kada beba trči tri do četiri koraka tamo – amo, a može poskočiti ili lako sjesti. Beba je aktivna tijekom cijelog dana, hoda, penje se i trči kad god je to moguće. To je dobro trčkaranje kada je neophodno potreban stalan nadzor jer dijete lako može uletjeti u, za njega, opasne situacije. To je vrijeme kada će energično, ali i oponašajući razne situacije istraživati sve oko sebe, pa će otvarati vrata, penjati se na namještaj, prazniti ladice, košare, police, želeći „ispitati“ sve što mu je nadohvat ruke. U to vrijeme svakako želi izaći samo iz krevetića što je moguće brže i uspješnije.

20 mjeseci

S 20 mjeseci dijete pokušava stajati na jednoj nozi što mu uz pripomoć postaje i izvedivo.

21 mjesec

S 21 mjesecom već pomalo gleda dalje „pazeći“ na prepreke pri hodu. Samostalno se može popeti uz stepenice držeći se za ogradu i to s oba stopala na stepenici. U spontanoj motorici lako izabire između hodanja, trčanja, sjedenja i stajanja. To je vrijeme kada voli ljuljuškanje u ljuljačci. Pred kraj druge godine dijete spontano diže ruke visoko, a učinit će to i prije ako ga se stimulira i podučava igrom npr. da pokaže „kako je veliko“.

Zbog bebine radoznalosti, a i postignutih mogućnosti treba sve potencijalno opasne predmete (lijekove, sredstva za čišćenje i dr.) staviti izvan bebinog mogućeg dometa. U to vrijeme iščezava oslonac na puna stopala pri hodu i beba počinje hodati s pete na prste, a može pritom i požuriti. Ona se može popeti na stolicu za odrasle i stajati na njoj, može sama sjesti na stol odnosno u sjedalo automobila.

Dvije godine

S dvije godine sama se penje i spušta uz stepenice (dvije noge na jednoj stepenici). Uživa „plešući“ uz glazbu i ritam. S dvije godine beba je „velika“ i voli da je se tako i promatra.

Zapamtite:

  • prvi koraci bebe su pomalo nespretni
  • beba s 13 mjeseci pokazuje kažiprstom što točno želi
  • s 15 mjeseci se penje po stepenicama na rukama i koljenima, tako se i spušta ili se „kliže“
  • sa 17 mjeseci uz pomoć hodajući ide uz stepenice. Počinje se sama hraniti, skidati odjeću, pokazivati dijelove tijela…
  • s 19 mjeseci počinje trčkarati tamo – amo. Čuvajte se. Može uletjeti u njoj opasne situacije. Ne zaboravite da je „vrijedno“ i da istražuje i sprema stoga sve opasne stvari stavite iznad njenog dometa
  • s 21 mjesec ide samo uz stepenice držeći se za ogradu (dvije noge na jednoj stepenici)
  • krajem druge godine iščezava hod na puno stopalo a počinje korak s osloncem peta – prsti. Može se popeti na stolac, sjesti za stol. Penje se i spušta samo niz stepenice. Gradi toranj od 6 – 7 kocaka (s 15 mjeseci od dvije, s 18 od tri). Baca loptu stojećeg stava uz nagib. Oponaša i radi kružne pokrete (horizontalne i vertikalne može činiti već s 18 mjeseci). Izgovara rečenice od po tri riječi.
  • Razvoj motorike je osnova sveukupnog razvoja zato je nužno poznavati ga kako bismo ga mogli unaprijediti, a po potrebi i potpomoći.

prof.dr. Milena Stojčević – Polovina

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: