logo mamino sunce
Vrijeme čitanja: 2 minute

Povišena temperatura kod malog djeteta

povišena temperatura

Povišena temperatura kod malog djeteta je čest simptom koji može ukazivati na različite uzroke, najčešće na infekcije. Povišena temperatura je zapravo obrambeni mehanizam tijela koji pomaže u borbi protiv virusa i bakterija. Međutim, povišena temperatura može izazvati i nelagodu, bolove, dehidraciju i druge komplikacije kod djeteta, pa je važno znati kako je pravilno mjeriti i sniziti.

Mjerenje temperature

Temperatura se kod djece može mjeriti na različite načine: rektalno, oralno, ušno, čeljno ili pazuhom. Najtočnije mjerenje je rektalno, a najmanje točno je pazuhom. Kod vrlo male djece i dojenčadi i blago povišena temperatura može biti znak ozbiljne infekcije, pa je preporučljivo konzultirati se s liječnikom ako dijete ima temperaturu višu od 38 stupnjeva Celzijevih. Kod starije djece temperatura se smatra povišenom ako je viša od 37,2 stupnja Celzijevih.

Kako sniziti povišenu temperaturu kod malog djeteta?

Postoje neki jednostavni koraci koje možete poduzeti da olakšate stanje djetetu i spriječite dehidraciju i druge posljedice:

  • Dajte djetetu dovoljno tekućine da nadoknadi gubitak vode zbog znojenja i disanja. Najbolje su voda, čajevi ili voćni sokovi razrijeđeni vodom. Izbjegavajte gazirana pića, kavu ili alkohol.
  • Odjenite djetetu laganu pamučnu odjeću koja ne zadržava toplinu i omogućava koži da diše. Nemojte ga previše pokrivati ili utopljavati.
  • Tuširajte djetetu mlakom vodom koja je niže temperature od tijela djeteta. Tuširajte i glavu i tijelo jer se tako brže hladi. Tuširajte ga 5 do 10 minuta u zagrijanoj prostoriji, a zatim ga dobro posušite i presvucite. Nemojte koristiti hladnu vodu ili alkoholne obloge jer to može biti opasno za dijete.
  • Dajte djetetu lijekove za snižavanje temperature samo ako je ona viša od 38 stupnjeva Celzijevih ili ako dijete ima bolove ili nelagodu. Koristite samo one lijekove koji su sigurni za djecu, kao što su paracetamol ili ibuprofen. Slijedite upute liječnika ili proizvođača o doziranju i načinu primjene. Nemojte kombinirati različite lijekove bez savjeta liječnika.
povišena temperatura

Povišena temperatura kod malog djeteta nije uvijek razlog za paniku. Temperatura je pokazatelj da se tijelo bori protiv neke infekcije ili upale, i to je zapravo dobar znak. Međutim, važno je pratiti stanje djeteta i znati kada se obratiti liječniku

Ako dijete ima povišenu temperaturu duže od tri dana, ako ima druge simptome kao što su osip, povraćanje, proljev, grlobolja, kašalj ili otežano disanje, ako ima temperaturu višu od 40 stupnjeva Celzijevih ili ako ima napadaje ili gubitak svijesti, odmah potražite liječničku pomoć.

Možda će vas zanimati i ovaj tekst!

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: