logo mamino sunce
Kategorija: ,
Vrijeme čitanja: 4 minute

Novorođenče

Rođenje je najdramatičniji prirodni događaj u životu kada dijete napušta sigurno mjesto u svojoj majci i dolazi na svijet kojemu se tek mora prilagoditi.

Majčinstvo je prekrasan osjećaj, ali stavlja pred ženu nove zadaće i izazove. Dijete nije lutka već živo biće sa svojim potrebama. Nedostatak sna, vezanost za kuću, poseban režim prehrane, bolne bradavice, poteškoće hranjenja na prsima samo su dio spektra mogućih problema za mladu majku. Dolaskom novog člana obitelji mijenja se život svih ukućana. Nesigurnost, neizvjesnost, apsolutno susret s nečim novim, za što ne postoji škola, stavlja pred roditelje strah da neće dovoljno dobro odraditi svoju zadaću. U današnje vrijeme interneta, mlade generacije okreću se iskustvima digitalnog oblika što nije nužno i najbolje. Bez doze vlastitoga iskustva nije lako ocijeniti čiji savjet predočen na raznim portalima vrijedi poslušati. Treba slušati urođene majčinske instinkte uz savjete stručnjaka. Svako dijete je individua prema kojoj se drukčije postavljamo. Što vrijedi za jedno dijete, ne mora biti dobro i za drugo. Ne smijemo preslikavati i uspoređivati njihove kilograme, centimetre, ponašanje, način spavanja. Nisu niti roditelji identični jedni drugima, pa zašto bi onda to bila djeca. Svaki savjet je dobro došao, ali mora se procijeniti od koga je i u skladu s time ga primjenjivati. Tko je učio mladu lavicu kako zaštititi svoje mladunče ili pticu kako naučiti letjeti svoje ptiće? U pitanju je prirodni instinkt i iskustvo koje se prenosi kroz generacije. Na raspolaganju roditeljima stoji mnogo stručne literature, ali u masi podataka nije se uvijek lako snaći bez pomoći kompetentnih, dakle stručnih osoba, bilo da je to liječnik, patronažna ili medicinska sestra. Ne preporučuje se eksperimentirati na svojem djetetu.

Kod nekih roditelja prvi pogled na njihovo novorođenče izaziva neugodu jer ne izgleda kao dijete s naslovnica žurnala. Izgled djeteta u prvim danima se mijenja i to treba tako prihvatiti. Najvažnije je da je rođeno zdravo i da nema urođenih anomalija.

Novorođenče prepoznaje svoju majku po mirisu kože i po glasu. Stoga je vrlo važan dodir kože na kožu te se novorođeno dijete neposredno po porođaju stavlja na tijelo majke.

Velika pomoć majci još u rodilištu su liječnici i medicinske sestre, a po dolasku kući patronažna sestra koja dolazi već za par dana kako bi zbrinula pupak novorođenčeta, prekontrolirala vaganjem da li dijete adekvatno dobiva na težini, ima li bilo kakvih problema oko hranjenja, kupanja, spavanja. Danas majke uglavnom prođu trudničke tečajeve koji obuhvaćaju teorijsko znanje, ali praksa je ipak nešto drukčija. Problema uvijek ima, ali oni su uglavnom riješivi. Majčino mlijeko kao zlatni standard u prehrani dojenčadi svakako treba prihvatiti kao najbolji izbor. Prve probleme treba savladati jer svaki trud se isplati. Pravilan način prehrane veliki je kapital za zdravlje djeteta. Svakako treba skretati pažnju da se kravlje mlijeko, dakle mlijeko kupljeno u dućanu ne preporučuje davati dojenčadi, dakle djetetu do godine dana starosti.

Novorođenče u rađaonici

Važna je pravilna njega djeteta, svakodnevno kupanje bez prevelike upotrebe kozmetike. Vlažne maramice za brisanje pelenskog područja upotrebljavati samo ako se nalazite izvan kuće. U suprotnome koristiti vodu i sapun. Omekšivač se ne preporučuje stavljati u rublje male bebe zbog mogućih alergijskih reakcija. Jednaka mekoća rublja postiže se glačanjem.

Fiziološki grčevi javljaju se kasnije. Češće nailazimo na bljuckanje koje ne predstavlja problem ako dijete dobiva na težini. Dijete na prsima može imati stolicu poslije svakoga podoja, a može se naći i druga krajnost, da nema stolicu i nekoliko dana.

Preporuka je da novorođenče spava na boku. Temperatura sobe od 22 do 24 stupnjeva.

Prvi pregled kod pedijatra obavlja se s mjesec dana starosti. Ukoliko postoje određeni problemi posjet se zakazuje i prije toga. Na prvom sistematskom pregledu utvrđuje se činjenično stanje da li novorođenče napreduje na težini i dužini i da li je fizički i neurološki status u skladu s dobi. Sve svoje nedoumice, pitanja, strepnje i strahove treba rješavati sa svojom odabranom pedijatricom ili pedijatrom.

Posebnu pozornost obratite na uporabu mobitela. Jedna majka mi je poslala upit kakvi su rizici od pada mobitela na glavicu njezina djeteta prilikom dojenja. Dakle, od mobitela su moguće i fizičke ozljede. Neke majke stavljaju mobitel u dječja kolica pored glavice djeteta što svakako nije preporučljivo.

Svaki roditelj mora shvatiti da će to malo sićušno stvorenje svojim dolaskom promijeniti njihov život, stavove i prioritete. Majka je na usluzi svojem novorođenčetu 24 sata, bez pauze za ručak, odmora nedjeljom i blagdanima. Ali i nagrada je bezvremenska, imati zdravo i zadovoljno dijete.

Mirjana Kolarek-Karakaš dr.med.spec.pedijatar

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: