logo mamino sunce
Kategorija: ,
Vrijeme čitanja: 2 minute

Piramida prehrane

Piramida prehrane

Kod piramide osnova je najvažnija. Ona dovodi do trajnosti i opstojnosti piramide.

Osnova u dječjoj prehrani jest mlijeko. Mlijeko je osnovna hrana za rast i odrastanje.

Majčino mlijeko je najbolja hrana za novorođeno dijete. Majčino mlijeko sadrži sve potrebne sastojke u optimalnim količinama namijenjenim djetetu te zaštitne faktore koji štite dijete od infekcija. To je najbolja hrana iz najljepše posude, uvijek pripremljena i optimalne temperature. Dojenjem se uspostavlja i najbliži emocionalni dodir majke i djeteta.

Dijete se doji na zahtjev. U prvom mjesecu života dijete ima sedam mliječnih obroka. Ukoliko majka iz bilo kojeg razloga ne može dojiti dijete, dijete treba hraniti adaptiranim mlijekom prilagođenim njegovoj dobi.

Uz mliječne obroke zbog grčeva i tjelesne težine djeteta dojenčad treba i tekućinu u obliku čaja (komorač).

Zbog potreba za C vitaminom i mineralnim tvarima u trećem mjesecu života uz mliječne obroke u prehranu se uvodi voćni sok.

Kod uvođenja voćnog soka u prehranu, treba paziti na reakcije dječjeg organizma – jednu vrstu voćnog soka treba davati nekoliko dana u prijepodnevnim satima, kako bismo u slučaju alergije na vrijeme reagirali. Daje se sok od jabuke, mrkve, grožđa, kruške, miješani sokovi…

Sazrijevanjem probavnog trakta i povećanjem aktivnosti djeteta s puna četiri mjeseca u prehranu se uvodi dohrana. Dohrana je hrana koja nije mlijeko. Prvo se uvode voćne kašice. Voćna kašica je slatkastog okusa, izvor je C vitamina i ima ulogu navikavanja djeteta na gušću hranu, na novi okus i na hranjenje žličicom. Savjetujemo: jabuku, krušku, bananu, borovnice… Žličica je dobra i za zubno meso (nicanje zubi).

Djetetove aktivnosti zahtijevaju veću kalorijsku vrijednost te se uz voćne kašice daju i žitno mliječne kaše koje su bogate B vitaminom (rižine ili kukuruzne pahuljice).

S četiri mjeseca dijete ima četiri mliječna obroka te obrok voćne kaše i žitno mliječni obrok.

S pet mjeseci prehrana se obogaćuje povrćem zbog navikavanja na novi okus hrane i zbog novih izvora vitamina i željeza. S pet mjeseci naše dijete ima jutarnji mliječni obrok, voćnu kašicu, povrće te dva mliječna obroka uz voćni sok kao međuobrok. Da bi dijete mirnije i dulje spavalo treba mu ponuditi žitnomliječni obrok prije sna.

Sa šest mjeseci u dječjoj prehrani se počinje koristiti bijelo meso i riba (piletina, teletina, janjetina, bijela riba). Ove namirnice su bogate animalnim bjelančevinama, vitaminima i željezom. Do kraja šestog mjeseca zamijenjena su tri mliječna obroka krutom hranom te raspored hranjenja otprilike izgleda ovako: mlijeko – voćna kašica -povrće s mesom ili ribom – voćni sok – žitno mliječna kaša. Piramida prehrane

Zatim se dodaje i žutanjak. Piramida prehrane

S osam mjeseci dijete puže, pokretno je i niču mu zubići. Nudi mu se grublje mljevena hrana zbog žvakanja i tekućina iz čaše. Piramida prehrane

Vraćamo se na osnovu prehrane – mlijeko. Količina mlijeka koja se djetetu daje do kraja prve godine života trebala bi biti: pola litre dnevno.

Kod osjetljivije i alergijama sklonije djece uvođenje dohrane se pomiče od šestog mjeseca na dalje.

Vesna Perić Matošević, spec. ped.

Piramida prehrane

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: