logo mamino sunce
Kategorija: ,
Vrijeme čitanja: 5 minuta

Putovanje s malim djetetom

Putovanje s malim djetetom

Kada se kreće na put s malim djetetom, bitno ga je dobro isplanirati kako bi djetetu bilo što ugodnije, a tako onda i vama. Malo dijete ima svoje dnevne potrebe i rituale, uz to je osjetljivije na atmosferske promjene, tako da kod planiranja putovanja trebamo misliti na  mnogo detalja: kako izaći na kraj s hranjenjem, prematanjem u skučenom prostoru, mogućom mučninom, povraćanjem, dosadom, nemirom djeteta i sličnim izazaovima. Dobro planiranje smanjit će vaš stres i poboljšati kvalitetu puta.

Putovanje

Ako se radi o dojenčetu, za putovanje je pametno izabrati dio dana kada beba obično spava te će put možda proći najmirnije. Potrudite se da u automobilu bude ugodna temperatura. Nije dobro dijete unijeti u zagrijani auto, ali niti prerashlađen, tj. temperaturna razlika izmedju temperature okoline i unutrašnjosti ne bi trebala biti veća od 7 stupnjeva. Poželjno je stoga prije polaska prozračiti auto i optimalno ga rashladiti. Računajte da prozori na automobilu propuštaju UVA zrake, ako nema dodatne zaštite. Stoga, ako se dijete vozi uz prozor, što je u pravilu slučaj, vodite brigu da sunce izravno ne tuče i da na prozorima bude zaštita. Obavezno dijete vozite u autosjedalici, bez obzira buni li se na to, jer je to važna mjera sigurnosti. Prije kretanja provjerite je li sjedalica sigurna i dobro pričvršćena. Pobrinite se da u autu imate dostupne igračke kojima ga možete zabaviti kako bi lakše izdržalo dulje putovanje. Katkad usprkos svemu, beba može postati nemirna, gladna je, treba promijeniti pelenu ili jednostavno ne može biti više u istom položaju i tada treba učiniti pauzu od vožnje. Nije dobro voziti dok beba neprestano plače, dapače to može djelovati na vozača uznemirujuće i biti opasno. Nastojte također izbjegavati dojenje u vožnji, već za to učinite stanku. Ukoliko dojite, ne zaboravite i na svoje potrebe za tekućinom i hranom, jer to izravno utječe na količinu mlijeka. Ako pripremate obrok adaptiranog mlijeka, neka svaki bude svježe pripremljen u čistoj bočici i s novom dudom.

putovanje s malim djetetom

Ako se radi o većem djetetu nije loše kretati na put ujutro, nakon što se dijete naspavalo i doručkovalo pa je veća vjerojatnost da će biti bolje volje. U večernjim satima djeca znaju biti nemirna i nervozna, ali ako želite tada ići na put, nastojte oponašati rituale kao kod kuće, pročitajte mu priču za laku noć, pustite neku umirujuću glazbu, vozite ujednačenim ritmom, potrudite se da dijete bude ugodno odjeveno, može čak i u svoju pidžamu u kojoj inače spava. Takve sitnice mogu povećati ugodnost kod djeteta i umiriti ga da zaspe. Ako je vaše dijete sklono mučnini ili povraćanju, možete mu u dogovoru sa svojim predijatrom, ciljano prije puta, dati neki od lijekova koji su namijenjeni za djecu upravo u tu svrhu. Kod vožnje, nemojte dopustiti da dijete gleda slikovnice, čita ili igra igrice na mobitelu jer to može potencirati pojavu mučnine i nagona na povraćanje. Najbolje je da se pogled usmjerava prema naprijed, da se sluša glazba ili priče za djecu s CD-a ili da se igraju igre kojima će se odvratiti pažnja i relaksirati dijete. Postoji čitav niz igara koje se lako mogu igrati u autu, a ne zahtjevaju posebne rekvizite. Primjer je traženje određenih predmeta ili životinja u okolici ili igra pogađanja životinja i biljaka prema opisu ili traženje automobila određene boje/marke i slično. Također, prije polaska bitno je da dijete ne pojede neki obilan obrok ili pije slatke napitke (sok, čaj). Naravno na put ne treba ići niti gladno, već pojesti laganiji obrok, bez slatkiša, a žeđ utažiti vodom. Također, za vrijeme vožnje bolje je ne jesti, eventualno neko voće ili suho pecivo, a ako je vožnja duga, stati i obaviti obrok u miru. Voda mora biti dostupna djetetu cijelo vrijeme, jer je žeđ česta tijekom vrućina, a uz to je važno da je primjereno rashlađena. Zato je korisno imati rashladnu torbu ili putni hladnjak za tekućinu i hranu. Na put nije dobro uzimati lako kvarljive namirnice, tipa salama, pašteta i slično, već više suhu hranu i svakako ih čuvati u prijenosnom hladnjaku ili hladnoj torbi. Isto je važno da u autu ima svježeg zraka, tj. povremeno stati i provjertriti ga. I inače stanke su odlične, ne samo za umanjenje mučine, već i izbjegavanje nervoze zbog predugog sjedenja. Kratka šetnja i osvježenje promjeni začas raspoloženje djeteta na bolje. Ukoliko dijete spava, a vi radite stanku, ni u kojem slučaju ne ostavljajte dijete u autu, prije svega zbog opasnosti od pregrijavanja.

Što ponijeti ?

Iako je dijete najmanje, obično treba najviše stvari. Ipak, danas je prednost da većinu toga ako zaboravite, možete svugdje kupiti ili naći neku alternativu. Na putu je važno da pri ruci imate ono što vam može zatrebati baš u vrijeme vožnje ili na stankama, a da ne morate tada raspakiravati spakirane torbe u prtljažniku i tražiti. Zato takve stvari odvojite da budu s vama u kabini automobila, tijekom vožnje:

 • dovoljan broj pelena ovisno o duljini puta (za mijenjanje svaka 2-3h)
 • prostirka za prematanje
 • vlažne maramice za brisanje i krema za mazanje u malom pakiranju
 • bočice za hranjenje i dude za promijeniti, čašu, zdjelicu za hranu, po potrebi i termosicu (za prokuhanu vodu ako će se spremati adaptirano mlijeko)
 • rashladnu torbu ili prijenosni hladnjak
 • hranu koju namjeravate koristiti na putu (adaptirano mlijeko u prahu, kašice, pecivo, voće…)
 • salvete ili rolu papirnatih ručnika za brisanje
 • vrećice za odlaganje otpada, ali i za slučaj povraćanja ili spremanja prljave odjeće
 • rezervnu odjeću za dijete, ali i sebe (u slučaju da vas dijete zalije ili povrati)
 • pokrivalo za glavu (za zaštitu od sunca kod izlazaka iz auta)
 • par omiljenih igračaka ili slikovnica koje možete čitati ili CD-a koje dijete voli slušati.

Zaključno, ako se dobro pripremite, put s malim djetetom sigurno će proći mirnije i s manjim rizikom od nepredviđenih situacija.

Prim.dr Alemka Jaklin Kekez, spec. pedijatar gastroenterolog

Poliklinika za dječje bolesti Helena

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: