Kategorija: ,
Vrijeme čitanja: 5 minuta

Porođajna doba

Porođajna doba

Prvo porođajno doba ili doba otvaranja

Počinje s prvim simptomima porođaja i završava s potpunom otvorenošću materičnog ušća. Stezanjem maternice, koja je u cijelosti zapravo jedan jak mišić, dijete se glavicom postupno utiskuje u zdjelicu i pred sobom skraćuje vrat maternice i postupno otvara njezino ušće. Kada je vrat maternice proširen oko 10 cm, tada ste potpuno otvoreni i to je kraj prvog porođajnog doba.

Ginekolog će vas pregledati na početku porođaja te nastaviti pratiti u pravilnim razmacima, kako bi utvrdio napredovanje poroda. U prvorotkinja ovo doba traje 11 do 12 sati, a u višerotkinja 6 do 7 sati. Tijekom poroda nadziru se otkucaji djeteta te jačina i učestalost trudova. To je tzv. kardiotokografija. Učestalost, trajanje i jakost trudova treba pozorno pratiti kako bi se predvidio tijek poroda, dali potrebni analgetici te pazilo da kontrakcije ne budu prejake. Pojava oskudnijeg krvarenja iz rodnice najčešće nije zabrinjavajuća. Tijekom poroda treba kontrolirati krvni tlak rodilje, temperaturu, frekvenciju srca te ritam disanja.

U ranoj fazi prvog porođajnog doba možda ćete htjeti stajati, sjesti ili okrenuti se na bok, što je u slučaju urednog nalaza dozvoljeno. Tijekom trudova potrebno je gotovo normalno disati, s napomenom da se na početku i na kraju truda diše ujednačeno i duboko, udišući na nos, a izdišući na usta. Kada trud dođe do vrhunca, nastojte nastaviti disati. Bilo bi dobro da disanje bude nešto pliće, te da udišete i izdišete kroz usta. Između trudova, kada bol nestane kao da nikada nije ni bila, moći ćete nakratko zaspati, što je svakako preporučljivo jer ćete tako uštedjeti energiju. Medicinska sestra pa i ginekolog odgovorit će vam na pitanja, objasniti vam nalaz ili vas jednostavno primiti za ruku i na taj način olakšati bolove i uliti povjerenje.

Drugo porođajno doba ili faza izgona djeteta

Ono počinje potpuno otvorenim ušćem maternice a završava rađanjem djeteta. Kod prvorotkinja obično traje oko dva sata, a kod višerotkinja oko pola sata, iako može biti i dulje i kraće.

Sada ćete imati snažan nagon za tiskanjem, osjećat ćete se umorno, a možda postanete potišteni, razdražljivi, plačljivi, što je uzrokovano jačinom trudova. U strahu da bol više neće moći izdržati, nepripremljene rodilje možda će poželjeti roditi carskim rezom. Može se pojaviti i jači krvavi iscjedak. Zbog pojačanog pritiska na završni dio debelog crijeva, neke će dobiti nagon za stolicu.

Drugo porođajno doba najveći je napor za majku i dijete, no i razdoblje kada ćete najviše pomoći svojim aktivnim zalaganjem. Kako se suzdržati od tiskanja kada za njega još nije vrijeme? Možda će vam pomoći ako legnete na bok i malo privinete noge k sebi. Ili, kleknite na krevet s glavom oslonjenom na jastuk, a stražnjicu podignite. Sada vam i partner može puno pomoći. On će vas hrabriti, pomoći vam pravilno disati, brisati znoj s lica, navlažiti usnice, pokriti vas ako osjećate drhtavicu. Porođajna doba

Zauzmite što udobniji položaj. Predlažemo vam poluležeći. Za vrijeme tiskanja nagnite glavu prema prsima, spustite ramena prema krevetu, a noge na razinu niže od stražnjice tako da se sa stražnjicom nalazite na rubu kreveta, a petama se upirete o podnožje.

To je jedan od najčešće korištenih položaja za rađanje, jer je majci relativno jednostavan, a primalji su dostupni glavica djeteta i međica.

Kada budete potpuno otvoreni, možete početi s tiskanjem. Trudovi su sada najjači i potrebno im je prilagoditi disanje. Na početku samog truda duboko udahnite, zadržite zrak u plućima te pritisnite prema dolje. Kad vam ponestane daha, brzo izdahnite, te nekoliko puta prije sljedećeg dubokog udisaja kratko udahnite i ponovno zadržite dah te počnite tiskati. Važno je da stalno slušate upute primalje i liječnika, koji pomažu pri završnom oslobađanju glavice, ramena i trupa djeteta iz porođajnog kanala. Porođajna doba

Kad izviri glavica djeteta, primalja će vam reći da prestanete tiskati, jer ako se glavica istisne prebrzo, može vam popucati koža međice. Stoga se opustite i nekoliko sekundi samo dašćite. Ako postoji opasnost od jakog pucanja kože ili je dijete ugroženo, napravit će vam epiziotomiju, urez međice. Glavica izlazi licem prema dolje. Primalja će, vjerojatno, pregledati pupkovinu kako bi se uvjerila da nije omotana oko djetetova vrata. Zatim djetetu okrene glavicu na jednu stranu, tako da se nalazi u ravnini s njegovim ramenima. Primalja će očistiti oči, nos i usta, a ako je nužno isisati aspiratorom tekućinu iz gornjeg dijela dišnih putova. U sljedeća dva truda tijelo će iskliznuti i tada ćete čuti najljepši zvuk – prvi plač svog djeteta. Mnoge majke taj trenutak opisuju kao jedan od najljepših u životu. Vjerojatno će vas preplaviti osjećaj olakšanja, nježnosti prema tom krhkom biću, a možda i zbunjenost i čuđenje. Primalja će dignuti dijete i nakon podvezivanja pupkovine, staviti vam ga na prsa. Taj dodir kože uz kožu smiruje dijete, jer ono ponovno čuje otkucaje majčina srca, zvuk koji je slušalo tijekom devet mjeseci. Trenutak opuštanja važan je i za bolju produkciju majčinog mlijeka.

Treće porođajno doba ili posteljično doba

Nakon poroda djeteta dolazi do ljuštenja i istiskivanja posteljice. To obično traje 10 do 20 minuta. Tijekom porođaja ili neposredno nakon njega vjerojatno ćete dobiti injekciju koja će pojačati kontrakcije mišića maternice, pa će se posteljica ranije i pravilnije istisnuti. Kada je posteljica izašla, liječnik će je pomno pregledati, kako bi se uvjerio da je čitava. Porođajna doba

Četvrto porođajno doba

U rađaoni ćete ostati još dva sata nakon porođaja kako bi bili pod budnim okom liječnika i primalja. Sada su moguća krvarenja maternice koja se katkad slabo stisne nakon porođaja. Porođajna doba

Porođajna doba

prof. dr. sc. Josip Djelmiš
prof. dr. sc. Marina Ivanišević
Danko Bljajić, dr. med.

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: