Kategorija:
Vrijeme čitanja: 2 minute

Samo za tate!

Armin Brott, tada budući tata, duhovito je zapazio i zapisao: “Ne tako davno, u vrijeme dok je ova, sada reproduktivna generacija, po prvi put gledala svijetlo dana, očevi nisu bili ni prisutni ni poželjni u rađaonicama. Sada, ako budući tatica ne skače od sreće jer će biti prisutan pri porođaju i nije na vrijeme obavio sve pripreme za porođaj, smatraju ga Neandertalcem. A tko to? Najčešće njih dvije – buduća majka i punica.”

Za razliku od vremena šezdesetih godina u kojem muškarci nisu smjeli biti prisutni pri porođaju, danas je to ostavljeno na osobni izbor svakom budućem ocu.

Ako u vama nema tako velikog oduševljenja pri pomisli da ćete biti prisutni na porođaju, nemojte se previše gristi. Niti ste Neandertalac niti ste jedini s takvom brigom i grižnjom savjesti. Sve vaše brige i osjećaji koji vas priječe da to činite s velikim oduševljenjem, sasvim su normalni. Više od polovice budućih očeva podvojenog je mišljenja o prisutnosti pri porođaju. S jedne strane, vi ste uvijek izvor sigurnosti svojoj partnerici, onaj koji u svakom trenu mora biti “stijena”, a znate da ćete je za vrijeme porođaja moći samo bespomoćno držati za ruku i čekati, dok ni vama nije potpuno jasno što se događa. Na samu pomisao da ćete je morati gledati u trudovima i mukama niste sigurni hoćete li to moći.

S druge strane, neke osobe jednostavno ne podnose bolničke prostorije, ne mogu vidjeti ni krv ni bilo kakvu medicinsku manipulaciju. Ako ste među njima, onda vam je sigurno palo na um: a što ako ja tamo izgubim svijest i ispadnem slabić? Mi ćemo vam pokušati dati nekoliko savjeta pri donošenju konačne odluke.

  1. Bilo bi zgodno razgovarati s nekim prijateljem koji je bio prisutan pri porođaju. I oni su se vjerojatno suočili s istim dilemama pa vam mogu pomoći svojim savjetom. Ako vam i ne budu ništa konkretno savjetovali uvelike pomaže i razgovor te saznanje da niste jedini u takvim dvojbama.¸
  2. Razgovarajte sa svojom partnericom. Recite joj kako se osjećate i zašto, ali budite iznimno taktični. Žene su u tom razdoblju jako emotivno osjetljive pa mogu krivo protumačiti vaše izjave. Može im se činiti da vam nije stalo do nje ili djeteta.

Mnoge su studije potvrdile važnost bliskog kontakta djeteta s ocem već od samog rođenja, ali izostanak s porođaja, bez obzira jeste li spriječeni ili ne osjećate da bi mogli biti tamo, neće narušiti vaš odnos s djetetom. Rođenje je važan trenutak u životu, ali nije jedini, samo se potrudite da čim prije budete uz njih nakon rođenja. Ako pak mislite da biste to ipak mogli potrudite se i ispunite joj želju. Vašoj će partnerici doista puno značiti da ste uz nju.

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: