Kategorija: ,
Vrijeme čitanja: 4 minute

Kontracepcija nakon porođaja

Kontracepcija nakon porođaja

kontracepcija nakon porođaja

Kad sam opet plodna?

Prva ovulacija, a time i menstruacija, nakon porođaja je individualna. Pri tom bitnu ulogu ima dojenje. Ukoliko žena nakon porođaja ne doji, prva ovulacija može se pojaviti najranije 25 dana nakon porođaja. Prvu menstruaciju žene koje ne doje obično dobiju nakon 45 +/- 10 dana nakon porođaja. S obzirom da se menstruacija javlja tek dva tjedna nakon ovulacije možete i odmah nakon porođaja biti plodni, a da to i ne znate.

Kod žena koje doje (najmanje 5 do 6 podoja u redovitim razmacima tijekom 24 sata), ne prihranjuju djecu te nemaju menstruacijskih krvarenja može se pretpostaviti da nemaju ovulaciju. Dojenje uzrokuje anovulacije zbog povišenog izlučivanja hormona prolaktina, što se dešava svaki puta kod stimulacije bradavice dojke prilikom dojenja. Visoke razine prolaktina ometaju normalnu sekreciju hormona koji su zaduženi za ovulaciju. Zbog toga na jajniku nastaje folikul koji ne prska te se jajna stanica ne oslobađa, odnosno izostaje ovulacija. Na žalost, dojenje svejedno nije sigurna metoda sprječavanja trudnoće, jer već same pauze pri dojenju koje traju duže od četiri sata mogu toliko smanjiti razinu prolaktina, da dođe do ovulacije. Zbog toga bi čak i majke koje isključivo doje trebale razmišljati o kontracepciji.

Kontracepcija kod žena koje ne doje

Spirala

Spirala i intrauterini uložak s hormonskim cilindrom („Mirena”) može se postaviti najranije šest do osam tjedana nakon porođaja. Maternica se tek tada vraća na svoju normalnu veličinu. Osim toga treba sačekati da iscjedak iz maternice potpuno prestane kako ne bi došlo do infekcije. Prednost ove metode kontracepcije je u tome da se žena narednih pet do sedam godina ne mora brinuti o zaštiti. Dodatna prednost „Mirene“ je i to da smanjuje jačinu i trajanje krvarenja pri menstruaciji.

Oralna hormonska kontracepcija

Ukoliko žena ne doji, preporučuje se započeti s oralnom kontracepcijom, pri čemu se prednost daje niskodoziranim kontraceptivima. S obzirom da je trudnoća stanje u kojem postoji povišeni rizik tromboze, s oralnom kontracepcijom se ne bi trebalo započeti prije navršenih 28 dana (4 tjedna) po porođaju. To je vremenski period u kojem dolazi do normalizacije parametara fibrinolize i koagulacije krvi. Ako se tijekom trudnoće javljao povišeni tlak, s oralnom kontracepcijom se ne bi smjelo započeti sve do normalizacije tlaka. Kontracepcija nakon porođaja

Mini-pilule i depo gestagenska hormonska injekcija

To je gestagenska kontracepcija koja se može početi primjenjivati već kratko vrijeme nakon porođaja. Mini pilula se može uzimati već tri tjedna iza porođaja, a injekcija depo-gestagena se može dati već tjedan dana po porođaju, obzirom da ne utječe na intenzitet i trajanje lohija.ž

Kondom ili dijafragma

Metode barijere kao što su kondom ili dijafragma su pogodne metode kontracepcije nakon porođaja kako kod žena koje ne doje tako i kod žena koje doje. Neposredno nakon porođaja, kada još postoji iscjedak iz maternice najbolji odabir je kondom. Dijafragma se nakon porođaja treba nanovo prilagoditi.

Kontracepcija kod žena koje doje

Spirala

Spirala i intrauterini uložak s hormonskim cilindrom („Mirena”) su nehormonalni oblici kontracepcije koju kao metodu izbora kontracepcije kod žena koje doje preporučuju i World Health Organisation (WHO) i International Planned Parenthood Federation (IPPF). Postavljaju se šest do osam tjedana nakon porođaja. To je vremenski period koji je potreban da se maternica vrati na svoju normalnu veličinu. Prednost spirale jest da se žena narednih pet do sedam godina ne mora brinuti o zaštiti. Dodatna prednost Mirene je i to da smanjuje jačinu i trajanje krvarenja pri menstruaciji.

Mini-pilule i depo gestagenska hormonska injekcija

Mini-pilule i depo gestagenska hormonska injekcija su preparati koje ne sadrže estrogen nego samo progesteron, a i koncentracija hormona u ovim preparatima je manja nego u uobičajenim oralnim kontraceptivima. Ako samo dojite možete početi uzimati mini pilule šest tjedana iza porođaja. Ako dijete uz dojenje i nadohranjujete, možete početi uzimati mini pilule tri tjedna iza porođajaa. Mini pilula neće izmijeniti kvalitetu ni količinu vašeg mlijeka niti na bilo koji način utjecati na zdravlje vašeg djeteta. Nedostatak mini pilule jest da se svaki dan mora uzimati u točno isto vrijeme. Hormonska depo injekcija je s te strane sigurnija jer se o njoj mora voditi računa samo svaka tri mjeseca. Postoje i kontracepcijski implantati koji također sadrže samo gestagene no u znatno većoj količini pa se stoga ne preporučuju tijekom dojenja. Kontracepcija nakon porođaja

Oralna hormonska kontracepcija

Oralna hormonska kontracepcija se za vrijeme dojenja ne primjenjuje. Ona može utjecati na smanjenje proizvodnje mlijeka, povisiti rizik tromboembolije, a i hormoni se putem mlijeka prenose na dojenčad.

Kondom ili dijafragma

Metode barijere su pogodne tijekom dojenja. U ove metode se ubrajaju kondomi i dijafragma. Kondom je najbolji odabir netom nakon porođaja kad je još prisutan iscjedak iz maternice. Dijafragma se nakon porođaja mora nanovo prilagoditi jer su se vagina i cerviks promijenili, a to je moguće otprilike tri mjeseca nakon porođaja kad se vagina potpuno vratila u svoj položaj. Dijafragma bi se uvijek trebala kombinirati sa spermicidnim pastama. Kontracepcija nakon porođaja

Dr. med.Sanda Marković-Latković, spec. ginekologije i opstetricije
Poliklinika Hilarus
Lisinskog 2, Zagreb, tel: 01/ 4851 777

Kontracepcija nakon porođaja

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: