Kategorija:
Vrijeme čitanja: 4 minute

Odmor u Austriji

odmor u Austriji

Čarolija nacionalnog parka

Tamo gdje se priroda može slobodno razvijati i disati puno toga možemo otkriti: šest nacionalnih parkova u Austriji poziva Vas na izlete u impresivne divljine – od poplavnih područja Dunava do najviših austrijskih vrhova.

Proljeće je u zraku. Dok se prvo alpsko cvijeće probija kroz snježni pokrivač, brojne vrste djetlića počinju svoje koncerte na istoku zemlje. S cvatom prirode, šest austrijskih nacionalnih parkova također se budi iz zimskog sna. Oni ne samo da čuvaju izvanredne prirodne krajolike – od dolina rijeka i jezera do močvarnih i šumskih područja do planinskih svjetova – a time i važna staništa mnogih rijetkih vrsta, već nude i uzbudljive mogućnosti istraživanja prirode, od kojih neka prate i rendžeri. Program uključuje vođene izlete za male i vrlo male grupe. Oni koji radije idu sami, dobit će opsežne informacije u centrima za posjetitelje.

Aktualne datume i zanimljive činjenice možete pronaći na
www.nationalparksaustria.at 

www.austria.info/hr/aktivnosti/jezera-i-priroda/popis-austrijskih-nacionalnih-parkova

Strme stijene i divlje vode

Nacionalni park Gesäuse u Štajerskoj oduševljava jedinstvenom florom i faunom i divnim zvjezdanim nebom.

“Gesäuse”, smješten na sjeveru Štajerske, svoje ime duguje divljoj rijeci Enns. Vizualno su posebno upečatljivi Buchstein, Hochtor i Reichenstein koji se uzdižu ka nebu. Oni su staništa mnogim jedinstvenim životinjskim i biljnim vrstama širom svijeta, takozvanim endemskim vrstama. To su relikvije posljednjeg ledenog doba i njihova je svjetska rasprostranjenost ograničena na malo područje. U Gesäuseu živi više od 200 endemskih vrsta. Tu spadaju, primjerice, paučnjaci, kukci, puževi i biljke poput karanfila, “alpskog maka” i subalpskog zvončića.

Dok se u planinama mogu vidjeti divokoze, jeleni i alpski marmoti, uz vodu se mogu vidjeti vidre, gorske pastirice i male prutke. Odvojenost i udaljenost od većih gradova čine Gesäuse posebnim mjestom čak i noću: gotovo da nema nijednog drugog mjesta u Europi gdje se zvjezdano nebo može vidjeti kao ovdje.

Savjet za promatranje:

· Ako želite naučiti kako najbolje fotografirati zvjezdano nebo, rezervirajte tečaj u školi fotografije nacionalnog parka. Osim uvoda u astrofotografiju, program uključuje i „foto-šetnje za promatrače prirode“, izlete na pjevanje tetrijeba gluhana i tetrijeba ruševca, radionice vodene fotografije „Divlja voda – strma stijena“ i „foto-šetnje divljom šumom“.
Datume održavanja pronaći ćete na nationalpark-gesaeuse.at/nationalpark-erleben/nationalpark_fotoschule/veranstaltungen

Nacionalni park Gesäuse
Ured za informacije
Hauptstraße 35
8911 Admont
E-mail: info@nationalpark-gesaeuse.at

Web: https://nationalpark-gesaeuse.at
Telefon: +43 3613 21160 20

Stare bukove šume i plašljivi risovi

Nacionalni park Kalkalpen u Gornjoj Austriji štiti najveće povezano šumsko područje u Austriji.

Nisu sve šume iste. Zelena divljina u Nacionalnom parku Kalkalpen ima mnogo lica. Čak 32 različite vrste šuma svojim visokim udjelom mrtvog drveta oblikuju ovo prirodno područje. Zaista jedinstvene su stare bukove šume. U njima se nalazi najstarije drvo bukve u srednjoj Europi – staro preko 560 godina – a one su također i prva zabilježena UNESCO-va svjetska prirodna baština Austrije.

Šume i krški krajolici nacionalnog parka Kalkalpen nisu popularni samo među ljudima: jedinoj populaciji risova u austrijskim Alpama je dom upravo na ovom području. Čak i ako rijetko vidite ove sramežljive životinje, svugdje možete osjetiti njihovu prisutnost. Osim risa, ovdje su još dva velika grabežljivca: europska vidra koja se doselila tek prije nekoliko godina i suri orao. U proljeće možete promatrati pjevanje tetrijeba. Svoj dom u Nacionalnom parku Kalkalpen ukupno ima oko 50 životinjskih vrsta, uključujući brojne vrste šišmiša, jelene, divokoze i srne.

Savjeti za otkrivanje:

· Svi koji žele promatrati pjevanje tetrijeba trebali bi rano ustati. Obilazak, koji se održava u nekoliko termina u travnju i svibnju, započinje u 3 sata ujutro. Izlet traje oko tri sata i na njemu se prelazi oko 400 metara nadmorske visine.

· Obilasci “Put u carstvo risa” održavaju se u nekoliko termina, tijekom kojih planinari saznaju zanimljive činjenice o staništu ovih životinja. Izlet počinje u 9, a završava u 13 sati, dok za vrijeme ljetnih praznika započinje u 9.30 sati.

Nacionalni park Oberösterreichische Kalkalpen
Nationalpark Allee 1
4591 Molln
E-mail: nationalpark@kalkalpen.at
Web: www.kalkalpen.at
Telefon: +43 7584 3951

Okretni kozorozi i divlji slapovi

Nacionalni park Visoke Ture, koji se proteže kroz tri savezne države, objedinjuje impozantne vrhove i ledenjake, divlje slapove i bogatu floru i faunu.

Proljeće u visokim planinama obično dolazi kasno. Kad stigne, pokazuje se u punom sjaju: šafrani krase obronke planina, slapovi koji oduzimaju dah padaju u dubine, posvuda cvrči i bruji. Nacionalni park Visoke Ture prekrasan je primjer alpske prirode i proteže se kroz tri savezne države: kroz Korušku, Salzburg i Tirol. Kostoberine, suri orlovi i bjeloglavi supovi veličanstveno kruže nebom. Promatrati ih je nezaboravno iskustvo. Kozoroge, koji se s lakoćom kreću strmim terenom unatoč velikim rogovima, također se može promatrati u najvećem zaštićenom području u Alpama.

Savjeti za promatranje:

· Tko se želi približiti kozorogu u divljini ima priliku to učiniti svakog petka u 7 sati od 5. lipnja 2021. godine. Promatranja kozoroga, koje traje oko dva i pol sata, započinje na Großglockner-Hochalpenstraße.

· U istočnotirolskom dijelu Nacionalnog parka Visoke Ture, uz pratnju rendžera, održavaju se ture promatranje divljine, i to dva puta tjedno od 18. svibnja do sredine rujna 2021. godine. Cilj je 22 metra visok toranj u šumi Oberhauser Zirbenwald. Opremljen je spektivom koji je idealan za ovakvo promatranje.

· “Upoznajte rendžere” moto je u dolini Gastein u SalzburgerLandu. Rendžeri nude vođena planinarenja dva puta tjedno.

· U Krimmlu, također u SalzburgerLandu, svakako vrijedi posjetiti slapove Krimml. Ovi najviši vodopadi u Austriji raspršuju vrlo finu maglicu. Sitne kapljice vode protuupalno i blagotvorno djeluju na pluća te ih pročišćuju.

Više o datumima, programima i ponudama možete pronaći na https://hohetauern.at

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: