logo mamino sunce
Kategorija:
Vrijeme čitanja: 3 minute

Marimer – zdravlje inspirirano morem

martimer

Nos je jedan od najsloženijih i najelegantnijih organa našeg tijela i obavlja vrlo važne funkcije u održavanju života i sigurnosti.

Svaki dan nos „profiltrira“ oko 15.000 litara zraka, a na godišnjoj razini pet milijuna litara zraka prođe kroz naše dišne puteve.

Osim osnovne funkcije disanja, naš nos ima još nekoliko vitalnih funkcija, a neke od njih su:

  • vlaži zrak koji udišemo kako bi ga pripremio za ulazak u grlo i pluća koji generalno ne toleriraju suhi zrak,
  • pročišćava zrak koji udišemo i pomaže nam izbaciti viruse, bakterije, čestice dima i alergene,
  • nos igra ključnu ulogu u reguliranju temperature zraka kojeg udišemo kako prehladan ili pretopao zrak ne bi došao do naših pluća,
  • zadužen je za osjet mirisa koji je bitan za našu sigurnost. Potreban nam je za otkrivanje dima, pokvarene hrane i nekih otrovnih supstanci ili plinova.

Zbog svih navedenih funkcija nosa, ali i zbog činjenice da mala djeca u prvim mjesecima života dišu isključivo kroz nos, ne smijemo zanemariti njegovu pravilnu higijenu.

Čist nos ključ je dobrog disanja, naročito kod novorođenčadi i dojenčadi jer bebe ne znaju disati na usta. Osobito je važno djetetu očistiti nos prije spavanja jer time osiguravamo miran san djetetu i roditeljima. Ispiranjem nosa prije dojenja ili hranjenja djeteta omogućuje se uklanjanje nakupljenog sekreta i bolja prohodnost nosa. Neprohodan nos može biti uzrok gutanja zraka i dojenačkih kolika.

Čime čistiti nosić?

Higijena i čišćenje dječjeg nosića su od izuzetnog značaja za prevenciju daljnjih infekcija grla, uha i ostalih komplikacija koje mogu nastati uslijed dugotrajne začepljenosti nosića. Pod pojmom higijene nosa podrazumijeva se održavanje nosa prohodnim. Redovitim vlaženjem sluznice nosa izotoničnom otopinom održava se higijena nosa i čisti nos od stranih čestica. Nema štetnog djelovanja, a pogodna je i za dojenčad. Dakle, za svakodnevnu higijenu nosa i ovlaživanje nosne sluznice koristite IZOTONIČNU (fiziološku) otopinu morske vode. Izotonična morska voda je razrijeđena do količine koja osigurava istu koncentraciju soli (NaCl) kao u tjelesnim stanicama. Zbog toga se otopina može koristiti svakodnevno, više puta na dan, bez vremenskog ograničenja.

Kada je nos začepljen i curi, a sluznica nosa otečena, tada preporučujemo HIPERTONIČNU otopinu za nos. Hipertonične otopine morske vode bolje odčepljuju neprohodne nosiće jer, uz mehaničko čišćenje, izvlače višak tekućine iz otečene sluznice nosa i na taj način smanjuju otečenost koja otežava disanje. Brojne studije pokazuju odličnu podnošljivost hipertonične otopine, stoga se može primjenjivati bez ograničenja u odnosu na dob (već od dojenačke dobi), vrstu eventualne pridružene bolesti te trajanje terapije.

martimer

Vjerojatno ćete čuti savjete o boci jeftine fiziološke otopine koju ćete držati doma i po potrebi iz nje medicinskom špricom izvlačiti tekućinu te njome bebi čistiti nosić kako bi ga učinili prohodnim. Takva upotreba fiziološke otopine nije pravilna jer dolazi do kontaminacije vrška šprice koji ulazi u dječji nosić, a pri ponovnom kontaktu vrška šprice sa fiziološkom otopinom nastaju idealni uvjeti za naseljavanje i umnažanje bakterija unutar boce. Osim toga, otvorena boca fiziološke otopine dugotrajnim stajanjem više nije sterilna.

Evo i nekoliko korisnih savjeta kako djetetu očistiti nos:

Dojenčetu je najbolje tretirati nos u ležećem položaju. Kod većeg djeteta je drugačije i vrlo je važan položaj u kojem se proizvod aplicira. Ako se uz smanjivanje otoka sluznice želi utjecati i na sinusno ušće  u nosu, onda se dijete mora staviti u vodoravan položaj, a glava mora biti polegnuta niže od tijela. U tom slučaju će kapljice doprijeti na pravo mjesto i djelovati tamo gdje se sinus drenira u nos. Na taj način će se otvoriti sinusno ušće, sekret izliti u nosni hodnik, odteretiti sinus i smanjiti pritisak i nelagodu kod djeteta.

Pri upotrebi spreja, dojenče polegnite na krevet i lagano mu okrenite glavicu prema sebi. Vršak aplikatora umetnite u nosnicu i kratkim pritiskom raspršite otopinu. Pričekajte nekoliko sekundi kako bi fine čestice s morskim mineralima i elementima u tragovima obložile cijelu površinu nosne sluznice. Otopina će isprati nosni sekret i iscuriti kroz drugu nosnicu. Potom djetetu nježno obrišite nosić. Ako dijete radije sjedi, isperite mu nos kratkim pritiskom na aplikator u obje nosnice, pričekajte nekoliko sekundi, a zatim mu nježno obrišite nos.

I ne zaboravite – higijena nosa je važna od prvog dana života.

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: