Kategorija:
Vrijeme čitanja: 3 minute

Stresno roditeljstvo

Roditeljstvo je postalo sve izazovnije i stresnije, a svemu tome je još pridonijela pandemija i potres koje su mnoge obitelji proživjele.
A zašto je tome tako? Nekada su roditelji imali pomoć baka, strina, ujaka, susjeda. Sada im nema tko uskočiti, a zahtjevi su sve veći. S jedne strane sami si nabijaju brojene obaveze jer misle da to tako treba biti. Tu su i mediji koji svako malo serviraju ideal dobrog roditelja koji graniči sa savršenstvom koji nitko ne može doseći. A onda je tu i društvo koje ih naprosto gura do krajnjih granica.
Kao da sve to nije dosta, dogodila se pandemija koja je obiteljski život prevrnula naglavačke. A jesu li roditelji dobili podršku i savjetovanje kako se nositi s novim izazovima rada od kuće i škole na daljinu, kako motivirati djecu za rad? To je elegantno prepušteno njima da se snalaze kako god znaju i umiju.
Kada smo mislili da gore ne može, dogodili su se potresi i iz korjena stresli svaki atom roditelja. Pa opet, nitko im nije pružio savjet ili im pomogao kako se nositi sa stresom i strahom koji do sada nikada nisu osjetili. Strah koji paralizira i čini svakodnevni život gotovo nemogućim. A morali su biti snažni i neustrašivi tu za svoju djecu.
Međutim, sve te izazove kako one svakodnevne, pa tako i one krajnje nezamislive možemo lakše prebroditi ako znamo kako se s njima nositi. To nisu neke posebne vježbe, dugotrajne meditacije ili pak duboko proučavanje raznih učenja koja dovode smiraj. To su svakodnevni mali rituali koji čine naš um, tijelo i duh jačim i spremnijim za izazove koje nam život donosi. Evo donosim vam par metoda koje će vam pomoći čim osjetite prve naznake stresa i straha:

  1. Duboko disanje. 3 do 5 puta duboko udahnite na nos tako da se trbuh što više napuhne. Tada izdahnite na usta sve dok sav zrak ne izađe, pri čemu možete stvarati ššš zvuk.
  2. Nasmiješite se. Kada to učinite živci iz lica šalju impulse mozgu i aktiviraju se kemijski mehanizmi za obranu od stresa. Također potiče lučenje dopamina, endorfina i serotonina koji poboljšavaju raspoloženje.
  3. Zagrlite svoje bližnje 20 sekundi. Pokazalo se da takav zagrljaj smanjuje stres i ublažava strah gotovo instantno.

Udruge Najsretnija beba Hrvatska i Abeceda roditeljstva pokrenule su Projekt “Obitelj bez stresa” kako bi roditeljima pružile pomoć i podršku u ovo neizvjesno i stresno vrijeme.
Biti roditelj u današnje vrijeme je veliki izazov. Dugo radno vrijeme, razne dječje aktivnosti, kućanski poslovi i obiteljske obaveze ne ostavljaju roditeljima priliku za odmorom. Sve to dovodi do konstantnog stresa koji vrlo često negativno utječe na psiho-fizičko zdravlje roditelja i odnose u obitelji. Pandemija i potres još su dodatno potencirali taj stres.
Besplatna radionica u živo će se održati u utorak 26.10. od 18 do 19.30 sati na adresi Kukuljevićeva 15 u Zagrebu. Polaznike očekuju fini zalogajčići i poklončići.
Evo što će sve polaznici saznati na radionicama:
Kako bolje organizirati svoje obaveze i obiteljski život.
Kako bolje odrediti prioritete.
Kako naći vrijeme za sebe i kako ono pridonosi smanjenju stresa.
Koje su to moje potrebe kao roditelja i osobe, te kako ih mogu zadovoljiti.
Metode kontrole stresa i straha.
Kako umanjiti tjeskobu.
Koje su to dječje potrebe u vrijeme kriznih situacija i kako adekvatno na njih reagirati.
Kako pružiti djetetu adekvatnu pomoć i potporu u kriznim situacijama. Projekt je financijski podržao Središnji državni ured za demografiju i mlade. Projekt traje 6 mjeseci i u sklopu njega će se provoditi:

  • besplatne radionice na području grada Zagreba, Zagrebačke i Karlovačke županije
  • online radionice
  • te će biti snimljeni video klipovi s važnim porukama koje pomažu roditeljima u komunikaciji s djecom i konkretnim savjetima kako se nositi sa izazovima koje je donesla pandemija i potres.

Na facebook stranicama https://www.facebook.com/najsretnijabeba/ i https://www.facebook.com/abecedaroditeljstva će biti objavljen raspored radionica, te će tamo moći pronaći i videe.
Za sve prijave i informacije se mogu javiti na najsretnijabeba@gmail.com

Voditeljice besplatnih radionica:
Iva Brčić, mag.soc/phil.,The Happiest Baby edukatorica, trenerica u radu s asocijativnim kartama koja već godinama provodi razne edukacije na temu odgoja, nenasilne komunikacije, prevencije međuvršnjačkog nasilja. Surađuje s
fakultetima, te vrtićima i školama. Iva je i stručna suradnica Abecede roditeljstva.
Sanjica Ćaćić Hećimović je međunarodno certificirani trener Neurolingvističkog programiranja, family i Wingwave coach. Kroz polikliniku Ribnjak je kreirala udrugu Abeceda roditeljstva te okupila niz stručnjaka koji su na raspolaganju
roditeljima. Godinama održava radionice na razne teme vezane za komunikaciju.

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: