logo mamino sunce
Kategorija: ,
Vrijeme čitanja: 5 minuta

Mitovi o trudnoći

mitovi o trudnoći

Svaka od nas je tijekom trudnoće čula barem jedan savjet od kojeg je ostala u čudu, jer je zvučao nevjerojatno, intrigantno ili pak potpuno besmisleno. Neki od tih savjeta, ma koliko god dobronamjerni bili, zapravo su čisti mitovi, koji niti su dokazani niti su uopće dokazivi. Neki su smješni, neki simpatični a za neke zaista ne postoji opis. Dio njih donosimo u nastavku.

Veliki trbuh = velika beba: Svaki trudnički trbuh je jedinstven kao i trudnica koja ga nosi te kao beba koja u njemu raste. Veličina trbuha zapravo ovisi o trudnici, a ne o bebi. Ako je trudnica niža, beba nema jednako prostora za širenje kao kod punije žene čija je kralježnica duža. Stoga će kod nje trbuh vjerojatno ići prema naprijed i izgledati veće. Isto tako, trbuh može ovisiti i o kilaži trudnice. Važna je i količina plodne vode koja može varirati. Dnevno se stvara oko 300-1000ml plodne vode, a njena količina ovisi i o stadiju trudnoće. Plodna voda fetusu pruža sve što mu je potrebno: toplinu, udobnost i zaštitu. A vaš trbuh, bio on velik ili malen, ne može otkriti porođajnu težinu bebe. 

tapkanje za trdnice

Žgaravica = puno kose: Žgaravica je jedna od najčešćih tegoba u zapadnoj populaciji, javlja se u 20-40% ljudi i od nje češće pate muškarci nego žene. Glavni uzrok pojave žgaravice u trudnoći jest to što donji kružni mišić jednjaka, zadužen za sprječavanje vraćanja kiselina u jednjak, oslabi tijekom trudnoće i to uslijed visoke razine hormona progesterona i estrogena. Postoji i teorija da žgaravica može nastati kao reakcija na određenu hranu, a bez obzira na to koliko je to točno ili ne, činjenica je da se ona pojačava od hrane koja navodi želudac da stvara kiselinu, a od te kiseline ne nastaje bebina kosa. Zato, ako imate osjećaj žarenja, znači da možda trebate smanjiti unos kave, kiselog, gaziranog i začinjenog, a ne da će vam beba imati puno kose.

Uživat ćete svaki dan trudnoće: Trudnoća je blaženo stanje, ali definitivno se ne trebate osjećati loše ako u njoj ne uživate baš svaki tren. Nema ljepšeg osjećaja od toga da znamo da ćemo uskoro na svijet donijeti novo biće, ali jutarnje mučnine, umor, problemi s mjehurom ili zaboravljanjem, znaju nas navesti da se zapitamo ‘Pa dobro, zašto ja ne uživam?’. Ali to je retoričko pitanje na koje znaš odgovor, jer već u sljedećem trenu maziš trbuščić i znaš da zapravo uživaš. A ako nakon toga opet pomisliš ‘Pa hajde bebo više van’, nisi loša osoba. Za promjene raspoloženja odgovorni su i hormoni koji u trudnoći baš vole divljati i uvjeravam te da je to skroz u redu.

Trebaš jesti za dvoje: Iako nam se u trudnoći apetit ponekad toliko otvori da bi mogli pojesti i za četvero, postoje i dani kad nemamo apetita. Unos hranjivih tvari je jako bitan i zbog trudnice i zbog ploda, budući da on putem pupčane vrpce prima sve nutrijente potrebne za rast i razvoj, ali mu neće biti ništa ako danas nisi pojela ‘za dvoje’. Sve što je djetetu potrebno, dok je u trbuhu uzima iz rezervi majke. Zato bi buduća majka trebala jesti zdravo, a ne puno. No, naravno, ako ti je baš došla želja za nekom hranom, nećeš se ograničavati, jer kao što je i spomenuto – postoje dani kad nam se stvarno čini da možemo pojesti puuuno i stručnjaci kažu da je to jednako ok kao i ovo obrnuto.

Spavaj sad jer nećeš moći kasnije: San nije nešto što možemo spremiti ispod jastuka i čuvati za dane kad se beba rodi. Super je da spavaš ako možeš, jer ćeš imati više energije. Ali kad se beba rodi, njene besane noći nećeš moći prespavati zato što si malo sna pospremila za kasnije. Ono što je istina: u trudnoći možeš spavati koliko želiš, jer je bebica na sigurnom u tvom trbuhu. Možda te probudi naglim ritanjem iznutra, ali možeš se okrenuti i nastaviti spavati, što kad se beba rodi baš i neće biti slučaj. Tada će ritanje dolaziti izvana i obično će značiti ‘Mama digni me’. A onda narednih pola sata nema spavanja bez obzira na to jesi li ili nisi spavala u trudnoći.

Ako ideš na sunce beba će se pregrijati: Kao što je gore već spomenuto, beba se nalazi u plodnoj vodi. Ona štiti bebu od vanjskih utjecaja pa tako održava i stabilnu temperaturu koja je jako važna za normalan rast i razvoj fetusa. Boravkom na suncu nećete pregrijati bebicu u trbuhu, ali bi jako sunce trebali izbjegavati zbog sebe.

Mlijeko ti se na suncu može pokvariti: Ovaj mit spada u smješne mitove, ali s druge strane i nije toliko smiješan ako neka majka u njega povjeruje. Mlijeko se počinje stvarati u trudnoći, iako kod nekih žena krene tek nakon porođaja. Hormon odgovoran za proizvodnju mlijeka je prolaktin. Neposredno prije i nakon poroda, razina prolaktina je vrlo visoka (10 puta veća nego prije trudnoće). Ali grudi nisu tetrapak. I mlijeko se ne može pokvariti. Ni na suncu, ni na kiši, ni dok skačeš bungee jump.

Male grudi = nećeš imati mlijeka: Još jedan mit u koji nažalost dio žena povjeruje i pomire se s tim. Ali veličinu grudi određuje količina masnog tkiva, stoga ona nije povezana sa sposobnošću proizvodnje mlijeka niti dojenja. Male grudi imaju istu količinu mliječnih žlijezda kao i velike. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji čak 99% majki može dojiti svoju novorođenčad. Naravno, ukoliko ste u onih 1% ne morate se osjećati loše, samo znajte da to nije do veličine grudi i ukoliko vas unaprijed muči hoćete li moći dojiti s malim grudima, vrijeme je da prestanete brinuti. 

Po obliku trbuha vidi se spol djeteta: Po obliku trbuha može se vidjeti svašta, ali teško spol bebe. Iako ovo spada u simpatična predviđanja i šanse su zaista 50-50 da se pogodi, ne mora značiti da će trbuh biti niže ako nosite djevojčicu ili više ako nosite dječaka. Dakle, oblik trbuha ne otkriva spol djeteta i iako je to popularna teorija, nije dokazana nikakvim znanstvenim istraživanjima.

I zato drage buduće mame, uživajte u trudnoći ne zamarajući se previše suvišnim informacijama, jer sve će se ionako pokazati onda kad bebicu primite u ruke. Velika, mala, s puno kose ili ćelava, dojena ili ne, važno je samo da je volite najviše na svijetu!

Ivona Vranaričić

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: