Kategorija: ,
Vrijeme čitanja: 4 minute

Poroci u trudnoći

Poroci u trudnoći

Za alkohol, kavu i cigarete nema sigurne granice konzumacije. Među mnogim ljudima ustaljena je uzrečica: ”Ono si što jedeš.“ Naročito u trudnoći, okolina i prijatelji, kao i sama trudnica postaju osjetljiviji prema konzumaciji jela i pića. Informacije o prehrani u trudnoći nalaze se u raznim časopisima, na Internetu, radiju, televiziji itd., ali takve informacije mogu biti komplicirano izrečene, neprovjerene pa čak i krive!

Prehrana u trudnoći ipak se razlikuje od uobičajene. Većinu namirnica koje pojedete ujedno prosljeđujete svom nerođenom djetetu.

ALKOHOL

Alkohol uzrokuje poremećaj rasta i razvoja djeteta. U modernoj medicini alkohol je poznat kao faktor koji u trudnoći izaziva probleme u rastu i razvoju djeteta u maternici pa i dalje u životu. Od samog začetka alkohol djeluje toksično. Komplikacije koje se pojavljuju kod djeteta majki koje su u trudnoći konzumirale alkohol u većoj mjeri su mentalna retardacija, srčane greške, problemi sluha i vida, deformacije lica, trupa i udova, deformacije spolnog sustava. Fetalni Alkoholni Sindrom (FAS) je skup psihičkih i fizičkih oštećenja djeteta izloženog utjecaju alkohola za vrijeme trudnoće, no ne znači nužno da će svako dijete koje je bilo izloženo utjecaju alkohola razviti takvo stanje. FAS se očituje poremećajima u rastu i razvoju djeteta, poremećajem razvoja lica te oštećenjima živčanog sustava i intelektualnih sposobnosti.

Teškim oblikom trudničkog alkoholizma smatra se ispijanje 2 ili više alkoholnih pića dnevno. No ne postoji sigurna granica do koje je moguća konzumacija bez štetnih posljedica za dijete jer nije moguće predvidjeti kako i koliko alkohola djeluje na svaku pojedinu osobu. Na temelju dosad iznesenih činjenica alkohol bi u trudnoći trebalo izbjegavati.

PUŠENJE

Dim cigarete sadrži oko 3000 različitih spojeva te se zasad ne povezuje svaki pojedini sastojak sam za sebe s točno određenom komplikacijom trudnoće, ali se daleko češće pojavljuju poremećaji u održavanju trudnoće te rasta i razvoja djeteta onih trudnica koje su bile izložene duhanskom dimu. Porođajna težina novorođenčeta, čija je majka za vrijeme trudnoće pušila, oko 150-200 grama je manja od prosječne. Pušenjem se povećava učestalost prijevremenog poroda. Smrtnost novorođenčadi također je veća. Štetne tvari duhanskog dima smanjuju opskrbu fetusa kisikom te koče razvoj mnogih organa, naročito živčanog sustava. Kasnije u djetinjstvu se mogu pronaći poremećaji respiratornog sustava poput astme, alergija i učestalijih infekcija.

KAVA

Kavu trudnice piju jer se osjećaju umorno, no kava samo kratkotrajno stvara efekt „odmorenosti“, a dugoročno ovakva navika vodi k umoru i iscrpljenosti. Za kofein, ukoliko se konzumira u malim količinama (do 150-300 mg ili jedna do dvije šalice kave) se zna da neće uzrokovati probleme rasta i razvoja djeteta. Naime, u pojedinim objavljenim istraživanjima vidjelo se da je veći problem začeti dijete ako žena konzumira više od 300 mg kofeina dnevno, negoli da će poneka šalice kave oštetiti plod.

BRZA HRANA

Brza hrana obiluje solima i mastima štetnim za majčin i djetetov organizam. To su zasićene masne kiseline te u takvim mastima nisu otopljeni vitamini koji su nužni za mnoge procese u tijelu. Za razvoj mozga fetus treba one masne kiseline koje će moći iskoristiti. Nezasićene masne kiseline su više iskoristive, a njima obiluje plava riba koja se preporučuje i zbog visokog sadržaja nužno potrebnih bjelančevina.

Ukoliko trudnoća nije opterećena nekim bolestima poput visokog tlaka ili šećerne bolesti, poneki zalogaj brze hrane neće smetati sve dok je u malim količinama.

ŠEĆER

Šećer na kraju! Ukoliko trudnica ne boluje od šećerne bolesti ili nekih drugih metaboličkih poremećaja, poneki slatkiš neće ugroziti njezinu trudnoću. Problem sa slatkišima jest da su to također kalorije te ih treba ubrojiti u cjelokupni dnevni unos. Kako pretjeran unos kalorija nije poželjan, slatkiše se može zamijeniti drugim šećerima poput voća ili povrća. Umjetna sladila također treba izbjegavati.

Poroke poput alkohola, cigareta i veće količine kave svakako treba izbjegavati u trudnoći jer iste količine tih tvari neće djelovati jednako na sve, a na koga će i u kolikoj mjeri djelovati može se samo nagađati. Jedno je sigurno: alkohol i cigarete, a u većim količinama i kava, djeluju loše na trudnoću i na vaše nerođeno dijete.

prof.dr.sc. Marina Ivanišević
Josip Juras, student

Poroci u trudnoći

Poroci u trudnoći

Poroci u trudnoći

 

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: