logo mamino sunce
Kategorija: ,
Vrijeme čitanja: 1 minuta

Kontrole i pregledi u trudnoći


Tijekom trećeg tromjesečja trudnoće trudnicama se češće kontrolira krvni tlak, urin na bjelančevine te prati stanje djeteta – kardiotokografija.
Za vrijeme svakog posjeta vašem ginekologu učinit će vam se sljedeće:

  • Pregled urina na bjelančevine. Pozitivan nalaz će ukazati na pojavu preeklampsije ili infekcije mokraće. Liječnik će učiniti dodatnu labaratorijsku obradu i reći će vam kako se dalje trebate ponašati.
  • Pregled urina na glukozu. Pozitivni nalaz na glukozu (šećer) mogao bi biti znak da bolujete od gestacijskog dijabetesa (šećerne bolesti u trudnoći), što treba svakako razjasniti drugim testom –  opterećenjem glukoze (oGTT)
  • Izmjeriti krvni tlak. Vrijednost veća od 140/90 mm Hg predstavlja opasnost za vas i vaše dijete.
  • Učiniti krvnu sliku. Vrijednost vašeg hemoglobina ne bi smjela biti ispod 100g/L, a hematokrita ispod 36. Ukoliko su te vrijednosti niže trebate povećati dozu preparata željeza.
  • Pratiti stanje djeteta kardiotokografijom je od izuzetne važnosti i u zdravoj trudnoći.
    Kardiotokografija počinje u 38. tjednu, pa nadalje. Kardiotokografija se može dokazati ugroženost djeteta, pa je u takvim situacijama potrebno porod hitno dovršiti.
  • UZV pregled će utvrditi veličinu, položaj i stav vašeg djeteta, te sijelo posteljice. Aminocenteza se može učiniti i u trećem tromjesečju da bi se dokazala zrelost djeteta, odnosno točna dob trudnoće.

prof. dr. sc. Josip Djelmiš
prof. dr. sc. Marina Ivanišević
Danko Bljajić, dr. med.

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: