logo mamino sunce
Kategorija: ,
Vrijeme čitanja: 2 minute

Trudnoća i oralno zdravlje

Trudnoća i oralno zdravlje

Među najčešće bolesti današnjeg čovjeka spadaju zubni karijes i gingivitis. Nastanak ovih bolesti poznat je i povezuje se s bakterijama koje se nalaze u zubnim naslagama kod osoba koje ne održavaju oralnu higijenu. Međutim, uzimanje nekih lijekova, dijabetes, loša prehrana i pušenje, mogu izmijeniti reakciju na bakterije usne šupljine i na taj način povećati rizik za nastanak oralnih bolesti.

Rizik obolijevanja od gingivitisa u trudnoći znatno je povećan. Uvriježeni termin trudnički gingivitis ne odgovara uzroku jer kod zdrave trudnice s dobrom oralnom higijenom ne dolazi do upale zubog mesa. Tada govorimo o gingivitisu u trudnoći. U slučaju da žena ima neliječeni gingivitis prije nego je zatrudnjela, on će se tijekom trudnoće pogoršati. Zbog krvarenja zubnog mesa, a i čestih mučnina, trudnice znatno skraćuju vrijeme i intenzitet pranja zuba što dalje dovodi do pogoršanja vrlo neugodnih simptoma kao što su bol i osjetljivost zubnog mesa, krvarenja i lokaliziranog otoka. U toj fazi trudnoće buduće majke često se tuže i na osjetljivost pri pranju zuba. Ukoliko je prisutna uznapredovala parodontna bolest i nije liječena prije trudnoće ili postoji neupalno povlaćenje zubnog mesa koje je danas upravo zbog pretjeranog i nepravilne tehnike četkanja često prisutno, pojavit će se osjetljivost ogoljelih zubnih vratova. U oba slučaja moguće ih je ukloniti nakon porođaja, a tijekom trudnoće potražiti pomoć svog doktora.

Kod parodontitisa osim gingive upalnim procesom nije zahvaćena samo gingiva nego i sve strukture koje učvršćuju zub u čeljusti. Neliječen parodontitis dovodi do pomičnosti i gubitka zuba. Posljednjih se godina raspravlja o povezanosti upale gingive i parodontitisa s komplikacijama u trudnoći. Istraživanja su pokazala da parodontne bolesti kod trudnica mogu biti povezane s prijevremenim porođajom i manjom porođajnom težinom djeteta. Parodontna bolest treba obavezno biti sanirana te redovito kontrolirana u trudnoći.

Imajući u vidu u kojoj mjeri oralno zdravlje utječe na zdravlje buduće majke i zdravlje tek rođenog djeteta jasno je da ta briga započinje i prije njegova rođenja.

Možemo zaključiti da svaka trudnica neće bolovati od gingivitisa. Loša oralna higijena i neliječena parodontna bolest faktori su su za pojavu komlikacija u trudnoći.

Ostaje nam preporučiti da žene koje planiraju trudnoću ili su već trudne posjete svog stomatologa i detaljno se informiraju o mogućnostima zaustavljanja parodontne bolesti i po mogućnosti izliječenja prije, ali i profesionalnog tretmana tijekom trudnoće, kao i nastavka nakon porođaja. Na taj način imat će lijepe i zdrave zube, lijep osmjeh i s veseljem i bez straha ići u sljedeće isčekivanje zdrave bebe.

Srećko Srdjak, dr.med.dent., specijalist parodontologije
Stomatološka poliklinika Arena

Trudnoća i oralno zdravlje

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: