logo mamino sunce
Kategorija: ,
Vrijeme čitanja: 3 minute

Ektopična trudnoća

ektopična trudnoća

Što je ektopična trudnoća?

Implantacija razvijajućeg ploda i posteljice normalno se dešava u sluznici maternice, decidui, negdje u području maternične šupljine. U koliko se blastocista ugnjezdi bilo gdje drugdje nastaje ektopična ili “izvanmaternična” trudnoća. S obzirom da je trudnoća ektopično implantirana i onda kada je smještena u cervikalnom kanalu, koji je dio maternice, ektopična trudnoća nije uvijek izvanmaternična.

Kolika je učestalost ektopičnih trudnoća?

Drži se da se ektopično smješta oko 2% trudnoća.

Zašto je opasna ektopična trudnoća?

Svaka ektopična trudnoća je opasna po život zbog ozbiljnih komplikacija koje ovakova situacija donosi. Računa se da je oko 6% smrti žena u vezi s trudnoćom u svijetu povezano s postojanjem ektopične trudnoće. Svakoj ženi koja pokazuje znakove postojanja moguće ektopične trudnoće valja pristupiti s punom pažnjom. Rizik umiranja kod ektopične trudnoće veći je od rizika umiranja u trudnoći koja je normalno smještena i završava rođenjem živog djeteta i veći je od umiranja kao posljedice namjernog prekida trudnoće. Na sreću, zahvaljujući  mogućnostima kojima ju je moguće dijagnosticirati rano i tehnikama modernog liječenja, u razvijenom svijetu, smrti od ektopičnih trudnoća danas su ipak izuzetak.

Da bi se trudnoća normalno razvila potreban je prostor i “podloga”, decidua, koja je hrani i štiti. Kod ektopične trudnoće decidua ili nije normalno razvijena ili je uopće nema pa se implantacija događa u tkivu nepripremljenom na trudnoću, u prostoru koji se ne može prilagoditi trudnoći. Trudnoća najčešće vrlo brzo propada. Prije li kasnije vrlo invazivno korijalno tkivo uraste u veće ili manje krvne žile i javlja se krvarenje oko obično već mrtvog ploda i tada takovu situaciju zovemo “tubarni pobačaj”. Ukoliko se ektopična trudnoća razvija u najužem dijelu jajovoda, istmusu, u kojem su vrlo blizu korijalnom tkivu velike krvne žile, s prodorom u njih obično uslijedi obilno krvarenje u trbuh. Tada to zovemo prsnućem gravidnog jajovoda, a krvarenje može biti izuzetno obilno i brzo dovesti do cirkulacijskog sloma i smrti. Slične kliničke slike obilnih krvarenja uzrokuju i druge, puno rjeđe  lokacije ektopične trudnoće.

Koje su posljedice ektopične trudnoće?

Svaka ektopična trudnoća smanjuje izglede za kasnije normalno zanašanje i rađanje.

Gdje je najčešće smještena?

Premda  ektopična trudnoća može biti smještena bilo gdje u trbušnoj šupljini, ili unutar vrata maternice, daleko najčešće je smještena u najširem djelu jajovoda; u ampuli. Takvih je 95% ektopičnih trudnoća.

Koji su rizični činitelji?

Rizični činitelji su razni i nerijetko nepoznati. Poznato je da se ektopična trudnoća često javlja ponovno u žena koje su je već ranije preboljele (rizik za iduću ektopičnu trudnoću nakon preboljene je oko 10%), povezana je s upalnim bolestima u zdjelici i operacijama u području jajovoda i maternice, s metodama potpomognute oplodnje, preboljelom upalom slijepog crijeva i s endometriozom. Nakon obavljenih postupaka izvantjelesne oplodnje može se dogoditi istodobna normalna trudnoća u maternici i ektopična u jajovodu; tada je zovemo heterotopičnom trudnoćom.

Koji su simptomi?

Simptomi su obično blagi I nastupaju postepeno, ali ovise o lokaciji ektopične trudnoće.

Uz tubarni pobačaj, nakon što je menstruacija izostala nekoliko tjedana, obično 6-7, javlja se sukrvica iz rodnice, povremeno jača, povremeno slabija. Bol može postojati, obično s jedne strane, mukla je I često slabo izražena.

Uz rupturu gravidnog jajovoda, klinička slika je drukčija. Obično je prvi znak oštra probadajuća bol u trbuhu, nakon koje ubrzo slijedi pad krvnog tlaka i klinički znakovi krvarenja u trbuh. Ovo je sada situacija najveće moguće hitnosti.

Dijagnozu postavlja ginekolog nakon pregleda veličine maternice, UZV-a i ako je potrebno određivanja hormona HCG-a. Vrlo važan je podatak o točnom prvom danu posljednje menstruacije, koji daje preciznu amenoreju. Veličina maternice obično je manja od one koja bi trebala postojati uz datu amenoreju, uz istodobno nepostojanje vidljive trudnoće prilikom UZV-pregleda u maternici.

Liječenje:

Najčešće se radi operacija. Posljednjih godina pristup je poštedan – laparoskopijom. U nekim slučajevima ektopičnu trudnoću, ukoliko je početna i nije praćena ozbiljnim krvarenjem u trbuh, moguće je izliječiti konzervativno davanjem lijeka koji uništava korijalno tkivo.

Prof. dr. sc. Snježana Škrablin
Spec. ginekologije i opstetricije
Subspec. fetalne medicine i opstetricije
Subspec. humane reprodukcije

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: