logo mamino sunce
Kategorija: ,
Vrijeme čitanja: 5 minuta

Najčešća pitanja u trudnoći

Trudnoća se naziva drugo stanje zbog promjena kako na fizičkom, tako i na psihičkom aspektu, stoga nije neobično da se tijekom nje javljaju različita pitanja. U tekstu koji slijedi donosimo vam odgovore na najčešća pitanja o trudnoći. 

Najčešća pitanja u trudnoći

1. Postoji li potreba za posebnim režimom prehrane?

Prehrana u trudnoći mora biti raznovrsna i zdrava, a količina konzumirane hrane umjerena. Posebne dijete za mršavljenje nikako nisu preporučljive jer mogu imati negativne posljedice na razvoj ploda. Uravnotežena prehrana u trudnoći sastoji se od adekvatnog unosa proteina, ugljikohidrata, zdravih masnoća, složenih ugljikohidrata, vlakana, vitamina i minerala. Uputno je povećati unos voća i povrća (preporuka je konzumirati pet porcija voća i povrća dnevno), nemasnog mesa, integralnih žitarica, mahunarki, jaja te orašastih plodova. Konzumacija ribe treba biti umjerena, a riblje meso koje se konzumira mora biti provjerenog porijekla. 

2. Kako vježba utječe na trudnoću?

Umjerena tjelesna aktivnost preporučuje se svim trudnicama koje nemaju rizičnu trudnoću. Ovdje ubrajamo šetnju, pilates, plivanje i jogu. Postoje specijalizirani centri koji provode programe vježbanja prilagođene trudnicama. Potrebno je izbjegavati tešku fizičku aktivnost i nagle pokrete, skakanje te kontaktne sportove (poput boksa) tijekom kojih postoji rizik za ozljedu djeteta. 

3. Utječu li spolni odnosi na ishod trudnoće?

Sigurno je prakticirati spolne odnose tijekom niskorizične trudnoće te oni ne mogu izazvati spontani pobačaj, no u slučaju rizičnih trudnoća liječnik može savjetovati apstinenciju od spolnih odnosa.

4. Smije li trudnica putovati?

Zdravim trudnicama s niskorizičnom trudnoćom dopušteno je putovati, no ne preporučuje se putovanje avionom nakon 36. tjedna trudnoće. Također, potrebno je izbjegavati egzotična područja u kojima postoji opasnost od infekcija (npr. malarije ili zika virusa) koje bi mogle ugroziti trudnoću.

5. Smije li trudnica piti kavu i čajeve?

Veće količine kofeina mogu dovesti do zastoja u rastu djeteta i niske porođajne mase te se trudnicama preporučuje smanjiti količinu kave i čajeva koji sadrže kofein, odnosno, izbjegavati njihovu svakodnevnu konzumaciju. Čajevi koji ne sadrže kofein poput kamilice i mente mogu olakšati mučninu ili nesanicu koje se javljaju u trudnoći.

6. Smije li trudnica konzumirati alkohol?

Konzumacija alkohola zabranjena je u trudnoći jer je povezana s komplikacijama i poremećajima u razvoju ploda.

7. Smije li trudnica pušiti?

Dim cigareta može dovesti do različitih komplikacija u trudnoći stoga je potrebno u potpunosti izbjegavati aktivno i pasivno pušenje u trudnoći.

8. Smiju li trudnice piti lijekove?

Neki lijekovi nemaju utjecaj na trudnoću, dok drugi mogu ozbiljno naštetiti plodu ili čak dovesti do spontanog pobačaja. Prije upotrebe lijekova potrebno je konzultirati se s ginekologom koji će ocijeniti opravdanost i rizike korištenja pojedinog lijeka.

9. Trebaju li trudnice koristiti dodatke prehrani?

Vaš ginekolog preporučit će uzimanje folne kiseline koja sprječava poremećaje u razvoju živčanog sustava, a ukoliko postoji potreba i druge vitamine ili minerale poput B kompleksa, vitamina C, željeza ili magnezija. Važno je napomenuti da dodaci prehrani nisu zamjena za uravnoteženu i zdravu prehranu.

Najčešća pitanja u trudnoći

10. Smijem  li se kupati u bazenu?

Kupanje u bazenu je dozvoljeno, no nije ga uputno često prakticirati. Naime, klorirana voda može biti štetna za trudnoću u određenim slučajevima. Također, voda u kojoj se kupa mnogo ljudi potencijalan je izvor infekcija. Ukoliko se kupate u bazenu važno je da kupanje bude kratko te je uputno otuširati se i presvući kupaći kostim odmah po izlasku iz bazena.

11. Mogu li ići u solarij?

Visoka temperatura i direktno UV zračenje u solariju mogu naštetiti plodu te ga nije preporučljivo koristiti u trudnoći.

12. Smijem li ići u saunu?

Odlazak u saunu tijekom trudnoće nosi rizik od dehidracije i pregrijavanja te se nikako ne preporučuje trudnicama.

13. Koje kreme za njegu kože se preporučuju trudnicama?

Kozmetika koja se koristi u trudnoći trebala bi biti što prirodnija i s organskim sastojcima. Potrebno je izbjegavati kreme koje sadrže retinol, paraben, umjetna bojila i mirise te ostale štetne sastojke

14. Mogu li bojati kosu?

Bojanje kose nije zabranjeno, ali je uputno izbjegavati ga, pogotovo tijekom prvog tromjesečja jer je tada plod najosjetljiviji na različite kemikalije. Ukoliko bojate kosu tijekom trudnoće, svakako preporučuje se korištenje boja bez amonijaka.

15. Može li rekreativno korištenje opijata utjecati na trudnoću?

Da, korištenje droge opijata može imati ozbiljne posljedice poput teških malformacija ploda i strogo je zabranjeno u trudnoći.

 16. Trebaju li trudnice izbjegavati neke prehrambene namirnice?

Potrebno je izbjegavati konzumaciju nepasteriziranog mlijeka i sireva, sirove ribe, mesa, jaja i morskih plodova te hranu iz lanaca brze prehrane. 

17. Mogu li trudnice ići na manikuru i pedikuru?

Ukoliku su higijenski uvjeti zadovoljavajući, manikura i pedikura neće imati negativnog utjecaja na trudnoću.

18. Smijem li spavati na leđima?

Ležanje na leđima tijekom drugog i trećeg tromjesečja može uzrokovati pritisak maternice koja raste na velike krvne žile trudnice i time ugroziti opskrbu krvlju majčinih organa te ploda, stoga se u tom razdoblju preporučuje spavanje na boku.

19. Kako zaustaviti glavobolju u trudnoći?

Pokušajte izbjeći upotrebu analgetika. Glavobolju možete olakšati masažom sljepoočnica, oblozima i odmorom.

20. Smije li trudnica imati kućne ljubimce?

Dozvoljeno je imati kućne ljubimce tijekom trudnoće, no potrebno je izbjegavati doticaj s izmetom kućnih ljubimaca i oprati ruke nakon igre sa životinjama.

21. Mogu li nositi štikle u trudnoći?

Nošenje cipela s visokom potpeticom nema negativnih utjecaja na plod, no tijekom kasnijih stadija trudnoće predstavlja opterećenje za kralježnicu te se preporučuje udobnija obuća.

22. Koja krema za sunčanje se preporučuje trudnicama?

Trudnicama se preporučuje korištenje krema s UV zaštitom koje ne sadrže agresivne kemikalije, već prirodne sastojke poput cinkovog ili titanijevog oksida. Kreme za sunčanje potrebno je koristiti u svim stadijima života, pa tako i u trudnoći, jer sprječavaju nastanak opeklina od sunca i melanoma.

23. Smiju li trudnice nositi teški teret?

Potrebno je izbjegavati nošenje teških predmeta tijekom trudnoće, pogotovo u trećem tromjesečju.

24. Kako spriječiti strije?

Sprečavanju nastanka strija pridonose konzumacija dovoljne količine vode i korištenje hidratantnih krema i ulja za tijelo koja sadrže vitamin E.

22. Mogu li trudnice ići na rendgen?

Preporučuje se izbjegavati pretrage koje zrače (CT i rendgen), pogotovo tijekom prvog tromjesečja, no ukoliko liječnik procijeni da su one nužne moguće ih je provesti uz zaštitu ploda posebnom pregačom od olova koja apsorbira ionizirajuće zračenje.

Zaključno, trudnoća nije bolest već stanje u kojem žene uz balans i umjerenost doista uživaju. 

Dr. Tihana Mazalin

Poliklinika Mazalin, Ivana Trnskog 17, Zagreb
01/2442 133, 098 517230
info@poliklinika-mazalin.hr
www.poliklinika-mazalin.hr
www.facebook.com/Poliklinika-Mazalin-176112842434347
www.instagram.com/poliklinika_mazalin/

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: