Kategorija:
Vrijeme čitanja: 3 minute

Mastitis i Ragade

Mastitis i Ragade

Mastitis je upala dojke koja nastaje ulaskom infekcije kroz mliječne kanaliće od površine kože prema unutrašnjosti dojke, kroz ragade na bradavici, uz oslabljen organizam majke ili iscrpljenosti i kao posljedica začepljenih mliječnih kanalića. Mastitis i Ragade

Ragade (ispucale bradavice) su relativno čest put ulaska infekcije, a nastaju ponajprije nepravilnim dojenjem uz uvučene ili jako plosnate bradavice. Majka bi trebala prstima obuhvatiti svoje bradavice i polako stisnuti te ukoliko se bradavice ne ispupče van, nego se uvuku, radi se o uvučenim ili plosnatim bradavicama.

Mastitis

Mastitis se pojavljuje naglo, obično dva-tri tjedna nakon poroda, najčešće počinje jednostrano, ali može zahvatiti i obje dojke. Majka će prepoznati mastitis po tome što se njezino opće stanje mijenja, u smislu porasta temperature iznad 38.4 °C sa zimicom i tresavicom te povećanim umorom, slabošću i nedostatkom teka, a dojka će biti povećana, crvena, vruća. Koža nad upaljenim tkivom može biti napeta, glatka i sjajna.

Prije svega treba razlikovati mastitis od prepunjenosti dojki, što je katkad teško jer se simptomi dijelom preklapaju. Mastitis je upala dojke koja zahtjeva liječničku intervenciju, a prepunjenost dojki javlja se neposredno poslije poroda prije potpune uspostave laktacije, često obostrano. Kod prepunjenosti dojki opće stanje majke nije poremećeno, a ni tjelesna temperatura nije viša od 38.4°C. Prepunjenost dojki liječi se učenjem dojenja, redovitim izdajanjem, primjenom toplih obloga i masiranjem dojki prije podoja. Takvim općim mjerama potiče se uspostava laktacije i sprječava zastoj mlijeka u mliječnim kanalićima. Zastoj mlijeka u kanalićima pogodan je medij za naseljavanje bakterija i ako se pravovremeno ne prepozna nastaje infekcija – mastitis.

Ragade

Ragade se mogu spriječiti nošenjem tzv. „oblikovača“ u zadnjem tromjesečju. Ukoliko se do poroda takav način ne pokaže dobrim može se dojiti preko šeširića. Terapija ispucalih bradavica podrazumijeva kortizonske kreme nakon svakog podoja, obično ne duže od dva dana. Ukoliko imate ispucale bradavice savjetujte se sa svojim liječnikom ili patronažnom sestrom.

Svaka majka koja doji zna koliko su osjetljive njene bradavice te bi u skladu s tim trebala i postupati prilikom provođenja higijene. Naime, danas je napušteno mišljenje o pranju sapunima, već se preporuča samo pranje mlakom vodom i sušenje na zraku ili nježno brisanje pamučnim ručnikom opranim na 95 °C.

Današnja terapija mastitisa podrazumijeva antibiotike. Majka, zbog svog oslabljenog organizma, mora strogo mirovati, jer u protivnom mastitis može napredovati, uzrokovati apscese (nakupine gnoja) koje treba kirurški obraditi.

Što se dojenja i mastitisa tiče, u svakom slučaju treba redovito izdajati, a sve je više preporuka da se može dojiti i na bolesnoj strani pod uvjetom da se dojenje započne na zdravoj, a dovrši na bolesnoj strani te da majka prije dojenja prstima masira dojke prema bradavici kako bi mlijeko poteklo. Ako to ne pomaže, postoje lijekovi koji bi mogli osigurati bolji izlazak mlijeka. Može se dojiti i samo na zdravoj strani, no bolesnu dojku treba i dalje izdajati, a mlijeko baciti. Mastitis i Ragade

Mastitis i Ragade

Ragade:

  • Ispucale bradavice
  • Pravilna tehnika dojenja
  • Nježna higijena
  • Kortizonska krema prije podoja

Mastitis:

  • Izdajanje /dojenje uz prethodnu masažu ili terapiju lijekovima
  • Hladni oblozi
  • Antibiotici
  • Mirovanje

 

prof. dr. sc. Marina Ivanišević

Josip Juras, student

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: