Kategorija:

Što utječe na dojenje?

Što utječe na dojenje?

što utječe na dojenje

Kako prehrana, lijekovi i stil života utječu na dojenje?

Mnoge su dojilje u brizi treba li promijeniti prehranu za vrijeme dojenja i na koji način. Što se smije jesti, a što se ne preporučuje? Što bi moglo smetati djetetu? Smiju li se uzimati lijekovi za vrijeme dojenja? To su samo neka od češćih pitanja koja majke postavljaju liječniku. Pokušat ćemo se u tekstu osvrnuti na neka od njih.

Prehrana

Katkad možete primijetiti da vaše dojenče reagira na neku vrstu namirnice te odbija mlijeko. Tada je najbolje izostaviti neko vrijeme iz prehrane hranu na koju sumnjate da nije odgovarala djetetu, bilo zbog toga što mijenja miris mlijeka pa ga dijete zbog toga odbija, bilo da utječe na okus pa mu se ne sviđa. Nakon nekog vremena, prije konačnog izostavljanja iz prehrane, možete ponovno ispitati sumnjivu namirnicu te je izostaviti iz prehrane ako ste se uvjerili da ne odgovara vašem dojenčetu.

Teško je izdvojiti određene namirnice i proglasiti ih „najčešćim krivcima“ za „nesviđanje“ jer, iako jako maleni, mališani već imaju razvijen vlastiti stav koji ćete vrlo brzo u mnogočemu primijetiti.

Najčešće, ipak reagiraju na jako začinjenu hranu. Vrlo rijetko pojedine namirnice koje majka uzima mogu prouzročiti nadutost i grčeve kod djeteta: grah, češnjak, kelj, kruške, marelice i čokolada. No, ukoliko je prehrana raznolika i navedene namirnice zastupljene u manjim količinama nema razloga izostavljati ih iz prehrane.

Spriječite prebrzi gubitak tjelesne težine i iscrpljenost organizma

Dojenje je jako iscrpljujuće za majčin organizam i zahtijeva dodatni unos energije. Da bi se spriječio prebrzi gubitak tjelesne težine, žena koja doji trebala bi jesti 1/4 kalorija više nego što jede zdrava odrasla žena koja nije trudna.

Dodatna potreba postoji za bjelančevinama, kalcijem i svim vitaminima. Mlijeko je dobar izvor kalcija, vitamina i minerala. Velik broj odraslih ne pije svježe mlijeko zbog nepodnošenja mliječnog šećera – laktoze koje nastaje zbog spontanog nestajanja enzima za njegovu razgradnju. Ukoliko ste i vi među njima, ne brinite. Fermentirani mliječni poizvodi – jogurt, kiselo mlijeko, svježi sir i kiselo vrhnje su jednakovrijedna prehrambena zamjena za svježe mlijeko.

I vegetarijanska prehrana može zadovoljiti potrebe organizma za vrijeme dojenja ako uključuje dovoljno mlijeka i mliječnih proizvoda, jaja, raznovrsne žitarice, svježe voće i povrće.

Za dojilje koje su u trudnoći dobile nešto više kilograma, vrijeme dojenja je povoljno razdoblje za vraćanje na tjelesnu težinu koju su imale prije trudnoće. Raznolika prehrana i lagana tjelovježba u razdoblju dojenja pomoći će organizmu utrošiti nakupljene kalorije te u isto vrijeme pružiti vašem dojenčetu najzdraviju prehranu.

Unos tekućine, lijekovi i stil života

Tekućina

Potrebe za tekućinom su nešto veće nego izvan razdoblja dojenja. Većina dojilja ima pojačan osjećaj žeđi te je po njemu najbolje regulirati unos tekućine. Iako vlada uvjerenje da mlijeko, pivo i čaj pojačavaju produkciju mlijeka, to nije medicinski potvrđeno.

Alkohol

Alkohol se općenito ne preporučuje ni za vrijeme trudnoće ni u razdoblju dojenja, ali pola čaše vina (cca 1,5 dcl) prigodno, uz jedan obrok dnevno, ne bi trebalo smetati dojenčetu. Pri tome, naravno, treba biti oprezan ukoliko dojilja uzima i nekakve lijekove. Uz brojne lijekove strogo je zabranjeno konzumiranje i manjih količina alkohola, zbog različitih interakcija te utjecaja na metabolizam lijeka i njegovo izlučivanje.

Lijekovi

Kod potrebe za bilo kakvim lijekovima, u trudnoći pa tako i za vrijeme dojenja, treba se najprije savjetovati sa svojim liječnikom obiteljske medicine, pedijatrom ili ginekologom.

Kava

Oprez i ljubiteljima kave! Iako kofein prelazi u majčino mlijeko, majke koje doje smiju si priuštiti jednu do tri šalice kave dnevno. Više razine kofeina mogu uzrokovati nemir novorođenčeta, iritabilnost, odbijanje hrane te teško usnivanje. Učinak kofeina na dojenče je tim jači jer se kofein kod male djece sporije izlučuje iz organizma.

Pušenje

Pušenje je apsoluno nedopustivo! Sva djeca trebaju zdrav okoliš neovisno o tome kako se hrane, ali je bitno naglasiti da je pušenje u razdoblju dojenja posebno opasno jer se nikotin izlučuje u majčino mlijeko i tako prenosi dojenčetu. Osim stvaranja nikotinske ovisnosti, pušenje u blizini novorođenčeta povećava rizik nastanka iznenadne smrti novorođenčeta tzv. smrti u kolijevci. Inzistirajte da pušači iz vašeg kućanstva ne puše u prostorijama gdje dijete boravi.

prof.dr.sc. Josip Đelmiš
Nikica Ljubas, dr.med.

što utječe na dojenje

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: