Kategorija: ,
Vrijeme čitanja: 3 minute

Komplikacije u trudnoći

komplikacije u trudnoći

U ranoj trudnoći povišene razine hormona, čija je uloga održati i zaštiti trudnoću, mogu stvarati određene poteškoće majci. Hormoni mogu uzrokovati mučnine i povraćanje u ranoj trudnoći. Najčešće su jutarnje mučnine, ali nerijetko se mučnine pojavljuju i u drugo doba dana. Simptomi obično postupno nestaju te nije potrebno uzimati nikakve lijekove. Učestali nagon na mokrenje, jak umor i pospanost mogu se također javiti u ranoj trudnoći. Sve je to odraz nagle promjene hormonske ravnoteže.

Oskudna sukrvica može se pojaviti u vrijeme očekivane menstruacije. U dan kada ženi izostane menstruacije, ako je došlo do oplodnje, zametak se nalazi u materištu i započinje svoju implantaciju tj. usađivanje u materničnu sluznicu što može izazvati oskudnu sukrvicu.

tapkanje za trdnice

Intenzivnije mučnine te učestalije povraćanje mogu ozbiljno poremetiti biokemijsku ravnotežu u organizmu. Ukoliko se takvo stanje pojavi, obratite se svom ginekologu ili nadležnom liječniku obiteljske medicine. Nemojte uzimati nikakve lijekove u trudnoći „na svoju ruku“.

Trudnice često spominju lagane bolove u zdjelici na početku trudnoće. Takvi bolovi ne moraju značiti razvoj komplikacija, no ukoliko su jači i dugotrajniji ili se s njima pojavi sukrvav iscjedak, javite se svom ginekologu.

komplikacije u trudnoći

U vrijeme trudnoće nastaju i znatne promjene u građi i funkciji mokraćnog sustava. Hormoni su odgovorni za promjene u ranoj trudnoći, a potkraj trudnoće pritiskom maternice na mokraćni sustav nastaju povoljni uvjeti za ulazak bakterija u mokraćni mjehur pa su trudnice podložnije infekcijama mokraćnog sustava. Prisutnost bakterija u mjehuru ne mora uvijek stvarati simptome, ali se uvijek mora liječiti. Infekcije mokraćnog mjehura mogu dovesti do infekcije intraamnijskog prostora i pojave prijevremenog poroda.

Potkraj trudnoće mogu se razviti komplikacije čije simptome treba poznavati da biste se mogli pravovremeno javiti svom liječniku koji će ordinirati terapiju ili vas uputiti u bolnicu.

Porast krvnog tlaka može biti praćen simptomima kao što su glavobolja, bljeskanje pred očima, zujanje u ušima, vrtoglavica. Navedeni simptomi odraz su visokih vrijednosti krvnog tlaka. No, povišen krvni tlak može ići i bez ikakvih simptoma pa treba s vremena na vrijeme kontrolirati vrijednosti krvnog tlaka. Zato će vam pri svakom pregledu medicinska sestra ili vaš ginekolog izmjeriti krvni tlak.

Prijeteći prijevremeni porod javlja se najčešće sa simptomima kontrakcije, prijevremenog prsnuća vodenjaka ili krvarenjem. Bilo koji od ovih simptoma znak je da se uputite ginekologu koji će procijeniti o čemu se radi te po potrebi intervenirati. U posljednja četiri tjedna trudnoće aktivnost mišića maternice postaje sve jača i sve više koordinirana. To se može zamijetiti kao tzv. „lažni ili prethodni trudovi“. Oni su rijetki, slabi i kratkotrajni.

Oko 24h prije početka pravih trudova javljaju se tzv „pripremni“ trudovi koji postaju sve jači i sve češći. Rodilja tada može zamijetiti da se plod umirio, odnosno da se smanjio broj pokreta koje majka osjeća i to je normalna pojava pred porod. Kada se trudovi, kod prvorotke, počnu javljati periodički po dva u 10 minuta tada smatramo da su nastupili pravi trudovi i tada biste se trebali uputiti u rodilište. Rodiljama koje ne rađaju prvi put savjetuje se da se upute u rodilište čim trudovi poprime određeni ustaljeni ritam, jer kod njih porod traje kraće i sve opisane pojave zbivaju se brže.

Potraj trudnoće često se vidi i prepunjenost vena na donjim udovima. Kod nekih žena razvijaju se i varikoziteti površinskih vena, a kao jedna od komplikacija je razvoj površinskih tromboza vena. Nošenje elastičnih čarapa te stavljanje nogu u povišeni položaj može biti od koristi.

U drugoj polovici trudnoće, najčešće iza dvadesetog tjedna, često se razvija intolerancija glukoze koja prolazi bez simptoma, ali može znatno remetiti rast djeteta. Zato je potrebno kontrolirati šećer u trudnoći. Takva su djeca zamjetno teža, sklonija komplikacijama poslije poroda. Kontrolu bi trebalo napraviti i prije dvadesetog tjedna trudnoće ako netko u vašoj obitelji boluje od šećerne bolesti, ako ste vi u prethodnoj trudnoći imali povišen šećer ili ste rodili veliko dijete.

prof. dr. sc. Marina Ivanišević
med. Nikica Ljubas

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: