logo mamino sunce
Kategorija: ,

Raditi ili ne tijekom trudnoće?

Trudnoća, porođaj i sam čin porođaja fizički su izuzetno zahtjevni za žensko tijelo te upravo ulaganje u tijelo prije zanošenja i tijekom trudnoće bitno doprinosi cjelovitom zdravlju trudnice i njezina djeteta. Rođenje, čin porođaja i tijek trudnoće predstavljaju razdoblje direktne preslike stanja našeg tijela, ono što smo u njega uložili povratno nam vraća. Čudesno razdoblje trudnoće vrijeme je kada bi svaki tjelesni napor trebao biti u skladu s tijelom trudnice i njezinim djetetom uz sveobuhvatnu potporu okoline, upravo je to vrijeme kada žene trebaju u potpunosti osluškivati svoje tijelo i njegove signale. Čudesna je promjena tijela tijekom trudnoće uz svakodnevno neprimjetno prilagođavanje novonastalim promjenama. Neizmjerno je bitan razvoj svijesti buduće majke da živi svoje promjene sukladno promjenama tijela.

Žene koje su ušle u trudnoću u dobroj tjelesnoj kondiciji lakše iznose trudnoću i znatno se lakše kondicijski prilagođavaju trudnoći. Brojna istraživanja su ukazala na dobrobit primjerenog rada izvan kuće. Osjećaj zadovoljstva zbog ostvarenog uspjeha doprinosi povećanom osjećaju zadovoljstva i osjećaju ravnopravnosti tijekom trudnoće. Naravno uz preduvjet radne okoline koja njeguje ravnopravnost. Rad posredno povoljno utječe na kondiciju tijela, naravno pod uvjetima kada se ne radi o fizički zahtjevnom i napornom radu (dizanju teških tereta, osmosatnom stajanju na nogama bez mogućnosti odmora) i da radni tjedan ne traje dulje od 40 sati tjedno. Pokušajte svoju radnu okolinu prilagoditi sebi. Često suvremena društva postavljaju kondicijske uvjete izbora ili posvemašno nerazumijevanje za novonastale promjene u kojima se zahtjeva od buduće majke negiranje trudnoće ili odlazak na bolovanje – „čuvanje“ trudnoće. Promjenom vlastitog stava i prilagodbom na novo stanje uz aktivno sudjelovanje radne okoline trudnica može raditi, ukoliko za to nema prepreka, do zakonski propisanih uvjeta. Pritom se mora imati na umu da pojedine stvari morate prilagoditi sebi:

– Redoviti manji obroci svakih 3-4 sata

– Uzimajte obilno tekućine (vode)

– Odmor uz istezanje i hodanje svakih 2 sata

– Mijenjajte položaj tijela, prilagodite radi prostor sebi (pilates lopta, klupica na noge, odgovarajuća stolica)

– Izbjegavajte fizički naporne i teške poslove

– Radnu odjeću prilagodite sebi i godišnjem dobu, nemojte se u njoj osjećati nelagodno i sputano (odjeća vam ne smije biti tijesna, odberite cipele nižih potpetica).

Raditi ili ne tijekom trudnoće?

Naravno ukoliko se radi o višeplodnoj trudnoći ili o visokorizičnoj trudnoći koju ugrožavaju mogućnost prijevremenog porođaja, dijabetes, povišeni tlak ili bolesti majke koje posredno mogu ugroziti nju ili dijete, obavljanje radne aktivnosti se obavezno odmah prekida.

Redovitom tjelovježbom koja se u idealnim uvjetima provodi dva do tri puta tijekom tjedna, doprinosimo poboljšanju tjelesne kondicije tijela i time radnoj kondiciji. Prilagođenim programima pilatesa, joge, hodanja, plesanja, plivanja znatno se doprinosi općem zdravlju i kondiciji trudnice tijekom mjeseci trudnoće.      

Prim.dr.sc. Ulla Marton, dr.med, spec. ginekologije i porodiljstva

Sharing is caring

Možda će vas zanimati: